Toyota boekt recordwinst over afgelopen kwartaal
Toch voorzichtig voor rest van het jaar

Toyota heeft het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordwinst geboekt. De Japanse fabrikant voelt, in tegenstelling tot veel andere autobouwers, de gevolgen van het chiptekort niet zo sterk. Toch houdt het onder meer door die crisis wel rekening met tegenvallers.
Toyota's winst steeg tussen april en juni met ruim 460 procent op jaarbasis naar een recordhoogte van 897,8 miljard yen (Toyota Motor Corporation), omgerekend ongeveer €6,9 miljard. Het gaat om de hoogste winst die Toyota ooit in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar behaalde. Ook de winstmarge ligt met 11,3 procent behoorlijk hoog. Toyota verkocht in de eerste helft van 2021 ongeveer 5 miljoen auto's, een derde meer op jaarbasis. Ook werden er 36 procent meer auto's geproduceerd dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen fabrieken tijdelijk stil kwamen te liggen door de coronabeperkingen. De productie lag nog wel iets lager dan in de eerste helft van 2019.
Toch ziet Toyota in de sterke winsttoename geen reden om zijn winstverwachting voor de rest van zijn gebroken boekjaar te verhogen. Daarvoor verwijzen de Japanners naar aanhoudende onzekerheden door de verspreiding van het coronavirus, hoge materiaalprijzen en chiptekorten. Hoewel Toyota van het chiptekort tot nu toe weinig last had, gingen de problemen ook niet helemaal aan het concern voorbij. Recent moest de productie in twee fabrieken toch tijdelijk stilgelegd worden door een tekort aan chips. En de problemen zijn nog niet voorbij, want volgens analisten kan het gebrek aan onderdelen nog tot in 2022 aanhouden.
Vooralsnog gaat het Toyota dus echter voor de wind. In april bereikte Toyota een recordaandeel in de Europese verkopen én een wereldwijd verkooprecord. Vervolgens sloot het 't rampjaar 2020 af met meer winst dan in 2019 en recent werd bekend dat het het afgelopen halfjaar wederom een verkooprecord mocht optekenen.
PRIVATE LEASE Toyota
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Lewis Hamilton gelooft weer in strijd met Red Bull

KG Mobility Tivoli: vernieuwde SsangYong is een beetje van beide

'Brandstofprijzen deze maand al omhoog vóór accijnsverhoging'

Nóg een nieuw Chinees merk naar Nederland: Omoda van Chery

Faraday Future FF 91: net zo duur als Lamborghini Huracán

Lotus krijgt vier Nederlandse dealers
Lezersreacties (90) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.