Xpeng P5 voorlopig niet naar Nederlandse markt

Focus verlegd naar P7

Xpeng P5

Het rommelt op de Europese afdeling van de Chinese EV-fabrikant Xpeng. Het merk laat namelijk weten dat de P5 voorlopig niet meer te reserveren of te leveren is in Europa. Het is nog niet bekend wanneer de P5 wél leverbaar wordt op ons continent.

Xpeng lijkt problemen te ervaren met het produceren van auto's voor de export, blijkt uit een verklaring van een woordvoerder van het merk tegenover de website Electrek. De oorzaak ligt - in deze tijd niet geheel verrassend - bij problemen in de toeleveringsketen. Daardoor is de leveringstermijn voor de P5 in Europa 'onzeker' geworden. Daarom is het tot nader order niet langer mogelijk om de P5, die naar verwachting circa €48.000 zou gaan kosten, te reserveren in Nederland, Denemarken, Noorwegen en Zweden. Xpeng wil zo nieuwe klanten 'behoeden voor onzekerheid'. In China zegt Xpeng wel te kunnen voldoen aan de vraag. Wanneer de P5 wél naar Europa komt, is niet duidelijk.

Europese klanten die al een P5 hadden gereserveerd, worden volgens het merk actief op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en ondertussen aangemoedigd om in te tekenen voor de grotere P7. Dat model komt volgens Xpeng in het tweede kwartaal van 2023 naar Europa. Het is niet ondenkbaar dat de P5 rond die tijd, of pas later, alsnog op de Nederlandse markt verschijnt. Naast de P5 en P7 heeft Xpeng ook de elektrische SUV G9 op de planning staan voor de Europese markt, maar Xpeng heeft nog geen introductiedatum bekend gemaakt. In Noorwegen verkoopt Xpeng momenteel de G3, maar die komt vooralsnog niet naar ons land.

Update: XPeng laat tegenover AutoWeek weten dat de Nederlandse reserveringen voor de P5 opgeschort worden. Dat heeft dus ook gevolgen voor de bestaande reserveringen, maar volgens XPeng is het 'in het belang van de klant'. Een exacte levertijd kan XPeng op dit moment namelijk niet aankondigen. Hoeveel mensen al ingetekend hadden voor een P5, wil XPeng niet prijsgeven. Wel krijgen die klanten inderdaad de optie om een proefrit te maken met de P7.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (27) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum