BMW 545e xDrive - Eerste kennismaking

Het beste van twee werelden

BMW 545e
AutoWeek 36 2020
AutoWeek 36 2020

Je leest het in AutoWeek 36 2020

Wie het liefst een zo groot mogelijke benzinemotor onder de kap heeft, moet tegenwoordig veel teleurstellingen verwerken. Zelfs grote, dure auto’s hebben immers steeds vaker een vier- of zelfs driecilinder onder de kap. BMW heeft voor deze mensen wellicht een oplossing in huis, want de 545e combineert in theorie het beste van de oude en de nieuwe autowereld.

Wat maakt een BMW tot een echte BMW? Stel deze vraag aan een groep liefhebbers en een van de eerste antwoorden is gegarandeerd ‘de zesin-lijnmotor’. Die motor is onlosmakelijk met het merk uit München verbonden. De laatste jaren hebben de liefhebbers het wat dit betreft steeds moeilijker, want zelfs de potente 30i-modellen moeten het met een vierpitter doen. De zescilinder op benzine blijft voorbehouden aan de razendsnelle en zeker in Nederland peperdure modellen met de motor-aanduiding ‘40i’ of hoger. Hoewel de nog aan te kondigen prijs van de nieuwe BMW 545e xDrive ongetwijfeld fors wordt, zou een even krachtige 5-serie met benzinemotor zonder meer nóg prijziger uitvallen. De krachtigste plug-in hybride uit de 5-serie combineert een 286 pk sterke, geblazen zes-in-lijn met de 109 pk elektromotor en het accupakket van de al eerder leverbare 530e. Deze aandrijflijn was al beschikbaar in de X5 en de 7-serie en maakt van de 5-serie een waar kanon. Met 394 pk is de 545e zelfs nauwelijks minder krachtig dan een M5 van de E39-generatie (1998-2003), terwijl de 0-100-sprint nog sneller achter de rug is dan bij dat icoon. De krachtigste hybride-5 klaart het klusje in 4,7 seconden en knalt door naar een begrensde top van 250 km/h. Daarnaast moet deze auto ook nog eens dankzij een accu pakket van 12 kWh in theorie 57 kilometer ver komen op elektriciteit. De CO2-uitstoot bedraagt bovendien op papier niet meer dan 49 gram per kilometer.

WEGGEMOFFELD

We rijden de 545e nog als prototype en moeten ons in een colonne precies aan de instructies van de voorop rijdende begeleider houden. Dat de 545e een auto is die veel indruk maakt, wordt evengoed snel duidelijk. Als we gas geven, volgt vrijwel onmiddellijk een reactie in de vorm van een razendsnel inschakelende motor en een enorme duw in de rug. Daarbij klinkt een donkere brom die zonder meer overdadiger is dan die van een opgefokte viercilinder, al is het geluid te veel weggemoffeld om ook echt van een typische zes-in-lijnsound te kunnen spreken. Net als in de andere plug-in hybrides van BMW zijn er knoppen om de aandrijflijn mee te beïnvloeden. In de Hybrid-stand bepaalt de auto zelf wanneer de beschikbare stroom wordt verbruikt, waarbij hij rekening houdt met onder meer de ingevoerde navigatiebestemming. Handmatig stroom bewaren of juist volledig elektrisch rijden kan ook. Indien je voor Electric kiest, eindigt de schaal van de snelheidsmeter ineens bij 140 km/h, want dat is dan het maximum. Zolang het pedaal niet door de kickdown-weerstand wordt gedrukt en er voldoende stroom aanwezig is, houdt de auto zich strikt aan zijn opdracht. Met 109 pk is de snelheid er wel uit in de volledig elektrische modus, maar in ieder geval is het niet moeilijk de motor uitgeschakeld te laten.

Het aanzienlijke verschil in vermogen tussen benzine- en elektromotor betekent wel dat de 545e soms net even wat anders reageert dan gedacht. Als het iets verder indrukken van het gaspedaal leidt tot het aanspringen van de zespitter, schiet de auto er af en toe onverwacht fel vandoor. Waar mogelijk schakelt de benzinemotor zichzelf uit en dat schept sowieso enige afstand tussen mens en machine. Daardoor wordt de 545e bij de al eerder genoemde liefhebbers vermoedelijk toch wat minder enthousiast onthaald dan pakweg een 540i.

VIERWIELBESTURING

Toch blijft zo’n 5-serie, zeker als het een dik gemotoriseerd exemplaar betreft, een fenomenale auto. Het model betrekt zijn bestuurder onder alle omstandigheden nadrukkelijk bij het rijden en is bovendien een geweldig comfortabele reisauto. Dat brede scala aan eigenschappen heeft de 5-serie aan onder meer zijn uitgekiende rijmodi te danken. Wanneer je in een normale modus rijdt, is het onderstel zeer vergevingsgezind, terwijl de sportstand de besturing, het onderstel en de aandrijflijn voelbaar op scherp zet. Daarbij is het trouwens opmerkelijk dat BMW het gekozen rijkarakter combineert met de rijstanden voor de aandrijflijn. Hybrid, Electric en Sport sluiten elkaar zodoende uit.

De BMW 545e weet zijn forse buitenmaten en gewicht ook in de sportiefste stand niet helemaal te verbloemen, maar laat zich wel indrukwekkend speels van bocht naar bocht dirigeren. Aan grip is nooit gebrek, dankzij de bij deze uitvoering standaard aanwezige xDrive-vierwielaandrijving. Voor een zo plezierig mogelijke rijervaring is het wel zaak de juiste opties te kiezen. Met name op onderstelgebied is er heel wat te kiezen. Behalve met een adaptief M-sportonderstel is de gereden auto uitgerust met Integral Active Steering, waardoor de mate van stuuruitslag variabel is en de achterwielen afhankelijk van de snelheid mee- of tegensturen. Dat voelt in het begin wat onwennig, maar het maakt de toch wel forse sedan bijzonder wendbaar.

Sedan, inderdaad, want de 545e komt er in tegenstelling tot de viercilinder 530e niet als Touring. Dat is jammer, want de complexe aandrijflijn neemt een flinke hap uit het bagageruim. In plaats van 530 liter kan er nu nog maar 410 liter mee. Doordat het ruim een variabele bodem heeft, kun je kiezen tussen de maximale inhoud of een vlakke laadvloer. Wie het beste van twee werelden wil, moet ook bij BMW hier en daar alsnog genoegen nemen met een compromis.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

PLUS & MIN

  • +Serieus snel
  • +Ouderwets benzinegenot én elektrisch
  • -Toch wat meer afstand tot de techniek
  • -Relatief kleine bagageruimte

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum