Lexus UX250h - Volvo XC40 T3 Geartronic - Dubbeltest

Premium buitenbeentjes

Volvo XC40 Lexus UX SUV Cross-Over
AutoWeek 47 2019
AutoWeek 47 2019

Je leest het in AutoWeek 47 2019

Geen segment groeit zo hard als dat van de compacte cross-over. Om je toch een beetje te onderscheiden, moet je een buitenbeentje op de weg zetten dat ook nog eens aantrekkelijk wordt gevonden. Volvo probeert dat met de XC40, Lexus met de UX, elk op geheel eigen wijze. Wij zetten ze tegenover elkaar.

Werkelijk alles aan de Japanse luxe cross-over wijkt af van wat je als de norm zou kunnen omschrijven. Zelfs de XC40, die in verhouding tot veel concurrenten ook bepaald niet alledaags is, lijkt behoudend naast de Lexus. Ondanks de verschillen pogen beide merken min of meer hetzelfde: op een positieve manier boven het immer uitdijende maaiveld der compacte crossovers uitsteken, om zo in de smaak te vallen bij de veeleisende consument. Beide richten zich bovendien op het premiumgedeelte van de markt. Kopers geven immers graag meer geld uit aan een auto die er mooier uitziet en meer luxe biedt.

Dat laatste lukt in ieder geval buitengewoon goed. Stap aan boord van de Volvo en je wordt overladen met een riante uitrusting, erg goede afwerking en het gevoel dat je in een ruim bovengemiddelde auto zit. Letterlijk, want zoals vrijwel elke Volvo kan ook de XC40 in ruime mate worden aangepast aan de zitwensen van de bestuurder. De stoelen zelf zijn ruim bemeten en bieden voldoende ondersteuning. De Zweed geeft je het gevoel in een grotere auto te zitten, hoog boven de weg en met een flinke motorkap, die zich naar voren uitstrekt. Een direct gevolg van de hoekige styling, die tegelijkertijd voordelig uitpakt voor de achterste passagiers, die daardoor heel veel hoofdruimte hebben. Aan beenruimte ontbreekt het een Nederlander van gemiddelde lengte evenmin, hoewel het geen ontzettend grote auto is. Hetzelfde geldt voor de bagageruimte: 460 liter voldoet. Nog even terug naar de voorste zitrij. Behalve de zitpositie zelf vallen namelijk ook de afwerking en vormgeving van het geheel in positieve zin op. Het oogt allemaal rustig en kwalitatief steekt het goed in elkaar. Bovendien zit alles logisch gegroepeerd en het grote touchscreen maakt optimaal gebruik van het beschikbare oppervlakte door de verschillende opties groot te tonen, wat de trefzekerheid vergroot.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

PRIVATE LEASE Lexus UX

Lexus
Lexus UX 250h (5D/CVT)
€ 749
 

Gerelateerde forumtopics