Test: Mazda 6 (2015)

De dynamiek van comfort

Mazda 6
Mazda 6Mazda 6 SportBreakMazda 6 SportBreakMazda 6Mazda 6 SportBreakMazda 6 SportBreakMazda 6 SportBreakMazda 6 SportBreakMazda 6
AutoWeek 11 2015
AutoWeek 11 2015

Je leest het in AutoWeek 11 2015

Met zijn aangepaste onderstel is de vernieuwde Mazda6 niet meer zo uitgesproken sportief als voorheen, maar het totaalpakket is eigenlijk alleen maar beter geworden. Met tal van detailwijzigingen probeert het merk haar topmodel op te stuwen in de vaart der volkeren.

Ondanks zijn dynamische uiterlijk en onconventionele techniek heeft de huidige Mazda6 tot op heden niet echt een gemakkelijk bestaan in ons land. In 2014 moest de grote Mazda bijvoorbeeld auto's als de Audi A5 en BMW 4-serie – eigenlijk 'nichemodellen' – voor laten gaan in de verkoopstatistieken. Daarin staat de 6 overigens niet alleen, want het D-segment heeft het moeilijk. Daar komt bij dat het merk Mazda bij de Nederlandse autokoper en leaserijder niet altijd even prominent op de radar staat. Treurig eigenlijk, want wie niet per se een 'premium imago' hoeft, heeft aan de grote Mazda een bijzonder fijne auto. In het heuvelachtige gebied waarin we op pad zijn, ontpopt hij zich als een plezierige reisauto die tevens over dynamische kwaliteiten beschikt. De wijzigingen aan de dempers en draagarmen zorgen voor meer rijcomfort, waardoor de nadruk wat minder op sportiviteit is komen te liggen. In combinatie met de verbeterde geluidsisolatie zorgt dat ervoor dat de 6 wat verfijnder rijdt, maar gelukkig hoef je daarvoor maar weinig rijplezier in te leveren. Akkoord, de besturing biedt rond de middenstand wat minder gevoel dan voorheen, maar je kunt hem nog altijd uitstekend plaatsen en op een bochtige weg ben je al snel vergeten dat je met een bijna 4,90 meter lange auto op pad bent.

Fraaiere materialen

Overigens is de door ons gereden sedan 6,5 centimeter langer dan zijn stationwagon-broer, als gevolg van een langere wielbasis. Dat zorgt ervoor dat je ook achterin uitstekend kunt zitten, door de lage plaatsing van de achterbank is zelfs de hoofdruimte ondanks de sterk aflopende daklijn goed voor elkaar. Voorin kijk je uit op een vernieuwd dashboard dat met fraaiere materialen is afgewerkt. Als je goed gaat kijken, zie je links en rechts nog wel wat hardere plastics, maar dat is bijvoorbeeld in een BMW 3-serie ook het geval. De nieuw ingedeelde middenconsole heeft nu een hoger geplaatst display, dat nu ook toegang tot internet biedt. Ook is de Mazda6 in de GT-M-uitvoering nu voorzien van een head-up display. Door de lage plaatsing daarvan moet je je ogen echter nog steeds van de weg halen om erop te kijken, waardoor de toegevoegde waarde beperkt is. Het motorenaanbod omvat ook een 192 pk sterke 2,5-litermotor, die volgens goed Mazda-gebruik niet is voorzien van een turbo. Hij is altijd gekoppeld aan een zestraps automaat, die voortaan een sportstand heeft. Het blijkt in de praktijk een bijzonder fijn span te zijn, al valt de trekkracht onderin wat tegen. De 2.5 is echt een toerenmotor, gelukkig helpt de alert schakelende automaat (hij schakelt bijvoorbeeld ook tijdig terug voor bochten) om het beste uit deze motor te halen. De opgefriste Mazda6 staat per direct in de showroom.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (40) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum