In dit stukje Duitsland is het net alsof je in Amerika rijdt

Met de Ford Explorer naar ‘K-Town’

Ford Explorer in Kaiserslautern, stukje Amerika in Duitsland

Volgens Ford onderstreept de elektrische Explorer het Amerikaanse karakter van het merk. Om te onderzoeken of dat waar is, sturen we onze duurtester naar het meest Amerikaanse stukje van Europa.

De menukaart belooft ‘free refills’ voor koffie, maar ook ‘mashed potatoes’, ‘mac and cheese’ en uiteraard burgers en ‘ribs’. Uit de speakers van het etablissement klinkt ‘Honeycomb’van Jimmie Rodgers, waarvan de warme klanken een vergeefse poging doen om goed te mengen met de R&B die ons vanuit de open keuken bereikt. Het interieur ademt de onmiskenbare sfeer van een Amerikaanse ‘Diner’, en dat is dit uitvoerig met neonlicht versierde geheel dan ook. Op en top Amerikaans, maar niet in Amerika.

Ford Explorer in Kaiserslautern, stukje Amerika in Duitsland

Deze Diner is één van de vele gevolgen van de enorme Amerikaanse aanwezigheid in de regio rond het Duitse Kaiserslautern, die dankzij met name de Ramstein Air Base zo’n 50.000 Amerikanen huisvest. Daarmee is dit de grootste Amerikaanse militaire gemeenschap buiten de Verenigde Staten en alles hier lijkt te zijn ingericht om het hen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Of, om de woorden van Michael Cumiskey te gebruiken: “Alles is erop ingesteld om de Amerikanen zoveel mogelijk geld af te troggelen.”

Ford Explorer in Kaiserslautern, stukje Amerika in Duitsland

Flinke korting op gloednieuwe Amerikaanse BMW's

Cumiskey kan het weten, want hij verkoopt bij BMW Military Sales gloednieuwe BMW’s aan de hier gestationeerde militairen. Specifiek aan hen, want de aan Ramstein en de overige bases gelieerde Amerikanen hebben een uitzonderingspositie in Europa. Zij kunnen bij onder meer BMW een gloednieuwe, maar Amerikaans uitgevoerde auto bestellen en daar gedurende hun uitzending naar Duitsland in rijden zonder dat de TÜV-keurmeester kan zeuren over de rode richtingaanwijzers, hoge uitstoot en eventuele andere zaken die in Duitsland niet zijn toegestaan.

Ford Explorer in Kaiserslautern, stukje Amerika in Duitsland

Belangrijker is dat er geen belasting wordt betaald over de auto’s, die speciaal voor de militaire gemeenschap vaak ook nog met een flinke korting worden aangeboden. De auto’s hier zijn dus van een echte buitencategorie, want als normale sterveling kun je zo’n Amerikaans gespecificeerd model alleen aanschaffen als je bereid bent om door het tijdrovende en geldverslindende importproces te gaan. In de buitenwijken van ‘K-town’, zoals de Amerikanen het noemen, passeren we de ene na de andere autohandelaar, waarbij het gros zich volledig heeft toegelegd op de ‘Military Sales’ en dus voor Amerika bestemde auto’s. Die zijn er hier in alle denkbare vormen en maten. BMW is erg in trek bij de naar Europa gezonden Amerikanen, maar we zien minsten zoveel Amerikaanse SUV’s en minivans. Ook de Aziatische merken Honda, Toyota, Kia en Hyundai zijn populair, waarbij het vaak om modellen gaat die we in Europa niet kennen.

Volgens Ford is elektrische Explorer hartstikke Amerikaans

Maar we zijn hier in de eerste plaats, omdat volgens Ford de elektrische Explorer hartstikke Amerikaans is. Om het persbericht uit 2023 te citeren: “Het gestroomlijnde koetswerk van de nieuwe Explorer weerspiegelt de geest en de assertieve stijl van Fords iconische Amerikaanse SUV voor een nieuw elektrisch tijdperk”. Bijzonder, want op papier is deze auto zo Europees als een aan de fles vastgemaakte dop. Hij rolt in Keulen van de productieband, ontbreekt in Noord-Amerika op de prijslijst en is bovendien gebouwd op Volkswagens MEB-platform. Om te zien wat er van de marketingpraatjes overblijft als we de Europese Explorer voor de Amerikaanse leeuwen gooien, zouden we hem het liefst naar de VS laten verschepen. Dat gaat helaas niet, dus kiezen we het meest haalbare alternatief.

Ford Explorer in Kaiserslautern, stukje Amerika in Duitsland

Prima zitpositie

Wat in ieder geval niet zo Amerikaans is aan onze Explorer, is zijn veercomfort. De ‘sportieve’ afstemming van het onderstel maakt deze Ford toch enigszins een hobbelpaard en dat merken we tijdens deze langere rit toch net een beetje intenser dan normaal. De zitpositie achter het stuur is prima, al is de zitting wel wat kort. Op de autobahn laten we ons één keer kort en erg on-Amerikaans gaan (bij 185 km/h houdt het op) maar verder gaat het ontspannen met snelheden die afhankelijk van regels en verkeersdrukte ergen tussen de 100 en de 130 km/h liggen. We zijn immers aan het roadtrippen, en daar past haast niet bij. Het verbruik blijft met rond de 20 kWh per 100 kilometer mooi binnen de perken en dat betekent dat we het met één laadstop makkelijk redden op deze krap 500 kilometer lange rit.

Ford Explorer in Kaiserslautern, stukje Amerika in Duitsland

Tanken in gallons

De Fordfabriek in Keulen ligt op de route en is dus een bijna onvermijdelijke tussenstop, maar daarna gaat het snel door naar ‘Amerika’. Dat kun je in het geval van de Ramstein Air Base trouwens bijna letterlijk nemen. Het 1.400 hectare grote complex is de hoofdvestiging van de US Airforce in Europa en Afrika en bevat behalve twee landingsbanen en de daaraan gelieerde panden onder meer ook basisscholen, winkelcentra en tankstations. Tanken gaat daar in gallons, betalen in dollars en de prijzen zijn vergelijkbaar met die in de VS, dus het is niet gek dat de Amerikanen hier rustig voor een Hellcat of Suburban kiezen.

Ford Explorer in Kaiserslautern, stukje Amerika in Duitsland

Ford Explorer in Kaiserslautern, stukje Amerika in Duitsland

Ford Explorer naast de Amerikaanse Explorer PHEV.Ford Explorer in Kaiserslautern, stukje Amerika in Duitsland

Op de basis wordt naar verluidt ook in auto’s gehandeld, alleen gaat het daar – hoe heerlijk Trumpiaans – louter om in Amerika gebouwde exemplaren. Wie een Japanse of Europese auto wil, zal zich dus moeten melden bij één van de vele dealers en handelaars buiten het terrein. Daar zijn we blij mee, want de Air Base zelf is voor ons als Europese burgers niet toegankelijk. Eén van de vele toegangswegen gelukkig wel, en daar wanen we ons even écht in Amerika. De stroken zijn enorm breed, voor ons rijdt een Amerikaanse ‘truck’ en overal om ons heen zien we de oranje stadslichten en ‘side markers’ van auto’s die hier eigenlijk niet thuishoren. Of wel, want de Europese Explorer is in dit Amerikaanse landschap pas écht misplaatst …

Ford Explorer in Kaiserslautern, stukje Amerika in Duitsland

‘Hij is veel te klein’

“Het is dat jij het zegt, anders had ik het nooit gezien”, zegt Matthew Haas in onvervalst Amerikaans Engels als we hem op de visuele overeenkomsten tussen ‘onze’ Explorer en een Amerikaans exemplaar wijzen. Haas is Sales Consultant bij Ramstein Used Cars, een gigantische handel in gebruikte auto’s die zich volledig toelegt op de militaire gemeenschap hier. Daar zijn ze maar wat druk mee: maandelijks gaan er alleen in deze vestiging al 80 auto’s de deur uit. Haas is wel te spreken over het verschuifbare scherm van de elektrische Explorer en kent een vergelijkbaar systeem ook uit verschillende Amerikaanse modellen. De autoverkoper denkt niet dat de Amerikanen in de rij zullen staan voor de Explorer EV, mocht dat een optie zijn. “Hij is om te beginnen gewoon veel te klein. Een Explorer is in mijn ogen een grote SUV met vaak zelfs drie zitrijen, dit is meer een Escape”, verwijst hij naar het model dat wij als Kuga kennen. Haas concludeert evengoed dat de omvang van de bagageruimte vergelijkbaar is met wat hij gewend is van een Explorer, maar dan wel met de ruimte die in die auto overblijft achter de derde zitrij. Tja …

 

Rit in cijfers

Kilometerstand start

9.671 km

Kilometerstand eind

10.780 km

Gereden

1.109 km

Verbruik boordcomputer

18,9 kWh/100 km

Geladen kWh

242,5 kWh

Aantal laadsessies

5

Verbruik lader

21,9 kWh/100 km

Gemeten piek DC-laden

106 kW

Ford Explorer in Kaiserslautern, stukje Amerika in Duitsland

Renault Scenic vs Ford Explorer

 

Ford is zoekende

De Ford Explorer heeft in de Nederlandse verkoopcijfers de auto die hij moet doen vergeten inmiddels achter zich gelaten. Wij reden vijf maanden met de elektrische Focus-opvolger, die bepaald geen onuitwisbare indruk bij ons achterliet.

Niemand op de redactie zal nog lang napraten over het verblijf van de Ford Explorer in onze duurtestgarage. Maar tegelijkertijd zal ook niemand echt nare herinneringen hebben aan de elektrische cross-over. Het is een bijzonder geval, wat groter dan een Volkswagen ID3, maar kleiner dan een ID4. Dat we die Volkswagens expliciet noemen is geen toeval, want hij staat op dezelfde basis. Ford leent het platform van Volkswagen.

De Explorer slaagt er vanbuiten in geen enkele gelijkenis te tonen met de producten uit Wolfsburg. Maar helaas missen we de communicatieve besturing die Ford altijd zo kenmerkt. De afstelling van het onderstel is niet helemaal zoals we die van het merk kennen. Het maakt het daarom voor ons kenners erg lastig een oordeel te vellen over de Explorer. Het is domweg geen echte Ford.

De Explorer verraste ons met een aangenaam laag stroomverbruik. Zeker gezien de hoekige neus is het knap dat we in het vroege voorjaar de verbruiksmeter steeds verder onder de 15 kWh/100 kilometer zagen uitkomen. Zelfs bij de trip naar een Amerikaans stukje Duitsland, waarover je in de vorige editie van AutoWeek hebt kunnen lezen, bleef het stroomverbruik onder de 20 kWh/100 kilometer. Daarmee doet de Explorer het beter dan een Renault Scenic E-Tech Electric, eveneens een gewaardeerd lid van onze duurtestgarage. Maar wel een mededuurtester waartegen hij het in een vergelijkende test moest afleggen. Mede op het gebied van verfijning en interieur slaan we de Franse tegenstander hoger aan. Renault heeft zijn zaakjes momenteel uitstekend voor elkaar.

Vlees noch vis

Dat kunnen we van Ford niet zeggen; het is zoekende en de Explorer is daarvan het levende bewijs. Het is beslist geen verkeerde elektrische auto, verre van zelfs, maar tegelijkertijd is het vlees noch vis. Het modelgamma van Ford hangt anno 2025 aan elkaar van zeer uiteenlopende strategische keuzes. Zo staakt het merk deze zomer de productie van de Focus, maar gaan berijders straks massaal overstappen naar een elektrische Explorer? De Focusrijder die wij lieten kennismaken met de Explorer zag dat best wel zitten. Maar of ze er allemaal zo over denken, is nog maar zeer de vraag.

Al is de toekomst van Ford in Europa vrij ongewis, de elektrische Explorer verkoopt in Nederland tot duver heel behoorlijk. Er zijn al meer dan 2.000 exemlaren gekentekend en daarmee hoeft hij alleen de Puma en de Kuga voor zich te dulden in de lijst van best verkopende Fords. Maar dat zijn wel echte Fords, en zo kunnen we de Explorer helaas niet betitelen.

Actieradius herfst-lente: 475 - 500 kilometer

Actieradius winter: 380 - 400 kilometer

Dit valt ons op:

+ Zuinig

+ Overzichtelijke bediening

- Afstandelijke besturing

- Onderstel wat stoterig

Signalement

Merk Ford
Model Explorer EV Extended Range RWD Premium
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Nieuwprijs € 46.700

Specificaties

Brandstof elektrisch
Motor 1 elektromotor
Maximaal vermogen 210 kW / 286 pk
Maximaal koppel 545 Nm
Accu capaciteit (bruto) 82 kWh
Lengte / breedte / hoogte 4.468 mm / 1.871 mm / 1.639 mm
Wielbasis 2.767 mm
Massa leeg 1.990 kg
Laadvermogen 685 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 750 kg
Banden voor235/50R20Prijzen
Banden achter255/45R20Prijzen
Topsnelheid 180 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 6,4 s
Stroomverbruik (WLTP) 14,7 kWh/100km
Actieradius (WLTP) 572 km

PRIVATE LEASE Ford Explorer EV

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (1)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.