Audi S3
Nog een snufje zout, a.u.b.
In de maand dat de A3 z'n tienjarig jubileum viert, komt Audi met de tweede generatie van de S3, het sportieve topmodel uit de reeks. De menukaart ziet er smakelijk uit: de TFSI-motor is opgepompt tot 265 pk, die naar goede Audi-traditie alle vier de wielen aandrijven. Wordt de soep ook net zo heet gegeten als 'ie wordt opgediend?
Wie binnen de Volkswagen-groep op zoek is naar iets compacts met een sportieve inslag, kan bij maar liefst vier merken z'n licht opsteken: Skoda, Seat, Volkswagen en Audi. We hebben het dan over respectievelijk de Octavia RS, Leon FR, Golf GTI en S3, oplopend in status. Toch? Je zou het in eerst instantie wel zeggen. Toch beginnen we na de eerste kennismaking met de Audi S3 te twijfelen. Vooral over de 'statuskwestie' tussen de Golf GTI en de S3. Die eerste heeft inmiddels een zeer goede reputatie opgebouwd; de auto ziet er niet alleen erg aanlokkelijk uit, hij presteert ook nog eens bovengemiddeld goed. Dat doet de Audi S3 echter ook. Waarom trekken we dan toch die vergelijking? Omdat er tussen beide sportievelingen een gat gaapt van een dikke 15.000 euro. Voor dat bedrag kun je bijna nog een nieuwe Golf 'op reserve' kopen! Dan mag die S3 wel zeer goede redenen hebben om zo prijzig te zijn, nietwaar? Allereerst zal er een groep kopers zijn die koste wat kost in een Audi wil rijden en niet in een Volkswagen. Daar kunnen we inkomen, wanneer geld een ondergeschikte rol speelt. Verder: de S3 heeft dezelfde motor als de Golf GTI maar heeft toch 65 pk en 70 Nm méér te bieden. En dat vertaalt zich in cijfers: waar de GTI voor het 0-100-sprintje 7,2 seconden (6,9 met DSG) nodig heeft, raffelt de S3 dezelfde excercitie in 5,7 seconden af. Een andere troef van de S3 ten opzichte van de Golf is z'n quattro-vierwielaandrijving, waarmee het product uit Ingolstadt in het voordeel is als het op wegligging en grip aankomt. Waarom blijven we dan toch zo doorzeuren over die GTI? Eigenlijk heel simpel: omdat dat de leukere auto is.
Het hoge woord
Waarom koop je een auto als de Golf GTI of Audi S3? Niet om er dagelijks je woon-werk-kilometers, voornamelijk rollend in de file, mee te draaien en de auto vervolgens op de parkeerplaats en de oprit te laten staan. Zo'n auto wordt pas leuk ná de ochtend- en avondspits, in het weekend, op eenzame polderweggetjes, of op kronkelend weggetjes in het Limburgs landschap. Dit zijn, excusez le mot, 'rijdersauto's'. En die moeten in onze ogen niet alleen bovengemiddeld hard gaan, die moeten vooral emotie uitstralen en overbrengen. En juist op dát essentiële onderdeel geeft de S3 niet thuis. Het is een emotieloze auto. Een hele goede emotieloze auto, dat wel. Zo, het hoge woord is eruit. Laten we nu het 'goede' deel uitleggen. De S3 is goed omdat Audi erin geslaagd is om uit de bekende, tweeliter TFSI-motor 265 pk en 350 Nm te toveren. Dat is 40 pk en 70 Nm méér dan de vorige S3 uit z'n geblazen 1.8 haalde. De trekkracht komt tot volle wasdom als de naald van de toerenteller het getal 3 heeft gepasseerd en blijft beschikbaar tot 5.000 tpm, het vermogen bereikt z'n piek bij 6.000 tpm. Het spreekt voor zich dat de 1.455 kg zware S3 daar goed mee opschiet. Tussensprintjes werkt 'ie dan ook met alle liefde af. Zolang je de niet overdreven strak schakelende zesbak in het juiste verzet hebt staan, reageert de motor gretig op het gaspedaal. Overigens werden zowel motor (o.a. zuigerpennen en –veren, drijfstangen, cilinderkop, turbo en intercooler) als bak voorzien van verstevigde onderdelen om de toegenomen kracht aan te kunnen. Het is zonde dat de S3 niet met het supersnel schakelende DSG leverbaar wordt. De reden: deze bak kan maximaal 320 Nm koppel aan. Een absolute tegenvaller vinden we het geluid – of beter: het gebrek daaraan - dat motor en uitlaat van de S3 produceren; veel te braaf. Dat het ook anders kan, bewijst Volkswagen met het 'getunede' uitlaatsysteem van de Golf GTI.
Niet plankhard
Audi heeft er duidelijk voor gekozen om het onderstel van de S3 niet plankhard af te stemmen, een kenmerk van alle S-modellen. Comfort is er daardoor genoeg aan boord, de stevige demping verhindert dat de koets te veel gaat deinen of hellen in de bocht. De besturing, met elektrohydraulische bekrachtiging, is lekker communicatief en reageert voldoende direct. Tractieproblemen kent de S3 met z'n quattro-aandrijving nauwelijks, wanneer je het ESP (deels) deactiveert laat de auto z'n bestuurder een bepaalde mate van onder- of overstuur voelen. De vierwielaandrijving trekt de boel weer in het gareel zodra je voet het gaspedaal weer beroert. Kortom: je moet het wel heel bont maken om met de S3 over de limiet te gaan. Audi heeft binnen- en buitenkant van de 25 mm verlaagde (ten opzichte van de A3) S3 ongeveer met dezelfde instelling onderhanden genomen als Volkswagen de Golf GTI aanpakte. Je ziet direct dat het een snelle versie is, maar het spat er niet aan alle kanten vanaf. Van ons had Audi de achterkant wel iets spanender, agressiever mogen boetseren. Binnenin word je op je plaats gehouden door prima zittende sportstoelen, wie meer ondersteuning wenst kan opteren voor de optionele kuipjes van de firma Quattro GmbH. Voor het niet kinderachtige bedrag van E 49.530 levert Audi de S3 behoorlijk compleet af. Met onder andere volautomatische klimaatregeling, xenon koplampen met dagrijverlichting, radio/cd-speler, een alarm, een zogenaamd 'licht'- en 'winter'-pakket en – geinig voor op 't circuit – een boordcomputer met laptimer. In december staat de nieuwe S3 bij de dealers, Audi verwacht er op jaarbasis ongeveer 60 stuks van te verkopen. Concurrentie zal komen uit de hoek van de BMW 130i, de Alfa Romeo Brera en de Mercedes-Benz C-Klasse Sports Coupé. Wij zouden daar nog aan toe willen voegen: de (gechipte?) Golf GTI... Overigens is de S3 er alleen als driedeurs en niet als vijfdeurs Sportback.