en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
In de zeven jaar dat we nu elektrische auto's testen loopt actieradius vaak als een rode draad door het verhaal. Het is verleidelijk om de eerste vergelijkende test met de Hyundai Kona Electric daar ook aan op te hangen, want we testen hem tegen de Opel Ampera-e. Meer dan 300 kilometer op een lading halen ze beide maar welke is los daarvan de meest complete auto?
Echt, het duurt nog jaren voordat we met z'n allen in elektrische auto's rondrijden. Zeker wel tot het einde van het volgende decennium kun je namelijk nog nieuwe auto's met verbrandingsmotor krijgen. Daar is niets mis mee, want fabrikanten laten zien dat er nog veel uit dat type krachtbron te halen valt. Intussen raakt op het gebied van elektrisch rijden wel het één en ander in een stroomversnelling. In 2017 kwam de Opel Ampera-e op de markt, die met zijn grote accucapaciteit de hoge drempel verlaagde die veel mensen had afgeschrikt. De actieradius was beduidend groter dan wat we tot dan toe hadden gezien in de prijsklasse tot € 50.000.
De 'welkekomthetverstwedloop' is inmiddels in volle gang. Nu heeft Hyundai bijvoorbeeld de elektrische versie van de Kona in de showroom, waarvoor het merk een actieradius van 482 kilometer belooft. Dat is een volgens de WLTP-meetcyclus behaalde belofte. Op de Opel Ampera-e in deze test prijken weliswaar trotse stickers die hinten naar een reikwijdte van 520 kilo meter op een volle accu, maar dat is de minder reële NEDCwaarde. Volgens de WLTPopgave komt de Ampera-e 380 kilo meter ver op een lading. Dat is nog altijd riant als je ziet hoe ver de eerste 'betaalbare' elektrische auto's kwamen: 120 kilo meter was al heel wat! Overigens mengt ook Nissan zich over een tijdje in de strijd met de 60 kWh-versie van de Leaf, de EPlus. Die moet zelfs 520 kilometer kunnen halen.