ZF presenteert externe zij-airbag
Blik in de toekomst
Met de komst van autonome rijtechnieken in de toekomst staan ontwikkelaars voor grote uitdagingen. Een belangrijke peiler is de veiligheid van de inzittenden, want veel techniek die we anno 2018 in de auto’s hebben zitten, is in de toekomst onbruikbaar. Het Duitse ZF kijkt in zijn glazen bol en geeft een vooruitblik van wat er komen gaat.
ZF is een Duitse fabrikant van producten op het gebied van besturings-, aandrijf- en chassistechniek. Tijdens het Airbag 2018-symposium in Mannheim blikt het bedrijf vooruit op de uitdagingen waar het voor staat en welke technieken er nu worden ontwikkeld. "Veiligheid van inzittenden is van het grootste belang bij het ontwikkelen van nieuwe autonome voertuigen", zegt dr. Michael Büchsner, hoofd van de Passive Safety Systems Division van ZF. Eén van de ontwikkelingen die ZF in Mannheim liet zien, is een externe zij-airbag. Deze gaat door een samenwerking van actieve en passieve technieken vlak voor een ongeluk af en werkt als extra kreukelzone. Tests hebben aangetoond dat het de ernst van de inzittendenletsel tot wel 40 procent kan verminderen. Büchsner: "Ons concept van de externe pre-crash-zij-airbag is een goed voorbeeld van Vision Zero: een wereld zonder ongevallen en emissies.”
Daarnaast moet er verder worden gekeken naar de veiligheid van de inzittenden. Met de komst van autonome auto’s wordt de indeling van auto's heel anders. Stoelen kunnen waarschijnlijk in een andere richting worden gezet en leuningen meer achterover voor een relaxte reis. Gordels en airbags moeten dus zo worden ontworpen dat inzittenden op alle manieren kunnen worden beschermd. Ook de bestuurdersairbag zal samen met het verdwijnen van het nu alledaagse stuurwiel uit auto’s wegblijven. ZF komt daarvoor met 'dual contour'-airbags. Deze airbags zijn ontworpen om zich aan te passen aan de inzittendenpositie.
Het Duitse bedrijf is ook op de korte termijn gericht. Zo komt het met lichtgewicht airbags bij de knieën. Voor de omhulzing gebruiken de Duitsers stof in plaats van metaal, waardoor het systeem tot 30 procent minder weegt.