Batteryrunner - Reportage
Elektroshock
We zijn inmiddels helemaal gewend aan elektrische auto’s, maar het zelfgebouwde exemplaar op Mallorca waarmee we onlangs op stap gingen, is behoorlijk bizar. De creatie heeft een actieradius van meer dan 1.000 kilometer. En de prijs? Die mag de koper voorstellen…
Het uiterlijk van deze auto zet je direct op het verkeerde been. Zo is hij tot veel meer in staat dan je in eerste instantie misschien denkt. Het is in elk geval niet de raceauto waarvoor je hem bij een snelle aanblik mogelijk verslijt, zo zegt de man die hem bouwde. Het is wel de bedoeling dat het een recordauto gaat worden. Hij heeft het namelijk in zich om de elektroauto met de grootste actieradius te worden; die is met ruim 1.000 kilometer inderdaad ronduit indrukwekkend. Je zit weliswaar in weer en wind, maar range anxiety behoort met dit apparaat tot het verleden!
Deze auto is het kindje van Charly Bosch (die niets van doen heeft met de gelijknamige toeleverancier), die enkele jaren geleden Stuttgart verruilde voor het zonovergoten Mallorca. Bosch noemt zijn creatie “elektrisch speelgoed, waarmee je heel lang kunt spelen”. Tegelijkertijd benadrukt Bosch dat zijn unieke bouwsel niet zomaar een hobbyprojectje is. Het draait bij deze auto om de techniek. Eén ding is in elk geval duidelijk: het is de meest buitenissige auto die op Mallorca rondrijdt. Het is ook niet de eerste auto waarmee Charly Bosch op het vakantie-eiland stof doet opwaaien.
Vijf jaar geleden blies hij het historische merk Loryc weer nieuw leven in en bouwde hij acht exemplaren van de Loryc Electric Speedster in jaren 20-stijl. De auto’s werden gedurende enkele jaren als huurauto ingezet. Voor elektrische auto’s zijn de Spaanse eilanden de perfecte omgeving; het is de bedoeling dat alle huurauto’s die vanaf 2030 op de Balearen rondrijden, zijn voorzien van een elektrische aandrijflijn. Helaas moest Bosch de deuren van Loryc weer sluiten, zelfs voordat de coro nacrisis toesloeg. Nu gaat hij een nieuwe poging wagen, waarbij hij bijzonder vast beraden is om succes te boeken.
RIJPLEZIER ZONDER TE RACEN
Charly Bosch hanteert zijn eigen filosofie. “Krachtmetingen zoals die tussen Porsche en Tesla aan de gang zijn, hebben geen zin”, zo zegt hij. Voor hem draait het niet om kortstondige sprintjes. “Het gaat om rijplezier, zonder te racen”, aldus Bosch. De beide elektromotoren van zijn geesteskind Batteryrunner leveren een vermogen van circa 147 kW. Je kunt er naar keuze een voorwielaandrijver of een achterwielaandrijver van maken, vierwielaandrijving is ook mogelijk als beide elektromotoren tegelijkertijd worden ingeschakeld. Kopers hebben keuze uit drie verschillende accuformaten: 80, 120 en 160 kWh. “Ik heb vastgesteld dat met een accucapaciteit van ongeveer 140 kWh de grens van 1.000 kilometer actieradius eenvoudig kan worden overschreden”, zo claimt de Duitser.
De accucellen komen uit Azië en bevatten niet het omstreden kobalt. Ze kunnen volgens Bosch niet in brand vliegen en zijn zwaarder dan de accucellen in een Tesla. Daar staat tegenover dat alles in het werk is gesteld om het gewicht van de auto laag te houden. Zo is er veelvuldig gebruik gemaakt van aluminium. Zonder accu’s weegt de Batteryrunner 450 kilogram. Bosch: “Met een accu van 140 kWh zou het gewicht van de auto identiek zijn aan dat van een Tesla Model 3 met een accu van 75 kWh.”
Wat opvalt aan het uiterlijk van de Batteryrunner is dat alles hoekig is. Ja, zelfs het stuurwiel! Het enige ronde aan de auto zijn de wielen, die bij wijze van spreken zo breed zijn als een strandstoel. Om de achterwielen liggen 295 mm-sloffen, voor zijn relatief bescheiden 225-banden gemonteerd. “Dat was nodig omdat je er ook goed mee door bochten moet kunnen rijden”, aldus de bouwer. Testritten in de bergen van Mallorca hebben aangetoond dat de toepassing van brede banden de actieradius met slechts één procent verminderen, zeg maar 990 in plaats van 1.000 kilometer. Die kleine opoffering doet Bosch graag, omwille van een stoer uiterlijk.
GEEN GROTE KLANTENKRING
Sinds afgelopen zomer test Bosch zijn creatie bijna elke dag. Tot op heden heeft hij er zo’n 3.500 kilometer mee gereden. Hij verklaart dat tot nu toe niemand hem geld heeft geboden om de Batteryrunner over te nemen. “Ik geloof ook niet dat er een grote klantenkring voor is”, zo stelt de bedenker en bouwer van het elektrische vehikel.
Loryc, dat nu twee medewerkers heeft, wil hooguit één Batteryrunner per jaar gaan bouwen. De homologatie met vervolgens plaatsvinden bij de Duitse instanties KBA (zeg maar onze RDW) en TÜV Rheinland. En, wat moet deze auto gaan kosten? Het antwoord van Charly Bosch verrast: “Klanten moeten zelf maar aangeven wat ze over hebben voor het vele handwerk en het feit dat het een unieke auto is.” De Duitser is er overduidelijk niet op uit om veel geld te gaan verdienen met de Batteryrunner. “Ik vind het veel belangrijker dat de klant sympathiek is en bij ons past.”
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.