Audi Q7

Don Quichot en de windmolens

Audi Q7
Audi Q7Audi Q7Audi Q7Audi Q7Audi Q7Audi Q7Audi Q7
AutoWeek 20 2009
AutoWeek 20 2009

Je leest het in AutoWeek 20 2009

Uit de kluiten gewassen SUV's hebben moeite om te overleven in het hedendaagse sociale klimaat. Maar al te graag worden ze neergesabeld als 'asobakken' en 'zuipschuiten'. De vernieuwde, 5,09 meter lange Audi Q7 doet een dappere poging om zich daar met onder meer een schone dieselmotor tegen te weren.

Toegegeven, de Audi Q7 maakt het zichzelf niet eenvoudig in de strijd om sociale acceptatie. Audi's SUV is liefst 5,09 meter lang en doet met zijn enorme grille en gespierde voorkomen weinig moeite om dat te verbloemen. In een tijd waarin de Nederlandse 'doe maar gewoon'-mentaliteit sterker dan ooit opgeld doet en heftige CO2-discussies tot nadenken stemmen is dat niet echt handig. Vandaar dat de Audi-designers bij het vernieuwen van de Q7 gepoogd hebben om hun slagschip optisch wat slanker te maken. Zo lopen de lijnen in de neus sterker naar beneden, werden de grille en voorspoiler opnieuw getekend en ook aan de achterzijde werd er wat vet weggezogen door een nieuw ontworpen achterklep en slankere achterlichten. Tenminste, ogenschijnlijk werd hij slanker, want met 2,2 ton is dit natuurlijk alles behalve een lichtgewicht. Bovendien past de vernieuwde voorzijde niet echt in het plaatje van nieuwe bescheidenheid. De grille is met zijn blinkende verticale chroomstrips nóg sterker aanwezig dan hij al was en de nieuwe led-kerstboomverlichting in de koplampen en voorbumper helpen ook niet mee om de Q7 ongezien in de menigte te laten opgaan. Als dit in je binnenspiegel komt aandenderen, ga je echt wel aan de kant! Tijdens onze testrit op de Duitse autobahn gaat het verkeer op de linkerbaan tenminste vliegensvlug voor ons aan de kant.

Euro 6-emissienorm

Maar laten we eens verder kijken dan het wellicht wat omstreden uiterlijk van deze mastodont. Want één ding moet je Audi nageven, ze hebben serieuze pogingen ondernomen om verbruik en uitstoot van de Q7 flink te reduceren. Zo zijn alle varianten met zes- en achtcilindermotor voortaan voorzien van een recuperatiesysteem, die de vrijkomende remenergie opslaat en weer inzet bij het accelereren. Op deze wijze kon het verbruik bij de benzineversies met 0,6 liter per 100 km worden teruggebracht.

Bij de met voorsprong meest verkochte versie, de drieliter TDI, is nog meer winst geboekt. Tenminste, als je voor de nieuwe clean diesel-uitvoering opteert. Die is namelijk voorzien van een DeNOx-katalysator die met behulp van een 'AdBlue' gedoopt additief de uitstoot van stikstof met maar liefst 90 procent reduceert. En dat zorgt ervoor dat de motor nu reeds voldoet aan de Euro 6-emissienorm die pas in 2014 van kracht wordt. Ook de strenge ULEV II Bin 5-norm in de Verenigde Staten wordt zonder moeite gehaald met deze nieuwe uitvoering. Audi rept zelfs van de 'schoonste dieseltechnologie ter wereld'.

De forse reductie van schadelijke uitstoot wordt bewerkstelligd door een ureuminspuiting in de uitlaatgasstroom. Op deze wijze wordt NOx omgezet in onschadelijke stikstof en water. In de vrachtwagenwereld is deze techniek al jarenlang bekend en ook bij Mercedes-Benz werkt men eraan onder de naam Bluetec. Audi verdient echter de eer om deze techniek in het SUV-segment als eerste op de markt te brengen. Een goede zaak, want hoewel iedereen rept over CO2 is stikstof een écht schadelijke stof die grote invloed heeft op de luchtkwaliteit. De hoogste tijd dus dat er aandacht wordt besteed aan de reductie hiervan.

Overigens hoef je in tegenstelling tot bij vrachtwagens AdBlue zelf niet bij te vullen. Het verbruik ervan bedraagt 0,1 liter per 100 km, zodat de 23 liter grote tank alleen bij de reguliere onderhoudsbeurten hoeft te worden bijgevuld.

Romige zescilinderroffel

En het mooie is; ook tijdens het rijden merk je er niets van. De drieliter TDI levert als vanouds 240 pk en dat is toereikend om de Q7 op adequate wijze in beweging te brengen. Gezien het forse gewicht zijn de prestaties niet overweldigend, maar dankzij het riante koppel van 550 Nm heb je ook zeker niet het gevoel iets tekort te komen. Alleen jammer dat de automaat in de lagere toerenregionen wat hectisch van verzet wisselt, mede door de drang om zo snel mogelijk naar een hogere versnelling te schakelen. En dat is dan weer het gevolg van het streven naar een verbruiksreductie. De vermogensopbouw van de motor zelf is echter uit de kunst en hij produceert nog een lekker geluid ook. Van zijn ontbrandingsprincipe hoor je praktisch niets, een romige zescilinderroffel overheerst. En die mag je best horen. In andere opzichten is de Q7 heerlijk stil. Ondanks het forse frontale oppervlak blijft windgeruis keurig op de achtergrond, mede een gevolg van de kleinere buitenspiegels. Dat is overigens relatief, want ze zijn nog altijd welhaast van vrachtwagenformaat.

Uitmuntende reisauto

De indruk die tijdens het rijden met de Q7 overheerst is die van een uitmuntende reisauto. Hoewel hij ondanks zijn riante gewicht over een indrukwekkende wegligging beschikt – van buitensporig overhellen is beslist geen sprake – is hectiek toch niet echt zijn ding. Relaxt voortglijden gaat hem het beste af, dan heb je ook geen last van de weinig communicatieve en wel erg licht werkende besturing. Hobbels en oneffenheden worden door de luchtvering keurig opgevangen, alleen komen korte richels zeker in de dynamic-stand sterk door. Weersta bovendien de verleiding om je Q7 te voorzien van een S line-pakket met 20 of 21 inch lichtmetaal, want die brengen onnodige onrust in het weggedrag. De brede sloffen lijken dan elk spoor in de weg te willen volgen. Met 18 inch is het rijcomfort van een fors hoger niveau. Daarop glijdt de Audi soepel voort en heeft dan zelfs een rustgevende werking op je. Mede door de hoge zitpositie en het goede overzicht maak je jezelf dan niet meer zo druk over de dagelijkse ratrace.

De zitpositie is uitstekend, al hadden de stoelen wat meer steun aan de bovenbenen mogen bieden. Daar veranderen ook de nieuwe comfortstoelen met verwarming en ventilatie niets aan. Audi heeft wel het comfort op de tweede zitrij verbetert door een minder harde vulling te gebruiken. Je kunt er prima zitten, al is de beenruimte niet zo riant als je dat in een auto van dit formaat verwacht.

Speedboot

De 4.2 V8 TDI waarmee we vervolgens op stap gaan voegt vooral 'overdaad' toe aan het plaatje. De fraai grommende achtcilinder verandert deze Rijnaak welhaast in een speedboot, zulke forse stappen zet hij. Hij dendert in 6,4 seconden naar de 100 km/h, wat de vraag doet rijzen waarom je in hemelsnaam voor de megalomane V12 TDI zou kiezen. De V8 heeft namelijk al een koppel van 760 newtonmeter in huis. Het vermogen nam toe van 326 naar 340 pk, terwijl Audi het gemiddelde verbruik van 11,1 liter per 100 km wist terug te brengen naar 9,9 l/100 km. Kijk, dat scheelt een slok op een borrel! Desondanks zouden wij kiezen voor de drieliter TDI, want die biedt onder Nederlandse omstandigheden meer dan voldoende en is duidelijk zuiniger. En uiteraard is er ook keus uit twee benzinemotoren met 3,6 en 4,2 liter inhoud, maar die zullen in ons land een marginale rol spelen in de verkopen. Deze zomer staat de opgefriste Q7 bij de dealer.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (70) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum