Toyota ziet productie met 40 procent dalen door tekorten

Toyota Motomachi productie fabriek

Toyota heeft duidelijk last van de problemen in de leveringsketens en tekorten aan onderdelen als microchips. De Japanse autofabrikant zag de wereldwijde productie in september met bijna 40 procent dalen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.

Toyota produceerde in september 512.765 auto's. Een jaar geleden waren dat er nog 841.915. De verkopen wereldwijd zakten met 16 procent in. Het is voor het eerst in ruim een jaar dat Toyota weer een daling van de verkopen meldt. De daling van de productie komt echter niet als een verrassing. Toyota waarschuwde eerder al dat het de productie fors zou krimpen vanwege de toeleveringsproblemen. Andere Japanse fabrikanten zoals Honda en Nissan kondigden ook al aan de productie te moeten beperken, ook omdat het oplaaiende coronavirus in met name Zuidoost-Azië voor problemen zorgt bij onder andere toeleveranciers.

Ondertussen lijken de omstandigheden wel iets te verbeteren. De productie in november zal volgens Toyota hoger uitvallen dan dezelfde maand een jaar eerder, maar ook hoger dan in november 2019. Volgens Toyota moet het mogelijk zijn om iets van de gemiste productie in te halen. Het bedrijf zei eerder dit jaar 9 miljoen auto's te willen produceren. Aan die doelstelling kan volgens kenners waarschijnlijk worden voldaan.

Ondanks de uitdagingen heeft Toyota tot op heden een goed jaar. De fabrikant boekte eerder dit jaar nog een recordwinst. In april bereikte Toyota een recordaandeel in de Europese verkopen én een wereldwijd verkooprecord. Ook is het hard op weg om de grootste autofabrikant in de Verenigde Staten te worden.

PRIVATE LEASE Toyota

Lezersreacties (18) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.