Mazda 3 Skyactiv-X 180 - Mercedes-Benz A200 - Dubbeltest

Zelfontbrander met zelfvertrouwen

168 reacties

Video
AutoWeek 46 2019
AutoWeek 46 2019

Je leest het in AutoWeek 46 2019

Mazda is lekker bezig. Na de introductie van een bijzonder fraaie nieuwe 3 introduceert het merk in diezelfde auto een revolutionaire nieuwe motor, de veelbesproken Skyactiv-X. Of die motor een voorsprong neemt op de kleine turboblokjes van de concurrentie mag hij aantonen naast de 1.3 die Mercedes in zijn A-klasse monteert. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap, want de Mazda kan nu gelijk laten zien of hij een heus premiumproduct voor weet te blijven.

De Mazda 3 is nu een jaar onder ons en het moet gezegd dat de auto indruk maakt. Net als zijn voorganger scoort de auto dankzij een uitzonderlijk fraai interieur, goede rijeigenschappen, bijzondere techniek en een eigenzinnige koets. Toch komt de auto pas nu volledig tot zijn recht, want vanaf het begin was duidelijk dat dit model en de CX-30 als eerste worden voorzien van de nieuwe Skyactiv-X-motor. Over deze motor wordt al jaren gesproken, en niet zonder reden. Het blok is de eerste benzinemotor die grotendeels werkt als een dieselmotor. De SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition), zoals het blok is genoemd, maakt nog wel gebruik van bougies, maar vertrouwt de verbranding onder de meeste omstandigheden grotendeels aan de com- pressie toe. De zelfontbrander op benzine moet de lage NoX- uitstoot van een benzinemotor combineren met het lage verbruik en het hoge koppel van een diesel en maakt daarbij ook gebruik van een compressor en Mild Hybrid-techniek. Interessant, maar dat is uiteindelijk ook wat andere merken, zoals Mercedes-Benz, hopen te bereiken met kleine, efficiënte turbomotoren.

Op papier lijkt er alvast bijzonder weinig reden om nog voor de Skyactiv-G van Mazda te gaan. Voor € 950 meer biedt de ‘X’ maar liefst 180 in plaats van 122 pk, terwijl het lagere verbruik en de ongetwijfeld hogere restwaarde de bescheiden meerprijs vaardig compenseren. In de praktijk is het karakter van de Skyactiv-X goed vergelijkbaar met dat van de Skyactiv-G. Dat het in beide ge- vallen om een (zeldzame!) turboloze tweeliter gaat, resulteert ook hier in een lekker lineaire krachtafgifte. Ondanks het geclaimde dieselkarakter moet er nog altijd behoorlijk worden doorgehaald in de versnellingen om het onderste uit de kan te halen, maar dan is de Mazda wel behoorlijk vlot. De acceleratie gaat gepaard met een donkere brom die soms wat té doordringend is, waardoor de niet geheel toevallige associatie met een diesel zich af en toe toch opdringt. Op de snelweg maakt de Mazda bovendien relatief veel toeren, wat evenmin bijdraagt aan het geluidscomfort. Dat er iets bijzonders onder de kap ligt, blijkt ook als de toerenteller de ‘4’ passeert. Dan schakelt het SPCCI-systeem uit en gaat de motor over op normale verbranding, wat voelbaar is door een schokje. De revolutionaire tweeliter is in ons geval gekoppeld aan de voorbeeldig schakelende handbak die we van Mazda gewend zijn. Verstokte automaatrijders komen bij de 3 voor een dilemma te staan, want de automaat van de Japanners maakt doorgaans weinig indruk. Het stuurgedrag doet dat wel. De Mazda 3 is niet uitgesproken dynamisch, wel heerlijk communicatief. Het stevige, maar geweldig uitgebalanceerde onderstel betrekt de bestuurder lekker bij het rijden. Iets soortgelijks geldt voor de besturing, die voldoende rust geeft, maar tegelijkertijd niet afstandelijk of te licht is.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Keuzehulp

Hoe belangrijk vind je sportieve prestaties van de motor?

Vraag 1 van 16

Hoe belangrijk vind je soepele bediening van de aandrijflijn?

Vraag 2 van 16

Hoe belangrijk vind je rijbeleving?

Vraag 3 van 16

Hoe belangrijk vind je rij- en zitcomfort?

Vraag 4 van 16

Hoe belangrijk vind je een uitgebreide en luxe uitrusting?

Vraag 5 van 16

Hoe belangrijk vind je ruimte op de achterbank?

Vraag 6 van 16

Hoe belangrijk vind je een ruime en bruikbare bagageruimte?

Vraag 7 van 16

Hoe belangrijk vind je een flexibel interieur?

Vraag 8 van 16

Hoe belangrijk vind je kwaliteit van gebruikte materialen en afwerking?

Vraag 9 van 16

Hoe belangrijk vind je de geluidskwaliteit van de audio-installatie?

Vraag 10 van 16

Hoe belangrijk vind je multimedia en connectiviteit?

Vraag 11 van 16

Hoe belangrijk vind je passieve veiligheid? (veiligheidsystemen die gevolgen van een ongeval verminderen)

Vraag 12 van 16

Hoe belangrijk vind je actieve veiligheid? (hulpsystemen die kans op een ongeval verminderen)

Vraag 13 van 16

Hoe belangrijk vind je verbruik?

Vraag 14 van 16

Hoe belangrijk vind je waardevastheid?

Vraag 15 van 16

Hoe belangrijk vind je uitstraling?

Vraag 16 van 16

Oordeel

Op basis van de door jouw ingevulde criteria komen de auto's tot een volgende persoonlijke totaalscore:

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (168) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum