Test: Kia Sorento vs. Mazda CX-5

Size does matter

48 reacties

Video
AutoWeek 48 2020
AutoWeek 48 2020

Je leest het in AutoWeek 48 2020

De ooit zo populaire Kia Sorento is door de jaren heen weggepest door ons belastingsysteem. De vierde generatie debuteert echter als plug-in hybride en daardoor is de Sorento weer heel veel auto voor een schappelijk bedrag. Maar hoe verhoudt hij zich tot een topper als de Mazda CX-5?

Ooit was de Kia Sorento het model waarmee Kia de stap van no-non- sense naar ‘wow!’ maakte. Die dikke, maar nog steeds gunstig geprijsde cross-over was dan ook een groot succes. Inmiddels is ons belastingsysteem echter voor een aanzienlijk deel CO2-gedreven en dat heeft de Sorento beetje bij beetje uit de markt gedrukt. Gelukkig liet Kia dat uiteindelijk niet over zijn kant gaan en daarom gaat de nieuwe Sorento van start als hybride. Dat levert een aanzienlijk lagere uitstoot op (theoretisch tenminste) en dan is die Sorento ineens een stuk gunstiger geprijsd. Eerder al hadden we hem kort in huis voor een eerste rij-impressie, ditmaal blijft hij wat langer en dat stelt ons in staat hem aan een vergelijkende test te onderwerpen. We ontzien hem niet en daarom zetten we de Sorento tegenover één van de betere auto’s van nu in dit segment en dat is wat ons betreft de Mazda CX-5.

Maar laten we eerst een rondje om de nieuwe Sorento lopen. Subtiel is het ontwerp misschien niet, eigenzinnig en stoer des te meer. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de ontwerpers tijdens het tekenen vooral aan de Amerikaanse markt dachten. Deze auto zou niet misstaan in de remake van roadmovie-klassiekers als Breakdown of Joy Ride. Met name de hoekige, verticale achterlichten zijn markant, net als het front, met een motorkap die als een soort petklep over de grille en koplampen ligt. En wie beweert dat concept-cars alleen bedoeld zijn om op shows de aandacht te trekken, moet zich ons rondje om de nieuwe Sorento, de ProCeed Concept die in 2017 op de IAA stond, maar eens voor de geest halen. Die haaienvin in de C-stijl en de bedrieglijk coupéachtig gevormde raampartij vormen samen een probaat middel om deze koets te behoeden voor bedaagdheid. Een mooi detail is de manier waarop de wisser van de achterruit vrijwel volledig door de spoiler wordt opgeslokt.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

PRIVATE LEASE Kia Sorento

Kia
Kia Sorento 1.6 T-GDi Hybrid ComfortLine (5D/6A)
€ 884
 

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (48) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.