Citroën C4 Grand Picasso - Peugeot 5008 SUV - Skoda Kodiaq

Multifunctionele zevenzitters

AW 26 Peugeot 5008 - Citroën C4 Picasso - Seat Kod
AutoWeek 26 2017
AutoWeek 26 2017

Je leest het in AutoWeek 26 2017

Nog niet eens zo heel lang geleden was je voor een zevenzitter min of meer aangewezen op een praktische maar niet altijd even vlot ogende MPV. Peugeot brengt daar verandering in met de nieuwe 5008 SUV en ook Skoda slaat met de Kodiaq twee vliegen in één klap terwijl Citroën het voorlopig nog even met de klassiek geschoolde Grand C4 Picasso moet doen.

Er waait duidelijk een nieuwe wind door autoland en de consument pikt die gretig op. De trend naar SUV en cross-over zet door, dat zie je bij nagenoeg alle merken. Zelfs Renault heeft zijn ruimtewonder Espace een heel andere lijn gegeven. De opvolger van de Opel Meriva gaat als Crossland X door het leven en bij Peugeot wordt voor de modellen 2008, 3008 en 5008 heel bewust SUV toegevoegd aan de benaming. Dat klinkt stoer en dynamisch, zoals de auto dat ook uitstraalt. Een MPV is daarbij vergeleken misschien een beetje saai, hoewel we dat van de Grand C4 Picasso niet direct kunnen zeggen. Ook de nieuwste Renault Scénic is een frisse verschijning. Dat merk doet trouwens heel goede zaken met de Captur, die al sinds 2014 de bestverkopende auto is in zijn segment.

Kortom, de consument zegt deels gedag tegen de hatchback, sedan en station en zoekt het letterlijk iets hogerop. Die hogere instap is natuurlijk zeer in trek bij het vergrijzende deel van de bevolking, maar niet alleen die groep geeft daar de voorkeur aan. De nieuwe 5008 is elf centimeter langer dan zijn voorganger en ongeveer net zoveel hoger en breder. En bijna 100 kg lichter. Het is een verlengde versie van de sportiever ogende 3008. Skoda heeft nog nooit eerder een MPV of echte SUV gehad en stapt meteen maar in beide segmenten met de nieuwe Kodiaq, die goed is ontvangen door pers en publiek. Mensen vinden hem vooral erg groot en dik en noemen al snel de naam Audi, vooral bij het zien van de achterkant. En als je van opzij naar zijn front kijkt, dan is een snufje Range Rover hem ook niet te ontzeggen. Vergeleken met de Peugeot en de C4 Picasso is het ontwerp redelijk behoudend.

De C4 Picasso is hier de oudste van het stel. Hij maakte zijn debuut in 2013 en kreeg in het voorjaar van 2016 een kleine opfrisbeurt. Hij oogt nog altijd vrij futuristisch, precies zoals je dat van Citroën mag verwachten. Lekker eigenzinnig. Maar of zijn opvolger weer een MPV zal zijn? Wij betwijfelen het, aangezien de net verschenen C3 Aircross nadrukkelijk als SUV is gepresenteerd en het stokje zal overnemen van de inmiddels al aardig op leeftijd rakende C3 Picasso.

Verder lezen?
Het volledige artikel is beschikbaar voor slechts €1,99. Het artikel wordt aangeboden in PDF formaat.
Koop artikel €1,99

Oeps, er ging iets mis...

Er is iets mis gegaan met je betaling. Probeer het later nog eens.
sluiten

Citroën C4 Grand Picasso - Peugeot 5008 SUV - Skoda Kodiaq

Multifunctionele zevenzitters

Koop dit artikel als PDF voor slechts €1,99.
Vul je e-mailadres in waarop je het artikel wilt ontvangen:

Citroën C4 Grand Picasso - Peugeot 5008 SUV - Skoda Kodiaq

Multifunctionele zevenzitters

Je betaling is voltooid! Het artikel is naar je email-adres gestuurd. Je kunt het artikel direct downloaden door op onderstaande knop te klikken. Download het artikel

PRIVATE LEASE Peugeot 5008

Peugeot
Peugeot 5008 Active Pack Business 1.2 PureTech 130 (5D/6H)
€ 800
 

Gerelateerde forumtopics