Trump wil verbruikseisen auto's versoepelen

Eerste grote stap gezet

Trump wil verbruikseisen auto's versoepelen
De Amerikaanse president Trump heeft een belangrijke stap gezet in het versoepelen van verbruikseisen voor nieuwe auto's.

Trump heeft EPA (Environmental Protection Agency) de opdracht gegeven opnieuw te kijken naar verbruikseisen van nieuwe auto's, meldt Reuters. Die eisen werden door voormalig president Obama flinkt aangescherpt, maar dat wil Trump nu zoveel mogelijk terugdraaien. Het doel: de ontwikkeling en productie van nieuwe Amerikaanse auto's goedkoper maken. Dat moet een positieve uitwerking op de economie en de banenmarkt hebben. Uiteraard reageren de grote Amerikaanse merken enthousiast.

Alleen de staat Californië lijkt voorlopig zijn nog strengere, zelf bepaalde eisen niet te hoeven aanpassen. Toch is het volgens een woordvoerder van het Witte Huis niet uitgesloten dat Californië wat dat betreft binnenkort het recht niet meer in eigen handen kan nemen.

Nieuwe verbruikseisen zijn niet zomaar in de praktijk te brengen. Onder Obama werd namelijk als doel gesteld dat in 2025 nieuwe auto's gemiddeld nog 4,32 l/100 km (1 op 23) mogen verbruiken. Elk jaar moet het gemiddelde verbruik verder omlaag om op dat getal te kunnen uitkomen. Tot 2021 staan die jaarlijkse eisen vast, maar met ingang van 2022 kan er een nieuw beleid in werking treden.

Er gaat dus nog wel wat tijd overheen voordat de veranderingen merkbaar worden. Er moet door EPA ook een gulden middenweg worden gezocht. Die ziet aan de ene kant de nadelen van strenge eisen, zoals de hoge ontwikkelingskosten voor fabrikanten, maar aan de andere kant wil ze ook in de bres springen voor het milieu.


Lezersreacties (110) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.