Mercedes C-Klasse 2004
C-Klasse maakt pitstop
- Arno Böckling
- Eerste rijtest
Sinds de introductie in mei 2000 werden er meer dan 1,26 miljoen stuks van de C-klasse aan de man gebracht. Nooit eerder verkocht Mercedes in zo'n korte tijd zoveel exemplaren van een bepaald model. Maar na vier jaar is het toch tijd voor een pitstop.
Ooit twijfelden ze er bij Mercedes aan of het merk wel succes kon hebben met een auto van - voor het merk - compact formaat. Intussen weten ze in Stuttgart beter; de C-klasse doet het prima. Maar het is ook nooit goed. Er bleef voor de klanten toch nog wel wat te wensen over. Met die grote, halfronde snelheidsmeter op het instrumentenpaneel was niet iedereen zo blij. En die wat speels gevormde groepjes knoppen boven aan de middenconsole zagen de kopers ook niet zo zitten. Er was nog een ander punt van kritiek; het rijkarakter mocht wel wat sportiever.
Om de vaart in de verkopen te houden, is een model na zo'n vier jaar aan een opfrisbeurt toe. Dus toen de C-klasse voor een 'pitstop' moest binnenkomen, ging er een stel oude onderdelen uit en kwamen er nieuwe in. Om de wagen er in elk geval wat sportiever uit te laten zien, haalden de ontwerpers de bumperspoiler vóór er af om deze te vervangen door een exemplaar met een grotere luchtinlaat. Die inlaat kreeg er ook een lamel bij en bij de grille ging er weer eentje af. Ook vervangen werden de koplampunits. Volgens de trend van de laatste tijd hebben ze voortaan helder glas. Het uiterlijk van de Classic- en Elegance-versies ging er extra op vooruit; ze kregen de sportievere achterbumper en dorpelstukken van de Avantgarde. En er werden wielen gewisseld. 16-inchbanden met het formaat 205/55 worden nu standaard gemonteerd. Bovendien nam de spoorbreedte toe van 1,49 naar 1,50 m.
In het interieur ging de halfronde klokkenwinkel er uit, om plaats te maken voor 'volronde' instrumenten met een chromen randje. Tussen de snelheidsmeter en toerenteller in bevindt zich een smal display met diverse functies. Boven aan de middenconsole kwamen rechthoekige in de plaats van afgeronde groepjes knoppen, onderaan werden de bedieningsknoppen voor ventilatie en verwarming uit de M-, SL- en E-Klasse overgenomen.
Ook onder de motorkap gebeurde er wat. Tot nu toe was alleen de Spotcoupé als 230 Kompressor te bestellen, maar voortaan zijn ook de andere carrosserievarianten met deze krachtbron leverbaar. Nieuw in de afdeling diesels is dat de 220 CDI-machine nu 150 pk sterk is, in plaats van 143 pk. Volgens de technische gegevens moet dat een acceleratie 0-100 in 10,1 s mogelijk maken; een winst van 0,2 tellen.
Nijdig geluid
We stappen in een C 230 Kompressor. De typeaanduiding van de motor vraagt wat uitleg. Het deel 'Kompressor' is duidelijk; de machine wordt aan extra vermogen geholpen door een mechanische compressor. Die werkt niet op de uitlaatgassen zoals een turbocompressor en daardoor is er ook geen turbo-gat. De compressor zorgt er in combinatie met de motorelektronica voor dat de viercilinder van 1.796 cc prestaties levert die zouden passen bij een 2,3 liter motor zónder compressor. De vierpitter komt aan 192 pk vermogen en een koppel van 260 Nm. Met die krachtbron wil de C-Klasse best vooruit. Dat zie je ook wel aan de fabriekscijfers: acceleratie 0-100 in 8,1 s, top 240. Hoe snel we vooruitkomen, hebben we met 'onze' auto voor een belangrijk deel – letterlijk – zelf in de hand, want hij heeft een handgeschakelde zesversnellingsbak. En het wordt ons makkelijk gemaakt om te presteren, want de bak laat zich exact en met korte bewegingen van de pook bedienen. Daar hebben ze bij Mercedes speciaal aan gewerkt, om het de 'actieve' rijder naar de zin te maken. Als we ver in de versnellingen doortrekken, worden we getrakteerd op een nijdig geluid dat er geen twijfel over laat bestaan dat alles uit de kast wordt gehaald. Voor een kleine revolutie binnen Das Haus zorgde de plaats van de 'achteruit'. Die zit niet meer linksachter, maar linksboven. En er is meer gebeurd om de C een vlotter karakter te geven. Hij reageert directer op stuurbewegingen. Dat kregen de ingenieurs simpelweg voor elkaar door de overbrengingsverhouding van het stuurmechanisme kleiner te maken. Direct sturen, snel schakelen, dat zijn eigenschappen die bij een auto met een sportieve inslag passen. Een stevige wielophanging hoort daar ook bij. De nieuwe C-klasse heeft die dan ook gekregen. Het onderstel is in elk geval steviger dan het was. Maar de ondersteltechnici mochten niet te ver gaan, anders zouden de trouwe Mercedes-klanten wel eens kunnen weglopen, zo werd in Stuttgart gedacht. Er werd een compromis gevonden. Resultaat: de C-klasse rijdt nog steeds comfortabel doordat hobbels, kuilen en richels netjes worden verwerkt. Maar in bochten geeft de wielophanging meer weerwerk. En zo werd de Mercedes C meer een 'rijdersauto' dan hij was.
Krasbestendig
Over naar de 220 CDI. Nu met een sterkere viercilinder common-raildiesel van 2.148 cc. En in ons geval met een vijfversnellingautomaat. Prima combinatie. Met z'n koppel van 340 newtonmeter bij 2.000 toeren heeft de zelfontbrander absoluut geen gebrek aan trekkracht onderin. De vijftrapsautomaat doet z'n werk zo soepel dat je geen schakelschokje voelt en van onder de motorkap komen nauwelijks geluiden die verraden dat er een diesel aan het werk is. Behalve wanneer de machine héél ernstig z'n best moet doen.
In april staat de gevitaliseerde C-Klasse inclusief standaard automatische klimaatregeling en – goed nieuws voor de trouwe wasstraatbezoeker - krasbestendiger lak in de showroom.
Topsporter
Mercedes gaf de C-klasse een sportiever karakter, maar écht sportief zijn natuurlijk pas de AMG-versies. Tegelijk met de vernieuwde C komt de 55 AMG; te herkennen aan z'n agressievere bumperspoiler vóór, z'n 18-inch dubbelspaakswielen, z'n twee dubbele uitlaatpijpen, en - als het een sedan is - z'n kofferdekselspoiler. In het vooronder van de C hebben de mensen van AMG een 5,5 liter V8 gelepeld. Het vermogen bedraagt 367 pk, het koppel niet minder dan 510 newtonmeter. Dan gaan we nog eens blazen! Via een vijftrapsautomaat – vanaf het stuur ook met de hand te bedienen – katapulteert de machtige krachtbron de 55 AMG in maar 5,2 s van nul naar honderd. En in 18,6 s naar tweehonderd. Alles begeleid door een gedempte, maar nog steeds imponerende V8-roffel. Voor de bijbehorende sportiviteit zorgen het stijvere AMG-sportchassis, het aangepaste ESP en het high performance-remsysteem.