Ford Kuga - Occasion aankoopadvies
Rijdt dynamisch zoals bijna elke Ford
12 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
De populariteit van de SUV is nog lang niet voorbij. Iedereen wil zo’n auto. En dan niet per se een slagschip maar liefst een tikkeltje compact. Zoiets als deze Ford Kuga bijvoorbeeld. Is dit het buitenkansje op occasion SUV gebied?
De Kuga is de compacte SUV van Ford. In 2008 lanceerde Ford het model als concurrent voor onder meer de Volkswagen Tiguan en Kia Sportage. De eerste generatie van de Kuga staat op de basis van de Focus en C-MAX. Als motorisering kon gekozen worden tussen een vijfcilinder 2,5-liter benzinemotor of een 2,0-liter dieselmotor. Lekker hoog in de markt dus, met een dito prijsniveau.
Maar was dat wel the way to go voor deze Ford?
Stoerdere voorzijde
Nee dus. In 2012 werd in de Verenigde Staten de nieuwe Ford Escape gelanceerd. En daaruit komt voort begin 2013 in Europa de tweede generatie van de Kuga. Eind 2016 onderging de Kuga een uitgebreide facelift met als opvallendste kenmerk de nieuwe stoerdere voorzijde. En van die generatie is het exemplaar in de video. Met populaire EcoBoost benzinemotor (150 pk, er is ook een 120 pk versie) en een handgeschakelde 6-versnellingsbak.
Bezint eer…
Ook een compacte SUV als deze Ford Kuga oogt door zijn voorkomen imposant, hoog op de poten, stoer dus. Toch is het nuttig om jezelf even de vraag te stellen: heb ik wel een SUV nodig? Imposant suggereert ook ‘groot’ en groot suggereert al snel ‘ruim’. Maar daarmee is niet gezegd dat elke SUV per se een ruime auto is binnenin. Een stationwagon van hetzelfde geld biedt op dat gebied vaak meer. Nu doet deze generatie Kuga het op de achterbank overigens prima.
SUV’s zijn niet de lichtste en zuinigste auto’s. Vaak hoor je dat kopers het verbruik tegen vinden vallen. Deze Kuga van 150 pk en bijna 1500 kilo doet zo’n 1 op 12.
Die populariteit van de SUV waarmee we ons verhaal begonnen komt natuurlijk wel ergens vandaan. Je stapt heel gemakkelijk in en uit. Dat is letterlijk een goeie binnenkomer. Dan zit je als een vorst op de troon, met een goed verkeersoverzicht. Ook dat geeft een goed gevoel. En dat maakt een SUV tot een fijne reisauto, ook deze Kuga.
Duurtest en Noordpool
De Ford Kuga is geen onbekende voor AutoWeek. We zijn er zelfs mee naar de Noordpool gereden! Dat was tijdens de introductie van deze generatie. Maar ook hier thuis in Nederland heeft ook de vorige generatie ons vermaakt. In 2014 hadden we een Ford Kuga 1,6 turbo als duurtester. En naar genoegen.
Even voor wat betreft het speelveld in deze klasse: 15.000 Kuga’s zijn er in totaal hier verkocht. Ter vergelijking: er rijden 41.000 Tiguans en 44.000 Sportages in de rondte in Nederland.
Lage kilometerstand
Terug naar het hier en nu. Wat hebben we hier in handen?
Deze auto is van 2018, met een behoorlijk lage kilometerstand. Voorin de 1.5 Ecoboost van 150 pk en een handgeschakelde zesbak. Uitvoering is een ST-line.
Daarover twee dingen: een lage kilometerstand maakt een occasion meer waard over het algemeen maar hoeft niet per se gunstiger te zijn. Het kan ook duiden op veel korte stukjes, dus veel koude starts en een auto vindt juist niets heerlijker dan een uur of wat constant te cruisen op de behaaglijke bedrijfstemperatuur.
ST line is de naam van een uitvoering bij Ford die vooral het uiterlijk van de auto wat sportiever wil laten lijken, grotere velgen en een dubbele uitlaat bijvoorbeeld. Onder de ST line zitten basisuitvoeringen Trend en Titanium, de Vignale is de meest luxueuze versie met xenon verlichting, voorruitverwarming en elektrisch verstelbare bestuurdersstoel. De Kuga van de generatie 2016-2019 was ook leverbaar als 4WD maar dan alleen met de nog sterkere 182 pk EcoBoost motor.
Liever een automaat?
Automaat rijden wordt een lastig verhaal met een benzine Kuga. Dat kon alleen in combinatie met de sterkste benzinemotor. Missen we een automaat in deze SUV? Tja, het is natuurlijk de meest voor de hand liggende extra die je jezelf kado wil doen omdat het goed aansluit bij het comfortabele reislustige karakter van een SUV, maar hier maakt de Ford Kuga juist een beetje het onderscheid. Nagenoeg elke Ford heeft rijdynamiek in de genen en zelf schakelen sluit daar mooi bij aan. En dat deze Kuga wat hoger op de poten staat, doet er niet veel toe, genoeg gevoel en directheid in de besturing maken de Kuga een uitnodigende auto om mee onderweg te zijn. Ook het onderstel is niet te zacht.
Riante achterbank
Even terug naar de ruimte: dat zit best wel snor bij deze Kuga. Het passagierscompartiment is groter dan je vanaf de buitenkant zou zeggen. Bagageruimte is gemiddeld. Met 450 liter is dat niet onderscheidend.
Mankementen
Betrouwbaarheid is wat je wil als je gebruikt koopt. Hier scoort de Kuga wisselend en dat lijkt vooral van het bouwjaar af te hangen. De eerste generatie werd door de Duitse ADAC als matig beoordeeld. Dat lijkt met deze generatie een ander verhaal, het onafhankelijke betrouwbaarheidsonderzoek van de consumentenbond van 2020 levert de Ford Kuga van deze generatie een rapportcijfer op van 8,2, en het is daarmee de beste Ford… In het AutoWeek review verkeer komen ook wat motorproblemen voorbij , van klein en onschuldig, tot heel serieus, maar die lijken niet voor alle EcoBoosten te gelden.
Lezersreacties (12) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.