Wereldwijde autoverkoop 0,5 procent in de min

Toyota nog steeds met afstand de grootste

Ford F-150 Limited

Het optellen van alle auto’s die er wereldwijd zijn verkocht, neemt heel wat tijd in beslag, maar nu durven de analisten het toch aan om met een totaal voor 2018 te komen.

Vorig jaar zijn er volgens de experts van Jato wereldwijd 86 miljoen auto’s verkocht. Daarmee was er voor het eerst sinds 2009 sprake van een daling, die op 0,5 procent uitkomt. Eerder zagen we al wel dat er goed nieuws was op het gebied van elektrische auto’s, waarvan de totale verkoop maar liefst 74 procent hoger uitkwam.

Met 769.000 stuks is het aandeel van elektrische auto’s op dit moment toch nog vrij gering, dus gaat alle aandacht vandaag uit naar de rest van het veld. Daarin komt Jato met de conclusie dat de Ford F-series, de pick-up-reeks waar onder meer de F-150 onder valt, als geheel de populairste auto ter wereld was. Er zouden 1.076.153 van die Amerikaanse mastodonten zijn verkocht, tegenover 934.348 Corolla’s. Dat is in tegenspraak met wat we eerder hoorden van Focus2Move, dat de Corolla op één plaatst. Ook in de rest van de lijst wordt de volgorde wat door elkaar gehusseld. De top-25 van Jato ziet er als volgt uit:

Jato autoverkopen 2018

Zoals onderaan te zien, worden 'Light Commercial Vehicles', ofwel bedrijfsvoertuigen, bij de merkenlijst wel meegenomen en bij de modellen niet, al tellen pick-ups daar wel mee. De lijst maakt overduidelijk dat Toyota als merk wederom met afstand de grootste is. De Japanners liggen dik 1,3 miljoen auto’s op de Duitsers voor. Heel verwonderlijk is dat niet, want voor de eeuwige strijd om de titel ‘grootste autobouwer ter wereld’ zet Volkswagen een hele batterij merken in, terwijl Toyota z’n aantallen grotendeels onder de Toyota-vlag bij elkaar schraapt. Wie de rest van de lijst met een Europese bril bekijkt, kan overigens voor nog wat verrassingen komen te staan. Zo is Nissan groter dan Renault, verkoopt Suzuki meer auto’s dan Kia, troeft Mazda Peugeot af en blijft Subaru onder meer Opel en Citroën voor.

Lezersreacties (23) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.