Test: Kia Soul (2012)
Keep the Soul alive
Misschien is de Kia Soul wel te hip voor Nederland. Zelfs de grote Sorento verkoopt hier nog beter dan de compacte crossover. Toch gaat de Soul zijn tweede jeugd in. Een krachtiger motor en een opgewaardeerd exterieur moeten 'm daarbij helpen.
Kiezen wordt 'n makkie bij de Soul in nieuwe gedaante. De Nederlandse importeur biedt 'm aan in een uitvoering. De Soul Rhytm 1.6 GDi. Een diesel kun je hier niet meer krijgen. Het nieuwe 1,6-liter blok beschikt over directe inspuiting en een keurig vermogen van 140 pk. Een lekker gretige motor, al moet je de Soul nog wel op toeren jagen om 'm echt vlot te maken. Kijk je naar de cijfers dan blijkt de Soul een rappe sprinter. Van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in 10,4 seconden. Kia voorziet hem voortaan van een zesbak (ook automaat heeft zes versnellingen), en die schakelt met het typische klik-klakgeluid, zoals ook andere Kia's en Hyundai's dat doen. De besturing is licht en het stuur ligt een tikkeltje schuin. Ondanks de nieuwe neuspartij komt de Soul op oneffenheden nog altijd bonkerig over. Zeker de achteras weet niet zo goed raad met dwarsrichels. Je merkt dat Kia met een harde demping en vering het overhellen zo veel mogelijk heeft willen tegengaan. Iets meer beweging in de koets had best gemogen als daarmee het onderstel minder straf zou aanvoelen.
Om het verbruik te drukken beschikt de Kia Soul over het EcoDynamics-pakket. Start-/stoptechniek zorgt ervoor dat de motor afslaat als je stilstaat en de bak in z'n vrij zet. Dat resulteert in een fabrieksopgave van 6,0 liter benzine per 100 kilometer, wat betekent dat de CO2-uitstoot per kilometer uitkomt op 139 gram per kilometer. Goed voor 20 procent bijtelling bij zakelijk gebruik, lekker voor de mensen die het opvallende karretje willen inzetten als rijdende reclamezuil.
Meer concurrentie
Ook het interieur werd aangepakt. Nieuwe knoppen op de middenconsole en nieuwe stoffen tillen het naar een hoger plan. Kia speelt graag voor Sinterklaas want de Soul zit ook al zo lekker in zijn standaarduitrusting. Airco, elektrisch bedienbare ramen voor en achter, een radio met cd-speler en een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel zijn standaard. Led-dagrijverlichting en 16 inch lichtmetaal krikken het aanzien op.
Kia vraagt 19.995 euro voor de Soul, en hij heeft in de afgelopen jaren de vijver waarin hij vist voller zien worden. Nissan levert sinds anderhalf jaar de Juke, de Mini Countryman zou je ook als concurrent kunnen zien en de winnaar van de Tevredenheids Trofee, de Toyota Urban Cruiser is ook een concurrent. In het gamma van Kia speelt de Soul een bescheiden rol, dus vandaar de vereenvoudiging van het aanbod. Bedenk overigens wel dat Kia met nog twee modellen het B-segment bestookt, de Venga en de kersverse Rio. Dus ondanks de kleine aantallen, mag de Soul gewoon blijven en da's sympathiek want het is zeker met het nieuwe neusje een bijzondere verschijning.
Lees ook
Waarom de Denza Z9 GT geen Porsche-concurrent is
Test: Mitsubishi Outlander PHEV – Te laat op het PHEV-feestje?
Test: Opel Grandland 1.6 Turbo Plug-in Hybrid - Is deeltijdstekkeren een goed idee?
Test: Hyundai Ioniq 9 - op elke zitrij zit je ruim, groter dan Kia EV9 en zeer comfortabel
Volvo ES90: vanaf €69.995, 700 kilometer actieradius en het begin van een nieuw tijdperk
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (26) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.