Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir (2017) - Op de rollenbank

'Nog steeds verliefd maar over paar jaar misschien een Stelvio'

71 reacties

Video

Een Alfa Romeo, die moet iets bij je losmaken met zijn uiterlijk, motor en rijeigenschappen. Precies wat Delano Brandenburg een paar jaar geleden zocht in een auto. Emotie, noemen we dat. Hij heeft nog geen moment spijt van zijn fraaie Giulietta en dat snappen we wel.

Om door een ringetje te halen

Ook vandaag zien we de ogen van Delano glinsteren als hij zijn Giulietta bij Beek naar binnen ziet rijden. De Alfa Romeo ziet eruit om door een ringetje te halen, hier wordt duidelijk goed voor gezorgd. “Elke week spuit ik hem even af, maak ik de binnenkant schoon en de banden weer mooi zwart. Wat mooi is, moet mooi blijven en ik vind het leuk om te doen. Hij heeft gisteren een beurtje gehad bij de dealer, lekker verse vitaminen en mineralen voor de motor. Het enige mankement de afgelopen paar jaar was een kapot wiellager.”

De vorige

Een groter contrast met zijn vorige auto is bijna niet voor te stellen: een Opel Corsa 1.0. Puur op ratio gekocht. “Ik wilde een auto die plezier biedt. Een die een lach op je gezicht brengt als je ernaar kijkt en als je er mee rijdt. In eerste instantie dacht ik aan een Mini Cooper S, maar die was mij wat te duur. Na wat speurwerk kwam ik deze Giulietta tegen bij de Alfa Romeo-dealer in Eindhoven. Niet naast de deur, maar de auto was de rit meer dan waard. Precies de goede uitvoering, weinig kilometers en goede garantie. Nou ja, eigenlijk wil je de 1750 TBi, maar die verbruikt echt veel meer.”

De Giulietta kwam in 2010 op de markt; de naam stamt al uit 1954 en in de jaren 70/80 was er ook een Alfa Romeo die zo heette. De versie die we hier zien, deelt zijn platform en techniek met de Fiat Stilo en de Lancia Delta en je kun hem zien als de opvolger van de 147, terwijl vandaag de dag de Tonale zijn plek inneemt. Nog geen 8.500 stuks zijn er in Nederland verkocht en pas na tien jaar stopte de productie.

“Je komt de Giulietta niet zo heel vaak tegen, dat maakt hem extra bijzonder. Zo af en toe krijg ik een zwaaiend handje van een andere Alfist. Dat is toch hartstikke leuk? De motor is een beetje getuned en zou nu 195 pk en 300 Nm moeten hebben. Dat merk je goed, want in de rijmodus Dynamic is hij zelfs iets te fel. Dan is 70 procent van de gaspedaalstand al 100 procent power. Leuk voor een keer, maar te onrustig in het normale verkeer.”

Het juiste DNA

Op de middenconsole van de Alfa zit de bekende ‘DNA’-schakelaar. Daar kies je de rijmodus mee: Dynamic, Normal, All Weather. Rollenbankchef Ghisbert van Ginhoven laat ze alle drie de revue passeren. In A is de opbouw van het koppel iets tammer en het maximale vermogen is er alleen in D, maar heel groot zijn de verschillen niet. Delano: “Dat ziet er goed uit, zelfs iets meer dan ik dacht! Ik heb de laatste keer octaan 100 getankt, misschien helpt dat ook. Ik ben nog steeds verliefd en na vandaag zelfs een beetje meer. Over een paar jaar misschien een Stelvio en tot die tijd vooral genieten van deze.”

We waarderen het als je wilt bijdragen door het bijhouden van de AutoWeek Verbruiksmonitor of door een gebruikersreview te schrijven waarin je jouw ervaringen met de auto deelt. Daarmee help je potentiële kopers echt vooruit!

Signalement

Merk Alfa Romeo
Model Giulietta 1.4 Turbo MultiAir 170
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 6 versnellingen, automaat met dubbele koppeling
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 27.950

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.368 cc
Maximaal vermogen 125 kW / 170 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 250 Nm bij 2.500 tpm
Inhoud brandstoftank 60 l
Lengte / breedte / hoogte 4.351 mm / 1.798 mm / 1.465 mm
Wielbasis 2.634 mm
Massa leeg 1.280 kg
Laadvermogen 530 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.300 kg / 500 kg
Banden205/55R16Prijzen
Topsnelheid 218 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 7,7 s
Brandstofverbruik 4,9 l/100km
CO2-uitstoot 114 g/km

Lezersreacties (71) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.