Honda Civic 5-deurs
Over een andere boeg
- Arno Böckling
- Eerste rijtest
Je kunt van Honda niet zeggen dat ze geen fantasie hebben of niet weten in te spelen op de trends in de autowereld. Dit 'betere' Japanse merk heeft immers van alles in huis; van de sublieme sportcoupé, de NSX, tot de supersportieve open tweezitter, de S 2000, de blitse kleine MPV, de HR-V, en de beschaafde terreinwagen, de CR-V. Maar in het populaire segment van de kleine middenklasser, liet Honda toch een steekje vallen. Goed, de Civic was er wel als drie- en vijfdeurs hatchback, als sedan, stationwagon en coupé, maar één, de laatste jaren razendpopulair geworden, carrosserievariant ontbrak: een ruimteauto. Daar gaat nu verandering in komen, want de vijfdeursversie van de nieuwe Civic - modeljaar 2001 - is een monospace. Honda gooit het met de vijfdeursvariant dus over een andere boeg. Motorkap en voorruit gaan bijna zonder knik in elkaar over, de daklijn valt hoger uit dan we tot nu toe van de Civic gewend waren, de achterkant is vrij recht, maar zou ook nog wel bij een hatchback passen. Eigenlijk houdt de nieuwe vijfdeurs Civic het midden tussen een hatchback en een MPV. Je kunt je voorstellen dat kopers die aangetrokken worden door een MPV er wel wat in zien. Maar ook voor mensen die nu nog een vijfdeurs hatch rijden, lijkt het nieuwe middenklassemodel van Honda acceptabel. Niet alleen als carrosserievariant is de nieuwe vijfdeurs Civic bij de tijd, ook de vormgeving van z'n koetswerk is bepaald niet behoudend. Met z'n grote 'new edge'- koplampen zou je de Civic makkelijk kunnen verslijten voor de - in werkelijkheid nog steeds niet verschenen - MPV-versie van de Ford Focus.
Europese achterbank
In het interieur heeft Honda het over een heel andere boeg gegooid dan bij de vorige Civic-versies. Ondanks z'n behoorlijk lange wielbasis - 2,62 m - blonk de Civic die nu gaat worden afgelost niet uit door binnenruimte. Bij het ontwerpen van de nieuwe vijfdeurs is daar juist extra aandacht aan besteed. Om te beginnen heeft het model een nog langere wielbasis - 2,68 m - en met een hoogte van 1,50 m reikt het ook tien centimeter verder boven het wegdek. Die extra centimeters komen vooral de achterpassagiers ten goede. Wat daarbij ook helpt, is dat de daklijn bijna recht naar achteren doorloopt. Resultaat is in ieder geval dat mensen achterin goed bedeeld zijn met ruimte voor hoofd en benen. De achterbank wordt dus serieus genomen. Dat zie je ook wel aan de veiligheidsvoorzieningen. Die driepuntsrolgordels zijn standaard. Twee in hoogte verstelbare hoofdsteunen ook. We hebben het dan over een Civic S, ofwel de basisuitvoering. Een middelste hoofdsteun achter komt er pas bij als je twee stappen hoger gaat en een Civic ES aanschaft. Dan krijg je achter trouwens ook een middenarmsteun. Gaan we nog even verder naar achteren, dan zien we dat de bagageruimte een inhoud van 370 liter heeft; was 380 liter. Hier geen vooruitgang dus, maar natuurlijk laat de ruimte zich desgewenst flink uitbreiden. De achterbank is op 'Europese' manier neerklapbaar: rugleuning én zitting kun je - in ongelijke delen - voorover klappen.
Voorin heeft Honda een MPV-sfeertje gecreëerd. Het valt misschien niet meteen op, maar in de bodemplaat van de nieuwe Civic zit geen tunnel. En er steekt ook geen pook uit de vloer; die komt uit het dashboard. Dat is wel een echt ruimte-autotrekje. Je komt zo'n soort pook bijvoorbeeld tegen in de Fiat Multipla en de Peugeot 806. Afgezien van die pook die uit de middenconsole komt, heeft de Civic een 'normaal' - vrij eenvoudig - dashboard: afgerond en met de instrumenten onder een simpel koepeltje. Het heeft iets Audi-achtigs.
Soepel en zuinig
Het motorenprogramma voor de nieuwe vijfdeurs Civic bestaat uit twee benzinekrachtbronnen, een 1.4 en een 1.6. Echt nieuwe verschijningen zijn het niet, maar er is wel aan gesleuteld. De 1.4 bleef negentig paardenkrachten sterk, maar die 90 pk/66 kW zijn voortaan beschikbaar bij 5600 tpm in plaats van bij 6400 toeren. Het maximumkoppel ging omhoog van 120 naar 130 newtonmeter, terwijl het toerental waarbij de maximale trekkracht paraat is, zakte van 4800 naar 4300 krukasomwentelingen. Kortom: de 1,4-liter lichtmetalen viercilinder is soepeler gemaakt, waardoor je makkelijker kunt optrekken vanuit lagere toerentallen en - daardoor - minder hoeft te schakelen. Dat is precies het soort motorkarakter dat je goed kunt gebruiken in het drukke verkeer van vandaag, en dat je daarom bij zo'n beetje elke nieuwe auto tegenkomt. Ook de 1,6-liter vierpitter van lichtmetaal werd aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Honda's VTEC-systeem - met elektronisch geregelde variabele kleptiming en lichthoogte (van die kleppen) - moet zorgen voor zuinigheid en vlijt. VTEC II, zoals het systeem nu heet, kan de motor als er rustig wordt gereden op een arm mengsel - en dus zuinig - laten draaien. Daarvoor is het nodig dat één van de twee inlaatkleppen veel minder ver omhoog gaat dan normaal. Moet de krachtbron er harder aan trekken, dan laat de elektronica de kleppen weer 'gewoon' werken. Resultaat: ook de 1,6-liter is soepel en hij verbruikt - in ieder geval volgens de officiële metingen - niet veel méér benzine dan de 1.4.
Elektrische stuurbekrachtiging
De nieuwe vijfdeurs Civic heeft MPV-trekjes, maar onder het rijden merk je daar niets van. Om te beginnen zit je niet 'op de troon', maar net zo laag als in een auto zonder ruimte-aspiraties. Dus krijg je ook minder snel last van overhellen. Maar sportief als hij in aanleg is, helt de Honda, ook in snellere bochten sowieso zo goed als niet. En ook al zijn de dubbele draagarmen vóór bij het nieuwe model vervangen door MacPherson veerpoten - de dubbele triangels achter zijn gebleven - het onderstel van Honda's kleine middenklasser blijft nog steeds mooi. Het genereert een zeker weggedrag en leent zich goed voor een vlotte rijstijl. De prettig direct werkende, niet zware, maar ook niet lichte besturing past daar prima bij. Leuk om te weten is dat Civic elektrische stuurbekrachtiging heeft. Je merkt er niets van. Met de 1,6- litermotor komt de nieuwe Honda zonder meer vlot genoeg vooruit. En kies je voor de 1.4, dan hoef je vergeleken met de 1.6 niet eens zoveel in te leveren. Maar je bent wel goedkoper uit. Nu ja, goedkoper, als het nieuwe Civic-model volgend jaar maart op de markt komt, wil Honda Nederland de basisversie voor minder dan f 40.000 in de prijslijst zetten. Maar voor veel minder zal dat niet zijn, vermoeden we. En dan is het de vraag hoeveel kopers in hun budget ruimte voor zo'n toch wel stevig geprijsde Civic willen en kunnen maken.