AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Uitkijken met je Segway
Onlangs werd de Segway in Nederland toegestaan op fiets- en rijbanen. In Duitsland rijden er al 1000 van deze geinige tweewielers in het rond, die vooral toeristen en yuppen vervoeren. De Duitse verzekeraars vonden het hoog tijd de veiligheid van de Segway te onderzoeken.
Het is geen fiets, het is geen step, het is geen brommer, maar wat dan wel? Laten we het een crossover noemen. De Segway is een elektrisch aangedreven zelfbalancerend vervoermiddel dat één persoon kan vervoeren. Duitse verzekeringsmaatschappijen lieten crashtests met het vehikel uitvoeren en kwamen tot de conclusie dat het met de veiligheid van de Segway niet best gesteld is. Er werden twee tests gedaan: Segway versus voetganger en bij de andere test moest een auto het ontgelden. Het blijkt dat je als voetganger beter uit de buurt kan blijven als er een Segway met 20 km/u aan komt zoeven, want de kans op ernstig letsel is aanzienlijk. Snel remmen blijkt alleen voor de geoefende Segway-rijder weggelegd. Wanneer de tweewieler in de flank van een auto terecht komt is de kans groot op dodelijke afloop. Dit alles afhankelijk van de snelheid uiteraard. De verzekeraars pleiten onder andere voor een speciale training voor verse bezitters en verplicht helmgebruik.
Plaats een reactie
Lees ook
Achtergrond
Hoe Irmscher met een Omega-neus het leven van de Opel Manta wilde rekken
Autotest
Test: Toyota bZ4X (2025) - Rijden met bijgepunte EV die klaar is voor 2026
Achtergrond
Te snelle elektrificatie grootste boosdoener problemen EV's en PHEV's, maar ook ADAS speelt rol
Autotest
Stef kan niet zonder Volvo: zes fraaie klassiekers en voor dagelijks gebruik een XC40
Reportage