Audi RS3
Sportwagen in sedanverpakking
De gefacelifte Audi RS 3 is niet langer alleen maar leverbaar als vijfdeurs Sportback, je kunt hem nu ook bestellen als vierdeurs Limousine. Met zijn 400 pk is het een sportwagen in maatpak. In de woestijn van Oman kijken we of hij net zo veel rijplezier biedt als zijn uiterlijk belooft.
We zouden ons eerlijk gezegd betere plekken kunnen voorstellen voor een kennismaking met de vernieuwde Audi RS 3 dan het sultanaat Oman. Maar eigenlijk snappen we de keuze van Audi wel, want hier kunnen we niet alleen de 400 paarden van de sterkere vijfcilindermotor de sporen geven, het desolate landschap zorgt er bovendien voor dat alle aandacht naar de auto gaat. Zoals altijd is het Duitse merk behoedzaam te werk gegaan bij de facelift van de RS 3; je moet de uiterlijke wijzigingen met het spreekwoordelijke lantaarntje zoeken. Door de nieuwe koplampen met knik erin kijkt hij wat grimmiger de wereld in dan voorheen, terwijl de grille breder en lager werd. Daardoor straalt hij de agressiviteit uit waar ze in Ingolstadt van houden.
Ook als we instappen, moeten we goed kijken om de veranderingen waar te nemen. Er was ook weinig reden om grote wijzigingen door te voeren, want de afwerking is net als voorheen piekfijn, met zacht aanvoelende materialen. Ook beschikt Audi's compacte middenklasser nog steeds over het beste multimediasysteem in zijn segment; op dat vlak waren er dus ook geen drastische veranderingen nodig. Wat wel nieuw is, is de kofferbak aan de achterzijde. Voortaan is de RS 3 namelijk ook verkrijgbaar met de carrosserie van de A3 Limousine.
Ook onderhuids gebeurde er het nodige, want de mannen van Audi Sport hebben de vijfcilinder turbomotor die de RS 3 aandrijft naar de sportschool gestuurd. Net als voorheen bedraagt de cilinderinhoud 2.480 cc, maar daar wordt nu een vermogen van 400 pk uit gehaald. En dat zijn toch 33 pk's meer dan voorheen.
Dieselmotorachtig
Misschien nog wel indrukwekkender is het koppel van 480 newtonmeter, dat al bij een dieselmotorachtig toerental van 1.700 tpm beschikbaar is. Tegelijkertijd werd het gewicht van de motor met 26 kilo verlaagd. Dat belooft veel goeds voor de balans van de auto, want tot op heden had de RS 3 een behoorlijk zware voorzijde, die in snel genomen bochten in de weg kon zitten. Ook is de snelste A3-uitvoering volgens zijn makers minder dorstig dan voorheen, maar tijdens onze testrit wisten we het gemiddelde verbruik niet onder de 15 liter per 100 kilometer te krijgen. Daar krijg je echter wel een hoop lol voor terug. Net als bij zijn voorganger het geval was, moet je wel heel even wachten tot de turbo van de vernieuwde RS 3 voldoende turbodruk heeft opgebouwd en de transmissie met dubbele koppeling de passende versnelling heeft ingelegd. Daarna gaan alle remmen los. De Audi knalt door de woestijn en tikt al na 4,1 seconden de 100 kilometer per uur aan.
Genot voor het oor
En vervolgens is het nog lang niet gedaan met de voorwaartse drang van de RS 3, want als je nog wat dieper in de buidel tast, grijpt de begrenzer pas bij 280 km/h in (standaard 250 km/h). Nog indrukwekkender dan deze droge cijfers is het geluid van de vijfcilinder. Bij lage toerentallen maakt hij met zijn donkere geroffel duidelijk dat hij heel wat in zijn mars heeft, terwijl hij het uitschreeuwt van plezier als de toerenteller verder over de schaal beweegt. Echt een genot voor het oor, deze Audi-motor. Hard rechtuit rijden gaat echter snel vervelen, dus we zijn blij als zich een paar bochten aandienen tijdens onze testronde. De vierwielaandrijving kreeg een nieuwe afstelling: hoe harder je de bocht doorgaat, hoe meer vermogen er naar de achterwielen wordt gestuurd. Doordat de stoffige wegen van Oman weinig grip bieden, gooit de RS 3 zijn kont ook lekker dwars bij snelheden die nog binnen de grenzen van het betamelijke liggen. Door de lichte, maar wel nauwkeurige besturing is die uitwaaierende achterkant goed op te vangen. Indrukwekkend zijn ook de (optionele) keramische remschijven op de vooras: de Audi staat binnen een oogwenk stil als je het rempedaal met volle kracht intrapt. Het is bijna niet te geloven dat dit sportieve krachtpakket dezelfde technische basis heeft als de brave Volkswagen Golf.
De vernieuwde RS 3 voelt echt aan als een sportwagen. We kunnen dan ook spreken van een geslaagde facelift. De doorontwikkelde vijfcilindermotor weet nog meer te overtuigen met zijn indrukwekkende geluid en zijn kracht, terwijl het feit dat de vierwielaandrijving een groot deel van het vermogen naar de achterwielen stuurt ervoor zorgt dat je ook eens dwars kunt gaan met de RS 3. Goedkoop zal dit rijplezier echter niet worden, en met een dergelijk brandstofverbruik zou een eigen oliebron best handig zijn…
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
PLUS & MIN
- +Bijzonder veel rijdynamiek
- +Fantastisch klinkende vijfcilindermotor
- -Praktijkverbruik bijzonder pittig
- -Kleine adempauze turbo
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Oud & Nieuw: Audi RS2 versus RS3 Limousine

Audi RS3 sedan en de 5-cilindersedantraditie

Audi RS3 Limousine ontmoet vijfcilinder quattro-sedans

Donkervoort breidt officieel uit naar Israël

Gefacelifte Aston Martin DB11 in beeld

'MG Metro' 6R4 straatlegaal en met Audi-V6 in productie
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (93) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.