Test: Hyundai Accent (2006)

Krachtiger Accent

Hyundai Accent
AutoWeek 23 2006
AutoWeek 23 2006

Je leest het in AutoWeek 23 2006

Behalve schappelijk geprijsd, is de nieuwe Hyundai Accent ook opvallend ruim. En dankzij krachtiger motoren is het compacte model er ook nog vlotter op geworden.

Als we kijken naar de modellen waar Hyundai in Nederland echt mee scoort, is de Accent daar niet bij. Toch zijn er in de loop van de jaren in ons land meer dan 70.000 exemplaren van dit compacte model van Hyundai verkocht. En over de hele wereld worden er jaarlijks maar liefst 300.000 stuks op kenteken gezet. De Accent blaast dus een behoorlijk partijtje mee binnen het gamma van het Koreaanse merk. En het model wordt dan ook absoluut niet verwaarloosd. Het is nog maar drie jaar geleden dat de Accent een facelift kreeg en nu is er dus een geheel nieuwe versie, met een vlot uitziend, eigentijds koetswerk en grote 'koplampogen'. Zoals meestal bij een gedaanteverwisseling, is het model gegroeid. De wielbasis ging van 2,44 naar 2,50 meter; de breedte nam toe van 1,68 naar 1,70 meter en het dak reikt nu tot 1,47 meter in plaats van 1,40 meter boven het wegdek. Met de lengte ligt het wat anders. Bij de vierdeurssedan kwam er 2 cm bij. Deze carrosserievariant meet geen 4,26 meter meer, maar 4,28 meter. Daar tegenover staat dat de driedeurs hatchback juist korter is geworden. In plaats van 4,22 meter is de hatch nu 4,05 meter lang. Een grotere wielbasis geeft de mogelijkheid meer ruimte in het interieur te scheppen. Binnenin de nieuwe Accent gaat het er in ieder geval niet krap aan toe. Mensen achterin kunnen hun benen goed kwijt. Met de hoofdruimte is het ook lang niet slecht gesteld. De jongste versie van de Accent volgt een trend die al een tijd aan de gang is; veel nieuwe modellen krijgen – naar het voorbeeld van de MPV's – een (wat) hogere zitpositie. Hoe hoog je komt te zitten, heb je als chauffeur voor een deel zelf in de hand, want de bestuurdersstoel is in hoogte verstelbaar evenals het stuur.

Hatchback ruimer bedeeld

Behalve ruimer, werd de Accent ook sterker. De 84 pk leverende 1,3-liter benzinemotor uit de vorige versie komt niet meer terug. Hij is vervangen door een 1,4-liter krachtbron die 97 pk levert. De 1,6-liter viercilinder waarmee de Accent al leverbaar was, blijft. Maar het vermogen dat hij levert, steeg van 105 naar 112 paardenkrachten. Met de nieuwe 1,4-liter in het vooronder heb je niet de minste moeite om met het verkeer mee te komen; de krachtbron maakt een spint van nul naar honderd in 12,3 tellen mogelijk en geeft de Accent een top van 177 km/h. Hij staat dus best z'n mannetje. Alleen laat hij bij pittig optrekken wel duidelijk horen dat hij z'n best doet. Een wagen als de Accent is wat je zou kunnen noemen een 'huis-, tuin- en keukenauto'. Hij is niet bedoeld voor de automobilist die sportief onderweg wil zijn. Dat blijkt ook uit z'n rijkarakter. De elektrisch bekrachtigde besturing assisteert terughoudend en werkt vrij direct, maar veel contact met de weg heb je niet. Het onderstel is afgestemd op comfort, maar is desondanks niet week. Richels in het wegdek worden duidelijk voelbaar doorgegeven.

Kopers hebben keuze uit twee uitrustingsniveaus. Het instapmodel – ActiveVersion – krijgt behalve elektrische stuurbekrachtiging, een in hoogte verstelbaar stuur en een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel ook zaken mee als centrale vergrendeling, een in ongelijke delen neerklapbare achterbank en een zonneklep met make-upspiegel. ABS en drie komma-vormige hoofdsteunen achter zijn ook standaard. Voor de DynamicVersion komen daar elektrisch bedienbare portierruiten en airco bij. Als het een hatchback is horen er bij de uitrusting van de DynamicVersion ook elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, afstandsbediening met centrale portiervergrendeling, een alarmsysteem en mistlampen vóór.

De sedanversie van de nieuwe Accent arriveert rond deze tijd bij de dealers. Na de zomer krijgt de vierdeurs gezelschap van de driedeurs hatchback.