Toyota: 'Niet iedereen in 2040 klaar voor elektrisch rijden'

Ook BMW uit zich sceptisch

Toyota Hilux GR Sport

Toyota sluit zich niet aan bij een aantal autofabrikanten dat op de klimaatconferentie in Glasgow belooft per 2040 alleen nog uitstootvrije auto's te verkopen. De autofabrikant legt uit waarom het dit niet doet en wijst daarbij op grote wereldwijde verschillen.

Toyota zegt dat het een belofte om uiterlijk in 2040 wereldwijd alleen nog uitstootvrije auto's te verkopen niet heeft ondertekend omdat dit niet te realiseren zou zijn. Het Japanse merk wijst erop dat in veel regio's waar het zijn auto's verkoopt, zoals in Azië, Latijns-Amerika en Afrika, tegen die tijd vermoedelijk nog niet de infrastructuur is om elektrische en waterstofauto's te kunnen gebruiken. Bestuurder Kohei Yoshida van Toyota's volledig elektrische tak stelt dat er 'vele manieren zijn om CO2-neutraal te worden'. Daarbij is het volgens hem belangrijk dat we 'aan alle landen en regio's en verschillende omgevingen en plaatsen denken'.

Ook BMW blijkt sceptisch. Topman Oliver Zipse waarschuwt dat een einddatum voor auto's op fossiele brandstoffen zelfs een averechts effect zou kunnen hebben. Hij denkt dat als er geen nieuwe auto's met verbrandingsmotoren worden toegelaten dat mensen dan langer in hun oudere, vervuilendere auto's blijven rondrijden. De belofte, die overigens stelt dat bedrijven naar het doel toe moeten werken en dus ruimte biedt voor uitzonderingen, zorgt voor een tweedeling in de autosector. Behalve Toyota besloten ook Volkswagen, Renault-Nissan, Hyundai-Kia en Stellantis niet te tekenen. Wie wel tekenden, lees je hier.

PRIVATE LEASE Toyota

Lezersreacties (175) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.