Test: Alfa Romeo Stelvio - Audi Q5 - Jaguar F-Pace - Volvo XC60
Allemaal een beetje hogerop

De komst van Alfa's eerste SUV valt mooi samen met de tweede generatie Volvo XC60.
De nieuwelingen nemen het op tegen twee sterke tegenstrevers: de Audi Q5 en de Jaguar
F-Pace.
Van de vier aanwezige merken heeft Alfa het grootste nieuws. De Stelvio is de eerste volwaardige SUV die het merk ooit heeft gehad. De groei van dit segment kan zelfs indianenstammen in de Amazone niet zijn ontgaan en Alfa heeft besloten dat het de SUV-hype niet langer aan zich laat voorbijgaan. De aanlooptijd van de auto was lang, maar hier is hij dan.
In ons geval is hij rood en dat staat hem goed. Vernoemd naar de legendarische bergpas in Noord-Italië belooft de Stelvio ons veel dynamiek. Met de nieuwe Giulia als basis, zit het met de genen in ieder geval goed. Wij hebben de dikste benzineversie als testexemplaar. Tot de komst van de Q-versie, die al is aangekondigd, is dat een auto met 280 pk dankzij een 2.0 turbomotor. Daarmee is de Alfa meteen de krachtigste van dit viertal. Desondanks is het wel de goedkoopste auto die erbij zit. De gelimiteerde First Edition-uitvoering behoeft verder geen extra's, iets wat niet kan worden gezegd van de andere auto's in deze test. De enige aanwezige optie op de auto is de kleur, en daarmee komt de Alfa net over de € 70.000. Multimedia en navigatie, autobrake (automatische noodstop), lanekeeping, leer op de stoelen zijn standaard, opvallende in dit segment. Want ja, Alfa wil graag tot de premiumdivisie behoren. De uitstraling klopt. De Alfa is bijzonder aanwezig, de mooie wielen passen bij de koets en het design is ontegenzeggelijk Italiaans. De auto scoort niet voor niets opvallend goed bij medeweggebruikers en onze socialmediavolgers. Met zijn twee dikke uitlaten belooft de Stelvio puike prestaties, en die belofte wordt volledig ingelost. Niet alleen heeft de Stelvio het meeste vermogen van de door ons geteste auto's, maar hij is ook de lichtste van de vier én heeft merkbaar de beste launchcontrol. Gevolg is dat de SUV minder dan zes seconden nodig heeft om de 100 km/h te bereiken, wat wonderbaarlijk veel sneller is dan de rest. Tegelijkertijd verrast het ook, omdat de auto in de praktijk minder snel aanvoelt.
JOEKEL VAN EEN TURBO
Niet dat we structureel vermogen tekortkomen, maar een opgave van 250 pk hadden we ook geloofd. Tot de sprintmeting althans. Maar de motor heeft een korte powerband met een rode lijn die al bij een dieselachtige 5.500 tpm begint. Er zit duidelijk een joekel van een turbo op, die even tijd nodig heeft om op te spoelen. Het feit dat het maximumkoppel pas boven de 2.000 tpm leverbaar is, sluit hierbij aan. Hierdoor is het noodzaak de motor in het goede toerengebied te houden als je de vermogensvoorsprong goed wilt benutten. Gelukkig werkt de meer dan uitstekende achttraps automaat goed mee. In de automatische stand reageert de bak goed genoeg op onze input, maar als je de DNA-knop in D zet en je de grote Ferrari-achtige flippers ter hand neemt, zijn de schakelmomenten snel, direct en goed voelbaar. En in combinatie met het sublieme onderstel rijd je de auto al snel als een hothatch. Want de Stelvio is dynamisch. En niet zomaar dynamisch, want de auto rijdt waanzinnig goed voor een SUV. De enige soortgenoot die het minstens zo goed doet, is de Porsche Macan, en dat zegt wat.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

DS 7 E-Tense 360 vs. Volvo XC60 Recharge T6 - Dubbeltest

Volvo XC60 Black Edition: donkere opfrisser

Zo komt de Volvo XC60 uit de 100.000 km-test van AutoBild

Volvo XC60 Recharge - Eerste rijtest

Audi Q5 Sportback vs. Volvo XC60 - Dubbeltest
