Citroen Saxo 1.1i SX (1997)

Volwassen benjamin

Citroen Saxo 1.1 SX
De innige samenwerking met Peugeot kost Citroën helaas wat van z'n unieke karakter, maar de auto's worden er bepaald niet slechter van. De Saxo verrast met een levendige, volwassen identiteit.

Voor deze test kozen we de kleine Citroën met de bescheiden 1.1 motor in de SX-uitvoering, die nét een pietsje meer biedt dan het kale 'X'-model dat voor bijna f 22.000 in de folder staat. Voor 1600 gulden meer krijgt de SX-koper stuurbekrachtiging, een toerenteller, een digitaal klokje, lampje in de kofferruimte, drie handgrepen voor de passagiers, een kledinghaakje, stoffen portierbekleding, een ongelijk deelbare achterbankleuning, bekabeling voor 4 speakers en centrale deurvergrendeling. En aangezien een achterruitwisser, derde remlicht, getint glas en nog wat van die hebbedingen er sowieso al opzitten, heb je voor iets meer dan 23 mille een redelijk compleet uitgerust automobieltje waarmee je alle kanten op kunt.
Dat is overigens voor een belangrijk deel te danken aan het opmerkelijk felle vierpittertje, dat niet meer dan de acht klassieke klepjes nodig heeft om prima te presteren. Een acceleratie van nét 13 tellen van 0-100 is al erg mooi en een snelwegsprint van 80 tot 120 km/h in 12,5 s in de vierde versnelling is zelfs uitzonderlijk voor zo'n klein karretje.
Deels komt deze levendigheid voor rekening van de 5-bak, die weliswaar niet altijd even trefzeker schakelt, maar waarvan de overbrengingen goed zijn uitgekiend. Zo is het hoogste verzet in tegenstelling tot de voorgaande vier juist wat aan de lange kant; dat dwingt bijna tot terugschakelen bij het inhalen, maar het zorgt bij constante snelheid ook voor rust. De voor deze klasse florissante geluidsniveaus op de snelweg spreken daarbij voor zichzelf.
Zo'n hoge '5' is altijd gunstig voor het benzineverbruik en ongetwijfeld geldt dat ook voor de Saxo. Op basis van de opgegeven EG-waarde moet bij kalmpjes rijden een gemiddelde van 1:14 goed haalbaar zijn, maar vanwege de nogal veeleisende testpraktijk moesten we genoegen nemen met ruim 1:12. Gezien de geestdrift waarmee de kleine Saxo maar al te gretig aan de gestelde uitdagingen beantwoordde, konden we daar echter niet al te rouwig over zijn.
Het opgewekte motorkarakter brengt je vaak in de verleiding om de Saxo met flink wat gas door een lange bocht te sturen en daar werkt de kleine Citroën graag aan mee. De stabilisators op voor- en achteras houden het koetsje keurig horizontaal, het stuurkarakter blijft lang neutraal en als de voorwielen bij sterk aandringen als eerste iets van hun grip dreigen te verliezen, is een fractie minder gas genoeg om op koers te blijven. Als consequentie van dit vasthoudende gedrag voelt het onderstel van de Saxo aanzienlijk stugger aan dan we van de comfortkampioen Citroën gewend waren. Ook de stoeltjes zijn ongedacht stevig; even wennen, maar op de lange duur blijkt dat heel ontspannen te zitten.

Niet enthousiast

Het comfort en de ruimte op de achterbank zijn, zoals bij de meeste auto's in deze grootteklasse, niet om enthousiast over naar huis te schrijven. Door een uitwendige groei van de carrosserie met ruim anderhalve decimeter is het ooit als ruimtewonder omschreven 106-concept in de loop der jaren ongemerkt omhoog geschoven en in die regionen hebben zich nieuwe concurrenten als de wezenlijk ruimere Fiat Punto aangediend. Dat is nu eenmaal de evolutie; het wachten is slechts op de ontwerper die nóg meer binnenruimte uit een compact silhouet weet te schrapen...
Een sterk punt van de Saxo SX is overigens wel de prima instap via het walk-insysteem mét geheugenstand op beide voorstoelen. Nog steeds geen vijfdeursgemak, maar het gaat er aardig op lijken. Verheugend is verder dat de kofferruimte van de Saxo ruim genoeg is om met een klein gezinnetje onbezorgd op vakantie te gaan.
Ondanks de aanvankelijke kritiek op Citroëns kleinste telg zijn we er na een weekje sturen in de Saxo van overtuigd geraakt dat Frankrijks meest vooruitstrevende merk er goed aan heeft gedaan om voor zekerheid te kiezen. Dat heeft een auto opgeleverd die de aparte, maar nogal frèle, zelfs wat blikkerige AX op vele punten met stukken slaat. De Saxo heeft ongetwijfeld een wat minder eigenzinnig karakter dan z'n voorganger, maar dat is als zo vaak de prijs die voor de groei naar volwassenheid moet worden betaald.

Signalement

Merk Citroen
Model Saxo 1.1i SX
Carrosserie 3-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 10.705

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.124 cc
Maximaal vermogen 44 kW / 60 pk bij 6.200 tpm
Maximaal koppel 88 Nm bij 3.800 tpm
Inhoud brandstoftank 45 l
Lengte / breedte / hoogte 3.718 mm / 1.595 mm / 1.379 mm
Wielbasis 2.385 mm
Massa leeg 780 kg
Laadvermogen 530 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 600 kg / 390 kg
Banden155/70TR13Prijzen
Topsnelheid 162 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 13,1 s (fabrieksopgave: 15,3 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 12,5 s / 19,5 s
Brandstofverbruik 6,7 l/100km