BMW 540i xDrive

Vijfjescultuur

BMW 540i
AutoWeek 33 2020
AutoWeek 33 2020

Je leest het in AutoWeek 33 2020

In het hogere segment is het zaak om altijd alert te blijven en niet te denken dat een vijfje af en toe niet zo erg is. BMW frist z’n 5-serie daarom halverwege de levenscyclus op. Het resulteert in een auto die verbluffend goed is. En verbluffend veel kost.

Honderdtweeëndertigduizendvierhonderdachtenzestig euro kost de vernieuwde BMW 5-serie, uitgerust zoals op deze pagina’s. Een bijna full options, zescilinder 540i met xDrive. Tien jaar geleden kocht je daar een 7-serie voor met twee extra cilinders. Zonder opties, maar het stelt de verwachtingen van de gefacelifte 5-serie toch naar boven toe bij, die de auto ook nog weet te overtreffen met hetzelfde gemak als waarmee de opgefriste zescilinder in de neus de 5-serie op tempo brengt. Zoals veel merken grijpt BMW naar mild-hybridtechnologie om de uitstootcijfers zoveel mogelijk terug te dringen. Door een 48-volt boordnet kan de via een riem aan de zescilinder verbonden startmotor meer start-stopcycli uitvoeren en af en toe een 11 pk sterk zetje geven om de 3,0-liter zes-in-lijn te ondersteunen. Van dat laatste merk je niets. Het in- en uitschakelen van de motor gebeurt iets duidelijker, maar van nature loopt de zescilinder-in-lijnmotor zo soepel dat het startproces bijna zonder trillingen verloopt. Alleen door echt te focussen, merk je hoe vaak het systeem op de snelweg bij gas los alles ontkoppelt en uitzet, om zoveel mogelijk gebruik te maken van de kinetische energie. Zodra de auto detecteert dat een voorligger nadert, wordt de zescilinder meteen weer aangekoppeld om op de motor te kunnen remmen. Bovendien heeft de motor een 450 Nm grote berg koppel beschikbaar vanaf 1.600 toeren per minuut, waarmee de forse 5-serie moeiteloos grote stappen zet. Geholpen door de alerte, bliksemsnel schakelende achttraps automaat en het beetje kracht van de startmotor om schakelmomenten op te vangen, gaat versnellen bijna als in een elektrische auto, alleen dan met een geluid dat liefhebbers kippenvel bezorgt. Overal in het toerenbereik is er kracht en souplesse in overvloed en de prestaties zijn in combinatie met xDrive-vierwielaandrijving genoeg om de meeste hot hatches en zelfs sommige sportwagens het leven zuur te maken bij het verkeerslicht.

 

Nadruk op comfort

Behalve xDrive vierwielaandrijving staat ook een batterij aan andere technologieën klaar om de 333 pk adequaat het hoofd te kunnen bieden. Tenminste, optioneel. Daarbij maakt het voor de beleving veel uit hoe de BMW 5-serie precies wordt samengesteld. Kies je bijvoorbeeld voor vierwielbesturing, dan zijn de adaptieve antirollbars van ons exemplaar geen optie. Daarnaast maakt het natuurlijk verschil of de auto op de standaard 17-inch wielen met normaal rubber staat of de aerodynamische 20-inch exemplaren met Michelins Pilot Sport 3 onder het testexemplaar. In eerste instantie lijken die banden nogal misplaatst. Met de adaptieve dempers en rollbars in Comfort voelt de auto zo zacht als een met water doordrenkte cake. Deinend gaat hij over de weg als we de grenzen opzoeken. Pas dan besef je dat de koets weliswaar rolt bij het insturen, maar dat dat met veel beleid gebeurt. Zodra de massa eenmaal ligt, laten de balans en de grip van de banden zich gelden en blijkt de limiet veel verder te liggen dan een weldenkend mens zou willen uitproberen. In de Sport-stand wordt alles iets strakker, maar nog altijd legt de G30 meer dan ooit de nadruk op comfort. En dat misstaat helemaal niet. De wetenschap dat de overmacht op de achtergrond aanwezig is, is genoeg.

 

Uitgebreid verstelbaar

Net als bij het onderstel is ook de aankleding van in- en exterieur dusdanig aan te passen dat twee identieke 5-series bijna niet voor zullen komen. Aanrader zijn in elk geval de multifunctionele M-voorstoelen met apart te verstellen bovenste gedeelte van de rugleuning. Ze zitten heerlijk en zijn uitgebreid verstelbaar. Nu de magische letter toch is genoemd: wat zitten er bizar veel M-logo’s op deze auto. Voor een groot deel komt dat door het M Sport Edition-pakket ter waarde van € 15.250 waar onder meer de bijzondere, aerodynamische 20-inch wielen, het nieuwe M Aerodynamica-pakket en de al genoemde multifunctionele stoelen bij inbegrepen zijn. Je kunt je echter afvragen of de enorme hoeveelheid M-badges op een auto die in de verste verte niets met de M-divisie te maken heeft niet wat potsierlijk is.

Behalve een hoop nieuwe opties kreeg het interieur zelf ook een kleine upgrade. De nieuwste versie van iDrive is bijvoorbeeld aanwezig, met onder meer over-the-air-updates en verbeterde livenavigatie. Ook het veelbesproken digitale instrumentarium uit de 3-serie doet zijn intrede, waardoor je nu de toerenteller kunt vervangen door een vermogensmeter. Kleine ergernissen ten spijt bewijst iDrive zich nog altijd als het beste systeem op het gebied van ergonomie. Je kunt altijd snel bij de juiste instelling komen en veel andere merken kunnen nog wat leren van de integratie met CarPlay.

Op de achterbank is de BMW nog altijd geen uitblinker. Door de ver naar achteren geplaatste motor blijft er niet veel beenruimte over, de bagageruimte is met 530 liter keurig conform de normen van het segment. Zo blijft er toch nog een reden over om door te sparen voor de 7-serie. Want als er één ding is dat de 540i bewijst, dan is het wel dat zijn verbluffende prijs geen belemmering hoeft te zijn. Het product scoort namelijk redelijk consistent vijfjes. Op een schaal van vijf, welteverstaan.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Oordeel

4 sterren

Nog altijd blijft de 5-serie een uitzonderlijk goede allrounder. Heerlijk comfortable en toch met voldoende potentieel om eens lekker uit de band te springen. De Fünfer is zo goed geslaagd dat je bijna alleen voor de ruimte op de achterbank nog een 7-serie zou willen. Dat moet ook wel, want wie begint te vinken op de zeer uitgebreide optielijst betaalt al snel 7-serie geld. Daarmee is de enige zwakke plek van de 5-serie dan ook meteen benoemd.

Signalement

Merk Bmw
Model 540i xDrive
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 8 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving 4wd
Prijs € 78.420

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 6-cil. in lijn, mild-hybrid
Cilinderinhoud 2.998 cc
Maximaal vermogen 245 kW / 333 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 450 Nm bij 1.600 tpm
Inhoud brandstoftank 68 l
Lengte / breedte / hoogte 4.963 mm / 1.868 mm / 1.479 mm
Wielbasis 2.975 mm
Massa leeg 1.720 kg
Laadvermogen 735 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 2.000 kg / 750 kg
Banden225/55R17Prijzen
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 5,0 s (fabrieksopgave: 4,9 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 1,7 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 3,3s
Brandstofverbruik 8,1 l/100km (fabrieksopgave: 6,6 l/100km)
CO2-uitstoot (WLTP) 173 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (17) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum