Fiat 500

Prince charming 2.0

Fiat 500
Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500CFiat 500Fiat 500C
AutoWeek 32 2015
AutoWeek 32 2015

Je leest het in AutoWeek 32 2015

Hoewel het model alweer acht jaar in productie is, acht Fiat een bescheiden facelift voldoende om de 500 weer even mee te laten draaien. We maken de eerste meters met de vertrouwde 1,2 liter viercilindermotor met 69 pk.

Dat de Fiat-ontwerpers redelijk behoedzaam te werk zijn gegaan bij het vernieuwen van de 500, is een logische keuze. De sinds 2007 gebouwde stijlicoon oogt feitelijk tijdloos, waardoor er geen reden was om het design ingrijpend te vernieuwen. 'Modificeren zonder te veranderen', noemen ze dat bij Fiat. Als je bedenkt dat de 500 in 2014 Europawijd zijn beste verkoopjaar ooit beleefde, is die benadering goed te begrijpen. Dat maar liefst 40 procent van deze auto is vernieuwd – dat komt neer op zo'n 1.900 componenten – is op het eerste gezicht dan ook nauwelijks te zien. Het bleef bij het vertrouwde werk: nieuwe bumpers en andere koplampen (nu met leds) en achterlichten, dat was het eigenlijk wel. Wel kun je het 500'je nog meer personaliseren dan voorheen, met behulp van verschillende Second Skin-stickerpakketten, waarvoor de meerprijs net zo hoog gaat worden als die van metallic lak. Ook binnenin vallen de wijzigingen vrij bescheiden uit. Naast het nieuwe stuur is het bovenin de middenconsole geplaatste 5 inch grote scherm van het nieuwe Uconnect-infotainmentsysteem eigenlijk de grootste verandering. Met dit systeem kun je vijf jaar lang gratis gebruikmaken van diensten als nieuwsfeeds en webradio. Tevens kun je muziek streamen via Deezer en je Facebook- en Twitter-account bijhouden. Ook TomTom-navigatie behoort tot de mogelijkheden. Net als het exterieur oogt het binnenste van de 500 eveneens nog best fris dankzij de geinige retro-vormgeving. Over de ergonomie valt evenmin veel te klagen, al hadden we de knoppen van de raambediening liever in de deuren gezien. De voorstoelen kunnen over een groot bereik worden versteld en zitten prima, maar voor langere bestuurders zou het wenselijk zijn als de stoel iets lager zou kunnen: nu zit je nogal op de bok. Dat het basisontwerp van de Fiat inmiddels alweer wat ouder is, is wel te merken aan het ruimteaanbod: achterin zitten is dankzij de beperkte been- en hoofdruimte vrijwel onmogelijk voor de meeste volwassenen. Nu zal de doelgroep dit karretje ook niet kopen om regelmatig met vier man op stap te gaan, maar veel A-segmenters presteren vandaag de dag simpelweg beter op dit vlak.

Verademing

Hoewel 40 procent van de componenten volgens de Fiat-technici nieuw is, rijdt de 500 grotendeels nog als voorheen. De aloude 1,2 liter vierpitter met 69 pk die in onze testauto ligt, is eerlijk gezegd best een verademing ten opzichte van de tweecilindermotoren die Fiat tegenwoordig hoofdzakelijk levert in de 500, hoewel ook de Twinairs onderhanden zijn genomen en betere loopeigenschappen bieden. De 1.2 is voortaan voorzien van het Eco-pakket, dat onder meer een efficiëntere dynamo, aerodynamische wijzigingen en nieuwe banden met een lage rolweerstand. De loopmanieren zijn ontegenzeggelijk een stuk beter dan die van de tweepitter, maar daar staat tegenover dat er bij lagere toerentallen niet gek veel gebeurt bij de viercilinder. Je moet hem echt op zijn staart trappen om hem tot actie aan te sporen. Modernere turbomotoren hebben een stuk meer koppel te bieden, maar die heeft Fiat met de Twinair-versies dan ook in huis. De beschaafde, stille motorloop van de 1.2 is overigens mede te danken is aan de verbeterde geluidsisolatie die de vernieuwde 500 meekreeg.

Qua rijgedrag is de 500 als vanouds nog een beetje aan de stuiterige kant, vooral de achteras is veel in beweging. Jammer dat de Fiat-ingenieurs de 500 dit gedrag niet hebben weten af te leren.

Direct

De besturing van de 500 werkt lekker direct en hij is voorzien van een extra lichte City-stand, maar het stuur draait zo licht rond dat je die echt niet nodig hebt. Heel veel gevoel heeft de besturing helaas niet te bieden. Aan de andere kant is dit ook geen auto waar de hoofdzakelijk vrouwelijke clientèle op het scherp van de snede bochten mee rondt, dus echt bezwaarlijk is dat niet. Op veiligheidsgebied presteert de Fiat eveneens netjes. Zo beschikt hij nog steeds over 7 airbags en dat is beslist niet gebruikelijk in het A-segment. Ook is de 1.2 voortaan voorzien van het krachtigere remsysteem van de Twinairs. De 500 heeft al met al niet echt een gedaantewisseling ondergaan, maar het is en blijft een sympathiek karretje dat braaf doet wat je ervan verlangt. Wie een maximale ruimte of dynamische rijeigenschappen zoekt, kan beter even verder kijken, maar qua stijl staat dit model nog steeds op eenzame hoogte in het A-segment. En dat is voor veel mensen heel wat waard. De opgefriste 500 staat vanaf september in de showroom, de prijzen blijven waarschijnlijk gelijk.

Lezersreacties (47) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.