Audi A1 Sportback 1.0 TFSI design Pro Line Plus (2015)
autoreview
Signalement
Uitvoering | A1 Sportback 1.0 TFSI design Pro Line Plus |
---|---|
Versnellingen | 7, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2016 |
KM-stand laatst | 0 km |
Audi A1 Sportback (facelift) Design Pro Line+
De zoektocht...
Ik was al een tijdje op zoek naar een tweede auto, het liefst een kleine auto uit het A of B segment, voornamelijk bedoelt
voor stadsritten en kleine stukjes snelweg.
De auto's waarover ik lang heb moeten twijfelen:
- Fiat 500
- Volkswagen Polo
- Mini cooper S
- Audi A1
- Mercedes A klasse (valt inderdaad niet in het A of B segment, maar is kwa formaat wel een kleine auto)
Na veel bezoekjes aan dealers, veel reviews gelezen en bekeken te hebben op het internet, is onze keuze gevallen op een auto die veel controversie oproept. Namelijk een Audi A1 Sportback 1.0 TFSI design Pro Line Plus.
Waarom de andere auto's het niet geworden zijn, zal ik beknopt samenvatten:
De Fiat 500: Mooie auto, vrolijk design, echter doordat ik deze auto te veel zie, en de auto er vanbinnen erg ''plastic fantastic'' uitzag, is deze afgevallen.
De Volkswagen Polo: betreft net als de fiat 500 van weinig originaliteit, en ondanks dat deze er vanbinnen wel degelijk uitzag, viel deze ook af.
De Mini Cooper: zeer mooie auto, heeft als ik de reviews mag geloven een hele fijne wegligging. Echter vind ik het interieur er wat te rommelig en ''over-designed'' uitzien.
De Mercedes A klasse: Ook een erg mooie auto, echter voelde de gehele auto vanbinnen niet ''hoogwaardig'' aan, iets wat je wel bij een Benz verwacht. Ook liet deze auto ergonomisch steken vallen; doordat de knopjes van de airco achter de versnellingspook verstopt zitten, moet je je ogen van de weg halen wil je iets aanpassen. Niet erg goed over nagedacht.
Zoals de titel al luidt is de keuze gevallen op de A1.
Deze auto heeft altijd al mijn aandacht getrokken.
De auto ziet er stoer uit, is voor audi begrippen opvallend vormgegeven, en straalt in mijn optiek een hoog degelijkheids gevoel uit.
Bij de dealer en het configureren van de auto...
Toen ik voor het eerst plaats nam in de auto bij de dealer, was er iets wat meteen opviel: de auto is vanbinnen erg mooi vormgegeven, voelt volwassen aan, en de materialen zijn byzonder goed afgewerkt.
Het voelt ondanks dat het de kleinste Audi is, aan als een ''echte'' Audi. Dit was dan ook de doorslaggevende reden om de hierboven genoemde modellen achterwegen te laten, en mij verder te verdiepen in een A1.
Bij het doornemen van de brochure die ik mee kreeg van de dealer, valt je meteen op dat deze auto standaard karig is uitgerust, waardoor je als het ware gedwongen wordt om de auto te gaan samenstellen in de online configurator van Audi.
Audi vertelt je trots dat er meer dan één miljoen verschillende combinaties mogelijk zijn bij het samenstellen. Wat ze er echter niet bij vermelden is het prijskaartje dat hier bij hoort.
Wil je je A1 met alle toeters en bellen uitgerust hebben, dan ben je al gauw, schrik niet, meer dan 40.000 euro kwijt. En dan heb je er nog geen automatische airconditioning in.
Iemand die een beetje rationeel is ingesteld, zal al gauw naar zijn voorhoofd wijzen. Zeker als je je bedenkt dat je voor deze prijs ook een mooie ''premium'' C segmenter hebt.
Importeren:
Nu wist ik dat er ook een mogelijkheid bestond om je auto te importeren uit Duitsland. Voornamelijk bij Duitse automerken zou dit vanuit economisch perspectief aantrekkelijk kunnen zijn.
Dit werd al snel bevestigd bij het zien van een prachtige zwarte, (full) option A1, voor een prijs die op zijn zachtst gezegd lager ligt dan 40k... vervolgens contact opgenomen met de betreffende dealer, en het importeren kon beginnen.
De A1 is als volgt uitgerust:
- Start/stop systeem
- Sportstoelen incl verstelbare lendensteunen
- LED vóór en achterlichten (incl xenon)
- Automatische koplamphoogteregeling
- Licht/regensensor
- Multifunctioneel lederen sportstuurwiel
- Neerklapbare achterbank
- Middenarmsteun vóór
- Automatische airconditioning
- Stoelverwarming vóór
- Glazen panoramadak (incl alle ramen van buitenaf dicht en open doen met de autosleutel)
- Sportonderstel
- LED leeslampjes, LED sfeer verlichting en LED in/uitstapverlichting (LED lichtpakket)
- 17'' LM velgen
- 7 traps S-tronic automaat
- MMI navigatie plus
- Audi sound system
- Wegrij assistent
- Buitenspiegels verwarmbaar & elektrisch verstelbaar
- Parkeerhulp achter
- Aluminium optiek pakket
Het ophalen van de auto & de eerste km's
Na 1.5 week gewacht te hebben, konden we eindelijk de A1 ophalen bij het importbedrijf die de auto voor ons heeft geimporteerd.
Na het afgeven van de sleutels, konden de eerste km's gemaakt worden.
Er zijn drie dingen die binnen no-time opvallen:
1. De automaat schakelt zijdezacht, je hoort of voelt hem niet, tenzij je hard op het gas trapt.
2. De auto ligt zeer stevig op de weg bij hoge snelheden, je hebt niet het gevoel met een kleine auto onderweg te zijn.
3. De vering van de auto is hard, misschien té hard.
Sportonderstel & wegligging
Iets waar ik al een beetje mijn hart voor vast hield, was het sportonderstel. Dit onderstel doet het comfort niet ten goede, zeker niet voor de bijrijders achterin. Die vliegen bijna door het dak als je te hard over een drempel rijdt. Ook tijdens lange ritten voel je elk hobbeltje in het wegdek, wat op den duur kan gaan irriteren voor de bijrijders.
Het heeft echter ook voordelen, maar deze zijn vooral voor de bestuurder: de auto ligt door het sportonderstel als een blok op de weg, dit geeft vooral een veilig gevoel tijdens ritten op de snelweg.
Het zorgt er ook voor dat je wat harder bochten kunt nemen, iets dat vooral ten goede komt als je haast hebt.
En vooral in mijn geval belangrijk, de harde vering zorgt ervoor dat ik minder snel last heb van misselijk worden tijdens lange ritten. Iets waar ik bij minder hard geveerde auto's nog wel eens last van kan hebben.
Het verbruik & vermogen van de nieuwe 1.0 tfsi 95pk turbo motor:
Een fundamentele verandering van de gefacelifte versie ten opzichte van de vorige versie, is de nieuwe 1.0 3 cylinder tfsi instapmotor, die 95pk levert.
De fabrieksopgave zegt dat het stadsvebruik rond 5,4L/100km zou moeten liggen. In de praktijk blijkt hij ''iets'' minder zuinig te zijn. Ik kom namelijk op geen betere score dan 8.8L/100km...
Nu moet ik je eerlijk bekennen dat zuinig rijden niet mijn grootste hobby is, maar 8,8L/100km is naar mijn inziens onacceptabel. Zelfs onze Outlander PHEV rijdt in de stad zuiniger dan de A1, en dat is zonder het gebruik van de elektro motoren. Shame on u Audi!
Over het vermogen die het motortje levert kan ik wel een optimistischer beeld schetsen. Dit is namelijk ver boven mijn verwachtingen. De auto tikt met gemak de topsnelheid van 186km/h aan, en zorgt geen enkele keer voor het gevoel dat je vermorgen te kort komt. Een inhaalmanoeuvre op hoge snelheid doet hij dan ook zonder problemen.
Ook is de isolatie van de motor goed voor elkaar, je hoort hem alleen op de achtergrond, tenzij je een dot gas geeft.
Dan hoor je hem even brullen, maar dat klinkt niet eens verkeerd, zeker niet in combinatie met de S-tronic automaat.
De interieurruimte
Voor de bestuurder en de passagier is het voorin zeer goed vertoeven. Aan beenruimte is geen gebrek en het voelt allemaal erg ruimtelijk aan. Het is voorin vergelijkbaar met een Audi A3 of een A klasse.
De ruimte voor de achterpassagiers is iets minder goed voor elkaar. Het is kwa beenruimte en hoofdruimte erg behelpen als je langer bent dan 1.75m. Ik kom namelijk met mijn 1.75m nèt niet tegen het plafond aan, en heb nauwelijks beenruimte over.
Ik kan dan ook concluderen dat de ruimte achterin meer weg heeft van een A segmenter, dan van een B segmenter.
Over de kofferbak kan ik kort zijn, dit betreft een laadruimte van 270l, en is in mijn geval meer dan genoeg.
Het stuurgedrag
Ook een belangrijke update van de facelift A1 is de nieuwe elektrische stuurbekrachtiging. Deze verandering merk je vooral wanneer je langzaam rijdt. De besturing wordt extreem licht, zelfs zo licht dat je het stuur kunt bewegen met je pink.
Voorderest stuurt het als een typische Audi; degelijk, maar gevoelloos.
Het panoramadak
Een optie die naar mijn mening eigenlijk op elke auto standaard zou moeten zitten, het panoramadak. Het interieur baadt hierdoor in het licht en zorgt, wanneer het dak open staat, voor een goed geventileerd interieur. Hierdoor staat het dak zelfs in de winter altijd open. Alleen wanneer het regent sluit ik hem.
Het panoramadak wordt altijd geleverd in combinatie met comfort sluiting en opening. Dit wil zeggen: je kunt de ramen van de auto van buitenaf openen en sluiten. Dit is erg handig, omdat ik nu niet meer opnieuw de auto in moet om het dakraam dicht te doen wanneer ik dit vergeet.
De sportstoelen
Het comfort en de vormgeving van de sportstoelen zijn subliem. De sportstoelen zijn voorzien van o.a tweevoudig instelbare lendensteunen, en van dikkere zijwangen die voor extra comfort zorgen tijdens het nemen van bochten.
Ook de afwerking van de stiksels ziet er goed uit.
Automatische airconditioning
Iets wat mij een hele fijne optie leek te zijn, blijkt achteraf overbodig. Zodra je op het knopje ''auto'' drukt, begint hij keihard te blazen om zo snel mogelijk het interieur op de gewenste temperatuur te krijgen. Dit is behoorlijk irritant waardoor ik het eigenlijk alleen handmatig bedien. Maar zelfs dit doe ik zelden omdat stoelverwarming in combinatie met het panoramadak mij al vaak een gewenst klimaat oplevert.
Wat wel leuk is, is dat wanneer je de automatische airco bestelt, je de knopjes waarmee je de airco bedient rechtstreeks uit een R8 komen. Dit rechtvaardigt de prijs van bijna 1800,- niet. Maar toch, een leuk detail als je het mij vraagt.
LED lichtpakket
Ook een optie die ik samen met het panoramadak iedereen kan aanraden is het led lichtpakket.
In dit pakket zit het volgende:
Led sfeer verlichting, led in/uitstap verlichting en led leeslampjes.
De sfeer verlichting is vooral savond's erg mooi. Het interieur ziet er hierdoor een stuk luxueuzer uit, en is echt een toevoeging aan de kwaliteitsbeleving van het interieur.
Ook de leeslampjes zijn fraai. Deze geven zeer fel licht, zonder dat je hierdoor ook maar enigzins verblind wordt.
Wat mij betreft een aanrader dus, zeker voor de relatief lage prijs van 238 euro.
MMI navigatie plus i.c.m Audi sound system
Ondanks dat dit systeem onveranderd is gebleven sinds de introductie van de A1 (2010) en dus alweer 7 jaar oud is, loopt het systeem nog steeds erg ''smooth'' en werkt zeer intuitief.
Vooral fijn is dat het systeem vrijwel nooit hoeft op te starten bij het aanzetten van de auto. Dit komt (ik vermoed) doordat het systeem zichzelf in de slaapstand zet wanneer je de auto uitzet. Ook het verbinden met bluetooth verloopt vlot, even op ''media'' drukken, en binnen een fractie van een seconde ben je verbonden. Vervolgens start ik spotify op, en kun je genieten van het 180 watt geluidssysteem.
Het systeem produceert een aangenaam geluid. De bassen zijn mooi diep, en kunnen zonodig keihard. Ook de midden en hoge tonen zijn zuiver. Ik kan echter niet vergelijken met het standaard of Bose systeem, omdat ik deze niet heb kunnen testen.
Licht en regensensor
Over de lichtsensor heb ik niets op aan te merken, deze werkt zoals je wilt dat het werkt, en hoef ik nooit handmatig te bedienen.
Over de regensensor ben ik wat minder te spreken.
Met name miezerregen ziet hij vaak te laat, of zelfs helemaal niet, waardoor ik handmatig moet ingrijpen. Een vuiltje op de voorruit ziet hij dan wel weer heel snel, en begint dan ook direct te wissen. Best irritant.
Al met al ben ik zeer tevreden over de Audi A1.
Het is ondanks dat het de kleinste Audi is, wel een échte Audi.
Velen beschrijven de A1 dan ook als een ''mini A4''. En ondanks dat ik nog nooit in een A4 heb plaatsgenomen, kan ik mij hier best wel wat bij voorstellen.
De auto straalt vanbinnen en vanbuiten gewoonweg een zeer hoog degelijkheidsgevoel uit. Dat hebben ze erg goed voor elkaar gekregen bij Audi.
Het is echter wel zo, en dat geld voor vrijwel elke Audi, dat je hem flink in de opties moet aankleden wil je dat
degelijkheidsgevoel creëren.
Nog even in het kort de plus en minpunten van de A1
Minpunten:
(te) harde vering
Automatische airconditioning werkt niet comfortabel
Niet goed functionerende regensensor
Karige standaarduitrusting
Dure opties
Het slechte benzinevebruik in de praktijk
pluspunten:
Zeer hoogwaardige afwerking en materiaalgebruik
Sportstoelen
Wegligging
Gebruiksvriendelijk navigatiesysteem
Sportieve uitstraling
LED verlichting van zowel de kop en achterlampen, en in het interieur.
De auto voelt ondanks zijn kleine formaat groot en volwassen aan.
Ik heb de A1 zo genuanceerd mogelijk willen typeren. Heb je echter nog vragen of opmerkingen over de A1, plaats deze dan gerust in de reacties.
Kleine update: gisteren bij de dealer geweest voor de Audi 39 punten check. Er is een klein beetje olie bijgevuld, wat airco vloeistof, en ruitewisservoeistof. Ook zijn de banden wat bijgepompt.
De dealer is hier 5 kwartier mee bezig geweest. De prijs bedroeg slechts 19 euro. Zeer acceptabele prijs als je het mij vraagt.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.