BMW X5 3.0D Xdrive - Doorgelicht
Ook gebruikt een goede keus
- AutoBild/Rob de Boer
- Doorgelicht
De tweede generatie van de BMW X5 staat bij occasionkopers goed aangeschreven. Is zo'n grote SUV wel een beetje betaalbaar?
Bij de introductie in 1999 maakte BMW direct duidelijk wat de natuurlijke habitat voor de toen nieuwe X5 moest worden. Voor de verandering ging het nu eens niet over hulpsystemen voor het terrein, sperdifferentiëlen of bodemvrijheid, maar over rondetijden op de Nürburgring. BMW was op dat moment de enige fabrikant die zo open was over de tekortkomingen in het terrein van een wannabe-SUV.
Inmiddels is de X5 al toe aan de vierde generatie. Mede door zijn complete uitrusting heeft de prijs inmiddels zes cijfers. De X5 van de tweede generatie, intern aangeduid als E70, is heel wat betaalbaarder. Hoewel hij vanaf 2006 werd gemaakt in de Amerikaanse BMW-fabriek, is hij ten opzichte van zijn voorganger duidelijk beter van kwaliteit.
Het brede motorenpalet loopt bij de benzinemotoren van de 3.0si met 272 pk tot de 4,4-liter V8 van de 555 pk sterke X5 M. Voor dieselrijders blijft de keuze beperkt tot een 3,0-liter zescilinder lijnmotor. Afhankelijk van bouwjaar en uitvoering levert deze een vermogen dat uiteenloopt van 235 tot 381 pk. Zeker met een benzinemotor onder de motorkap is het brandstofverbruik van deze grote, zware SUV niet mals, met ruim 15 l/100 km.
De diesels doen het ietsje beter. Met een rustige rijstijl blijft het verbruik van de zelfontbrander onder de 10 l/100 km. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken of je met deze X5 een eventuele milieuzone in mag. Deze generatie voldoet aan de Euro 5norm en mag in Nederland dus overal rijden.
Woon je landelijk en kun je leven met het verbruik en de uitstoot, dan kies je met de BMW X5 voor een compleet uitgeruste SUV die erg goed rijdt. Tellerstanden van 300.000 kilometer en meer zijn geen probleem voor de aandrijflijn en ook van roest zul je geen last hebben. Dat komt de restwaarde ten goede.
Van zijn rijcomfort moet de X5 het overigens niet hebben. Kies je voor een exemplaar met 20-inch wielen en laagprofielbanden, reken er dan op dat je elke oneffenheid voelt. Om van het straffe M-onderstel maar te zwijgen. Maar dat kun je verwachten bij BMW. Ook van een SUV.
OOK BETROUWBARE TECHNIEK HEEFT ONDERHOUD NODIG
Bij andere terreinauto’s waarschuwen we altijd voor al te intensief offroad-gebruik. Maar de X5 is op dat gebied zo ongetalenteerd dat nauwelijks iemand hem daarvoor gebruikt. De snelweg is zijn domein. Speling op de besturing en hoge kilometerstanden zijn daarvan de gevolgen. Koop een X5 nooit zonder sluitende onderhoudshistorie.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Oordeel
Prijzig in onderhoud, niet erg zuinig en ook niet al te comfortabel. Maar heb je een ruim budget, rijd je overwegend op fatsoenlijke wegen én heb je geen rugproblemen, dan heb je aan de X5 een top-SUV.