Trekvermogen EV’s neemt toe

vzr lease top 10 - 2022.4

Het aantal automerken dat investeert in techniek om een EV meer trekgewicht mee te geven, neemt toe. Het is tegenwoordig meer regel dan uitzondering dat een EV ballast achter zich aan mag trekken.

Het aantal automerken dat investeert in techniek om een EV meer trekgewicht mee te geven, neemt toe. Het is tegenwoordig meer regel dan uitzondering dat een EV een aanhangwagen mag trekken. Wat zakelijke lease-auto’s in het hogere segment betreft mogen de Mercedes EQA en de Audi E-tron zelfs 1.800 kg meenemen. De Audi Q4 en tevens best verkochte auto van het afgelopen half jaar mag 1.200 kg trekken. Ooit een Mustang Mach-E gezien met een kar met bouwmaterialen er achter? Het kan wel, deze EV mag tot 750 kg trekken. Hetzelfde gewicht als de BMW iX3.

Waarom neemt het trekvermogen toe?

Omdat de techniek steeds beter wordt. We geven twee voorbeelden: De remmen kunnen steeds meer aan, waardoor mogelijk oververhitting niet meer van toepassing is. Dit geldt ook voor het accupakket. De koelcapaciteit daarvan wordt steeds beter. Een aanhangwagen gaat natuurlijk wel ten kosten van de actieradius van een EV. Afhankelijk van het gewicht van de aanhanger kan de actieradius in sommige gevallen zelfs halveren. Om dat probleem op te lossen zijn er elektrische aanhangers in de maak die zelf rijden en zo het trekgewicht voor een EV verminderen, dit komt de actieradius weer ten goede.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Toch haalt het trekgewicht van een EV het niet bij de traditionele brandstofmotoren, waarbij een BMW 5-serie tot 2.000 kg en een Volvo XC90 maar liefst tot 2.700 kg mag mee slepen. We hebben het overigens wel over geremde aanhangers, oftewel een aanhanger met een eigen remsysteem.

Welke auto trekt het meest?

AUDIQ41.200 kg
FORDMUSTANG MACH-E750 kg
BMWIX3750 kg
TESLAMODEL Y1.588 kg
TESLAMODEL 31.000 kg
MERCEDESEQA1.800 kg
BMW5-SERIE2.00o kg (geremd)
AUDIE-TRON1.800 kg
MERCEDESC-KLASSE1.800 kg
VOLVOXC902.700 kg (geremd)

Dit artikel is gebaseerd op de ontwikkelingen in de VZR Lease Top 10. Wil je als zakelijke rijder op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je dan gratis in bij VZR.