Volvo XC90 uitgeroepen tot minst betrouwbare auto

Degelijkheid kwijt?

Volvo XC90

De Volvo XC90 is uitgeroepen tot de minst betrouwbare auto, dat meldt het AD op basis van testresultaten van de Britse consumentenorganisatie WhatCar. Het percentage fouten en mankementen bleek het hoogste van alle auto's in elke leeftijdsgroep.

Veiligheid en degelijkheid, dat zijn zo'n beetje de twee kernbegrippen waarmee Volvo naam en faam heeft gemaakt in de ruim 90-jarige historie van het merk. Voor de XC90 gaat die vlieger echter niet op. Uit het Britse onderzoek blijkt dat van de drie tot vijf jaar oude XC90's maar liefst 74 procent fouten of mankementen te verduren heeft gehad. Dit is het hoogste percentage van alle onderzochte auto's in elke leeftijdsgroep. De vaakst voorkomende 'gremlins' hebben te maken met het uitlaat- of emissiecontrolesysteem, gevolgd door storingen aan het koelsysteem, de deurkrukken en -sloten, het brandstofsysteem en de turbo's. Ook de kwaliteit van de interieurbekleding laat volgens de respondenten te wensen over. Daarnaast lieten één op de zes XC90's hun eigenaren het afgelopen jaar in de steek door pech onderweg. Uit de enquête volgt verder dat de problemen de eerste twee tot drie jaar mee vallen. Pas na afloop van de garantieperiode beginnen de euvels dikwijls.

De tweede generatie van de Volvo XC90 betekende in 2015 een ommezwaai voor het Zweedse merk. De vijfcilinders verdwenen uit het gamma, het design werd een stuk strakker en het merk ging op het gebied van digitalisering en gadgets mee met de tijd. Daarbij is ook de dieselmotor er dit jaar uit gegaan. Volgens WhatCar komt het grote aantal storingen van de XC90 vooral door problemen met de productiekwaliteit. In 2019 kreeg de XC90 echter een facelift, waarmee wellicht een deel van de problemen is verholpen. Of dat uiteindelijk ook écht zo is, moet over een aantal jaren uit vervolgonderzoek blijken.

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (70) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.