Audi A1/R8 E-tron

Vier ringen onder stroom

Audi A1 e-tron
AutoWeek 49/2011
AutoWeek 49/2011

Je leest het in AutoWeek 49/2011

Steeds meer merken komen met elektromotoren in de aandrijflijn, vaak ter ondersteuning van de verbrandingsmotor, maar meer en meer ook als zelfstandige krachtbron. Ook bij Audi heeft dit inmiddels de volle aandacht. Onlangs hebben we in Ingolstadt met een aantal elektrisch aangedreven auto's kunnen rijden.

Nu hybride aandrijflijnen algemeen geaccepteerd zijn en de ene na de andere autofabrikant z'n eerste elektrische auto's op de markt brengt, mengt ook Audi zich in het elektro-strijd­gewoel. Afgetrapt wordt met de Q5 Hybrid Quattro. Daarna zullen andere modellen een elektromotor krijgen, sommige zelfs meerdere elektromotoren. Hoewel ingezet wordt op hybride aandrijflijnen staat voor 2012 ook een puur elektrische sportwagen op het programma, de R8 e-tron. Deze moet in een beperkte oplage gebouwd gaan worden. Verder experimenteert Audi met brandstofcellen en wordt er gewerkt aan draadloze oplaadsystemen en iPhone-apps waarmee je het laadproces kunt regelen. En of het allemaal nog niet genoeg is,is het merk met de vier ringen ook nog betrokken bij het Desertec-initiatief, waarbij in Afrikaanse woestijnen met zonlicht op grote schaal elektriciteit opgewekt moet gaan worden voor Europa. Om een indruk te krijgen van wat er allemaal gaande is in Ingolstadt hebben we de voor volgend jaar geplande hybride Q5 al aan de tand kunnen voelen (zie AutoWeek 48) en zijn we op pad geweest met de A1 E-tron en de R8 E-tron.

Alles standaardiseren

Het lijkt alles of niks bij Audi als het om de elektrotractie gaat. Na een bezoek aan het nieuwe ontwikkelingscentrum in Ingolstadt blijkt dat er zeker niet te hooi en te gras te werk wordt gegaan. Niets is toevallig, alle projecten hebben meer raakvlakken dan zo op het oog lijkt. Zowel voor de aandrijving als voor de opslag van elektriciteit wordt aan een verregaande mate van standaar­disering gewerkt. Dit betekent bijvoorbeeld dat er door te variëren met het aantal (gestandaardiseerde) accucellen grotere en kleinere accu's kunnen worden gemaakt en ook de vorm van de accu's is aan de betreffende auto aan te passen. Ook als het gaat om elektromotoren wordt sterk aan standaardisatie gewerkt, bijvoorbeeld door binnen een serie de lengte van de motoren te variëren en zo dus ook de prestaties. Of door bij een kleinere auto één motor van een bepaald type te gebruiken en bij grotere auto's meerdere motoren van datzelfde type toe te passen.Maar goed, in grote serie elektrische auto's produceren tegen concurrerende prijzen en die vooral voor dagelijks gebruik moet kunnen worden ingezet, dat duurt bij Audi nog even. Nu beperkt het zich nog even tot het in een kleine serie bouwen van een voertuig dat niet echt praktisch hoeft te zijn en best wat mag kosten, want na onze eerste rij-ervaringen met A1 E-tron en R8 E-tron worden onze eerdere uitspraken bevestigd dat elektrotractie een hoge pretfactor kan hebben.

Lezersreacties (43) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum