Test: Kia Sorento (2020)

Koreaanse zevenzitter als hybride, plug-in volgt

31 reacties

Video
AutoWeek 43 2020
AutoWeek 43 2020

Je leest het in AutoWeek 43 2020

De vorige Kia Sorento heeft het in Nederland zeer matig gedaan, met name door de hoge CO2-boete. Maar generatie vier is er als hybride en dat scheelt! Roy ging er mee op pad.

De Kia Sorento heeft als model in ons land wisselend succes gekend. De eerste generatie beleefde zo eind 2004 gigantische klappers, waarbij de levertijd soms opliep tot meer dan een jaar. Net als bij andere Koreaanse SUV’s, zoals de Kia Sportage en de Hyundai’s Tucson en Santa Fe, kreeg je vrij veel auto voor een schappelijke prijs, wat mede kwam doordat de bpm toen nog geen CO2-component had. Kwalitatief gezien waren het evengoed niet de beste auto’s en zeker in de dikke versies met een V6 en automaat was het brandstofverbruik bedroevend. Cijfers van 1 op 8 waren niet ongewoon, aldus de klagende eigenaars. Het succes van de tweede generatie was daardoor al een stuk kleiner en toen generatie drie om de hoek kwam kijken, was inmiddels een CO2-boete van kracht die de auto langzaam maar zeker om zeep hielp. De prijzen gingen over de 70.000 euro en dat vinden wij Nederlanders toch een beetje te veel van het goede voor een grote Kia; bij zulke budgetten komen ook heel andere merken in beeld.

Maar hier staat dan generatie vier, met een nieuwe hybride aandrijflijn en een vanafprijs van zo’n € 45.000. En dat scheelt. Duidelijker kan niet worden gemaakt hoe zeer het voor een fabrikant loont om moderne, zuinige motortechniek te ontwikkelen. In een land als Nederland maakt of breekt dit je verkoopsucces. De nieuwe Sorento is uiteraard een stuk zuiniger, terwijl hij ook flink hoger, breder en langer is dan zijn voorganger. Het is echt een heleboel auto. Kia is natuurlijk geen nieuwkomer in de hybride wereld; de Niro was bij zijn lancering altijd een hybride en nog een fijne ook. De nieuwe Sorento is tot 2021 alleen als full hybrid verkrijgbaar; een plugin volgt als het goed is begin volgend jaar.

De auto heeft nu 230 pk dankzij een 1.6-benzinemotor plus een elektromotor, die samen de voorwielen aandrijven. Daarmee krijg je niet alleen heel wat auto voor je geld, maar ook heel wat vermogen. Want met die 230 pk (en 350 Nm) is de Sorento vlot zat. Hij werkt niet met een cvt, maar met een zestrapsautomaat, die soepel zijn ding doet. Bij zowel rustig weg rijden als coasten rijd je op stroom, maar bij accelereren levert de auto zonder moeite de power die je vraagt. De PHEV die volgend jaar komt, heeft 265 pk en krijgt 4WD.

NIET TIJDLOOS

Hoewel Kia zich met steeds meer modellen richt op de Europese markt, is dat met de Sorento altijd minder het geval geweest. De Kia Niro, Sportage en Ceed zijn zowel qua design als rijeigenschappen duidelijk ontwikkeld met de Europese autokoper in beeld. Zeker de Ceed rijdt buitengewoon goed en de auto ziet er ook uit alsof het een Opel had kunnen zijn. Maar niemand zal de Sorento aanzien voor een Opel. Het design is nog altijd te flamboyant om voor een Europese auto door te gaan en we zetten zo onze vraagtekens bij de tijdloosheid van bijvoorbeeld de opvallende achterlichten.

Vanbinnen is dat al anders: de cockpit ziet er luxueus en modern uit. Nu rijden wij met de dikke Executive Line, die 55 mille kost. Dan zit er wel alles op en aan: van stoelkoeling en luxe autopilot-systemen tot mooi leer en verwarming van de achterbank. De ergonomie is goed, omdat Kia niet geforceerd al zijn systemen in een touch screen wegwerkt, maar nog steeds fysieke knoppen heeft voor zaken als de klimaatcontrole. Veel aflegruimte en plekken voor bekers en flessen tillen het gebruiksgemak verder naar mpv-niveau. En dat is natuurlijk de crux bij auto’s als deze.

De Sorento is er opnieuw als zevenzitter en waar de eerste generatie nog vaak met een stoere bullbar werd verkocht, heeft de auto door de jaren heen steeds meer mpv-trekjes gekregen. De rol van personenvervoerder is immers overgenomen door SUV’s. De derde zitrij is gemakkelijk open neer te klappen en er is daar duidelijk meer ruimte dan bij sommige concurrenten. Of liever gezegd, het is er minder krap. Want hier wil je als grote volwassene nog steeds niet al te lang zitten. Wel mooi: er is aparte bediening voor de airco op de derde rij en je krijgt ook daar usb-aansluitingen. Het ruimteaanbod op de tweede rij is erg goed, de bank is bovendien verschuifbaar. En nog belangrijker: je zit er goed. Soms gaat in zevenzitters het zitcomfort op de achterbank ten koste van de flexibiliteit. Dat is hier niet het geval.

STEVIG

We hadden het al over het design, maar ook wat betreft het rijden kon je bij eerdere Sorento’s merken dat de auto’s niet alleen voor Europa waren ontwikkeld. Het echt weke rijgedrag was er bij generatie drie wel af, maar het voelde nog altijd niet als een auto voor onze markt. Bij de nieuwe probeert Kia het duidelijk over een andere boeg te gooien, want de auto is stevig. Wellicht zelfs te stevig, want het is niet het meest comfortabele model in zijn klasse. Het is een neiging die we bij Aziatische merken wel vaker hebben gezien: zodra de eis doorkomt dat het in Europa allemaal wat strakker mag, komt men met plankharde auto’s op de proppen. Bij Kia was dat bijvoorbeeld zo bij de eerste Pro-Ceed. Zo hard is deze Sorento niet, maar het valt op hoe Kia er kennelijk alles aan gelegen is geweest om de Sorento een strakke wegligging te geven. Wat die heeft hij zonder meer. Zelf als we een beetje geforceerd over een krappe afrit boenderen, geeft de auto geen krimp. Prima, maar het had allemaal met iets meer verfijning gemogen, want af en toe voelt hij wat bonkig aan. Neem een concurrent als de Seat Tarraco, die zonder meer een goede wegligging heeft zonder zo overdreven hard te zijn. Bovendien voel je je als chauffeur meer verbonden met die auto dan met de Sorento. De Seat rijdt ook meer als een personenauto, terwijl je in de Kia de indruk hebt dat er nog erg veel auto achter je aan komt. Een soort busjesgevoel. Opvallend, omdat de zeer goed rijdende Stinger bewijst dat Kia wel degelijk weet hoe het moet. Dat zien we ook terug in andere modellen, maar niet in de Sorento.

We leggen hem nu overigens wel langs een strenge meetlat, want de auto rijdt verder niet slecht en als gezegd beter dan zijn voorgangers. Bovendien is de hardheid feitelijk ons enige echte kritiekpunt; wanneer je een groot gezin hebt of om andere redenen vaak met veel mensen onderweg bent, is deze auto een vermoedelijk zeer fijne metgezel – ik zag mijzelf al met een groep vrienden naar de wintersport rijden in dit apparaat! Kia biedt met de nieuwe Sorento een érg aantrekkelijk totaalpakket, waarbij het veel kritiekpunten uit het verleden duidelijk ter harte heeft genomen. Dit luisteren en aanpassen blijft een grote kracht van Kia, met auto’s als deze tot gevolg. Hij voelt nog niet zo Europees aan als een Sportage of Niro, maar biedt zo ontzettend veel prima waar voor zijn geld, dat dit feitelijk van ondergeschikt van belang is.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

  • +Veel ruimte, veel gadgets
  • +Prima hybride aandrijflijn
  • -Niet zo comfortabel
  • -Rijdt een beetje als een busje

Signalement

Merk Kia
Model Sorento 1.6 T-GDi Hybrid ExecutiveLine
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 6 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 58.895

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn, hybride
Cilinderinhoud 1.598 cc
Maximaal vermogen 169 kW / 230 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 350 Nm bij 1.500 tpm
Accu capaciteit (bruto) 1 kWh
Inhoud brandstoftank 67 l
Lengte / breedte / hoogte 4.810 mm / 1.900 mm / 1.700 mm
Wielbasis 2.815 mm
Massa leeg 1.758 kg
Laadvermogen 822 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.650 kg / 750 kg
Banden235/55R19Prijzen
Topsnelheid 193 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 8,6 s
Brandstofverbruik 6,8 l/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 153 g/km

    PRIVATE LEASE Kia Sorento

    Gerelateerde forum topics

    Lezersreacties (31) (gesloten)

    Maak melding van misbruik

    Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

    Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

    De discussie is gesloten.
    Reageren is niet meer mogelijk.

    Praat verder op het forum