Verenigd Koninkrijk zet eerder stop op verkoop auto's met verbrandingsmotor

Geen nieuwe benzine, diesel en hybrids meer vanaf 2035

Honda Civic Swindon Brits UK Brexit

Nieuwe benzine- en dieselauto's en de hybride varianten mogen vanaf 2035 niet meer worden verkocht in het Verenigd Koninkrijk. Dat is vijf jaar eerder dan gepland.

De invoering van het verbod is naar voren gehaald in de strijd tegen luchtvervuiling. Dat werd dinsdag bekendgemaakt in aanloop naar de COP26-conferentie, een klimaatoverleg dat in het Verenigd Koninkrijk wordt gehouden.

Het verkoopverbod in het VK is een overwinning voor de elektrische auto en een klap voor olieproducerende landen. Met name dieselauto's liggen sinds 2015 nog meer onder vuur, als gevolg van het dieselschandaal bij Volkswagen. Verder worden de normen in de Europese Unie voor uitstoot ook steeds strenger.

In Frankrijk geldt vanaf 2040 een verbod op de verkoop van nieuwe auto's die rijden op benzine of diesel, Noorwegen streeft ernaar dat nieuwe auto's in 2025 geen schadelijke stoffen meer uitstoten.

Lezersreacties (134) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.