Test: Jaguar F-type vs. Mercedes-AMG SLC

Evenveel roadster voor minder geld

AW45
AutoWeek 45 2016
AutoWeek 45 2016

Je leest het in AutoWeek 45 2016

Vrijwel alles aan de Jaguar F-Type is geweldig, maar daar staat wel een aanzienlijke prijs tegenover. Terwijl de laatste zomerse dagen in sneltreinvaart voorbijglijden vragen we ons af of de Mercedes-AMG SLC 43 dezelfde kick kan bieden voor minder geld. Op papier lijkt het zo te zijn.

Vanwege een prijsverschil van bijna € 40.000 zou je kunnen stellen dat de Mercedes-AMG SLC 43 en de Jaguar F-type S niet direct in elkaars vaarwater zitten. Dat zie je ook aan de afmetingen, de F-type is een goede 30 centimeter langer en 10 centimeter breder. Maar vanuit een andere invalshoek bekeken passen deze twee juist opvallend goed bij elkaar. Ondanks z'n grotere maten biedt de Jaguar bijvoorbeeld ook maar twee zitplaatsen en is zijn bagageruimte ongeveer even groot als die van de Mercedes. Daarbij: de SLC mag misschien kleiner zijn, zijn prestaties doen absoluut niet onder voor die van de Britse sportwagen. Vermogen en sprintcapaciteiten liggen opvallend dicht bij elkaar en de enige reden dat de F-type harder gaat, is dat de Engelsen zich niet conformeren aan het Duitse herenakkoord dat de SLC tot 250 km/h beperkt. Bovendien belooft AMG dat de nieuwe SLC dankzij z'n lagere gewicht in de neus een veel capabeler sportwagen is dan de SLK 55 AMG was. Kortom: biedt de Mercedes-AMG SLC 43 dezelfde kick als de F-type, voor 60 procent van de prijs?

Visueel gezien in ieder geval niet, zo blijkt al snel. Overal waar het duo passeert, verrekken mensen hun nek om de Jaguar zo lang mogelijk te kunnen bewonderen, terwijl de SLC eigenlijk relatief ongemerkt voorbijgaat. Natuurlijk horen enkele liefhebbers aan het geluid dat er niet zomaar een SLC voorbijkomt, maar het blijft bij die tamelijk beperkte groep. Nee, dan de F-type. Wie deze roadster inzet als trouwauto, loopt het reële risico dat de aandacht van de genodigden afgeleid wordt van het bruidspaar, zo groot is de aantrekkingskracht van het model. En dan moet het bijna huiveringwekkend goede geluid nog komen. Het is ons een raadsel hoe men de auto ooit door de geluidstesten heeft gekregen. Bij het starten schreeuwt de 3,0-liter V6 met mechanische compressor zichzelf tot leven om vervolgens in een rauwe, metalige stationairloop te wachten op wat er komen gaat.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Video

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum