Tops en flops volgens Duitse wegenwacht ADAC

37 toppers, 18 floppers

Toyota Aygo

De Duitse wegenwacht heeft zijn 3.756.226 meldingen van vorig jaar geanalyseerd en komt met top- en floplijsten van alle pechgevallen. Het resultaat is een verslag over 113 modellen van 25 verschillende merken. Een overzicht!

In de analyse wordt in eerste instantie gekeken naar auto’s die tussen 2010 en 2017 zijn geproduceerd, later volgt een kleiner overzicht met auto's tot 20 jaar. Uit de eerste lijst rolt een overzicht van 113 modellen waarover ADAC een oordeel kan geven en worden er 18 auto’s als onbetrouwbaar gezien en 37 als bijzonder betrouwbaar. De overige modellen springen er qua betrouwbaarheid niet uit: die zijn gewoon als oké bevonden door de Duitse wegenwacht. Hierbij is onder andere ook gekeken naar hoe snel een auto het echt laat afweten vanaf het moment dat hij nieuw uit de showroom rolt. Van alle pechgevallen laat bij het overgrote deel de accu het afweten. De gele hulpauto’s moesten daarvoor in 41,8 procent van de gevallen uitrukken. Daarna volgden problemen bij de motor (17,4 procent), ‘overige problemen’ (15,5 procent) en elektrische storingen (10,6 procent) als grootste boosdoeners. 

Aygo

Qua meest betrouwbare auto’s springen er verschillende modellen uit. Zo worden de Toyota Aygo, Honda Jazz, Mazda Cx-3 en Suzuki Vitara als zeer betrouwbaar bestempeld. Er zitten echter ook minder voor de hand liggende modellen tussen, zoals de Renault Captur, Fiat Punto en Opel Vivaro. Mercedes-Benz scoort ook bijzonder goed met de A- en B-klasse die samen met de CLA, GLA, GLC, GLK en GLE als bijzonder betrouwbaar worden gezien.

Mercedes-Benz A-klasse ADAC Duitsland

i20

Het is echter niet voor iedereen goed nieuws, want zoals gezegd is de ADAC over 18 auto’s minder te spreken. In de compacte klasse scoren de Smart ForFour/ForTwo (2015-2016) en Fiat 500 (2014-2015) uit die specifieke bouwjaren niet goed. Voor de Smart geldt dat naast de accu ook de startmotor een veelvoorkomende pechveroorzaker is, terwijl de 500 naast een 'slechte' accu ook een weigerende schakelstang van de versnellingsbak heeft. Bij de Hyundai i20 (2011-2014) wordt er hulp ingeschakeld voor defecten aan de bougies en het contactslot terwijl de Opel Meriva nog wel eens strandt met een defecte waterpomp.

Hyundai i20 ADAC Duitsland

E-klasse

Bij de Nissan Qashqai en Kia Cee(‘)d spelen meerdere niet nader benoemde oorzaken een rol.  Bestuurders van een Ford S-Max roepen de hulp van ADAC in voor de accu, het roetfilter, de brandstofpomp of de dynamo. Het uitlaatsysteem van de Volkswagen Sharan en Seat Alhambra laat het daarnaast ook opvallend vaak afweten. In het duurste segment gaat het vaak mis met de Mercedes-Benz E-klasse. Naast de startmotor, het contactslot en de accu komen bij deze auto vaak versleten slangen en problemen bij de besturing om de hoek kijken. Vanaf 2013/2014 nemen de problemen met deze auto overigens wel iets af.

Mercedes-Benz E-klasse ADAC Duitsland

Yaris

ADAC keek bij dit rapport ook voor het eerst naar auto’s met een leeftijd tot 20 jaar. De betrouwbaarste modellen zijn dan de Toyota Yaris, Mercedes-Benz A-klasse, de Audi A3 en A4 en de BMW 5-serie. Ook de Renault Twingo (2002-2013) scoort opvallend hoge ogen.

Occasion Renault Twingo ADAC

ADAC's tops en flops (2010-2017)

TopFlop
Audi A1Fiat 500
Audi A3Ford C-Max
Audi A4Ford Kuga
Audi A5Ford S-Max
Audi A6Hyundai i20
Audi Q3Hyundai i30
Audi Q5Kia Ceed
BMW 1-serieKia Sportage
BMW 2-serie (Active/Grand Tourer)Mercedes-Benz E-klasse
BMW 3-serieNissan Qashqai
BMW 4-serieOpel Meriva
BMW 5-seriePeugeot 308
BMW X1Renault Kangoo
BMW X3Renault Scènic
Citroën C3Seat Alhambra
Fiat PuntoSmart Forfour
Honda JazzSmart Fortwo
Hyundai TucsonVolkswagen Sharan
Mazda CX-3
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz CLA
Mercedes-Benz CLB
Mercedes-Benz GLC
Mercedes-Benz GLK
Mercedes-Benz GLE
Mini Cooper
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi ASX
Peugeot 2008
Renault Captur
Skoda Rapid
Suzuki Vitara
Toyota Aygo
Toyota Yaris
Volkswagen Fox
Volkswagen Beetle

*Bij de topmodellen worden modelseries gerekend, waarvan het pechcijfer van alle modeljaren tot de beste 40 procent hoort. Flops zijn modellen waarvan het pechcijfer van één modeljaar tot de slechtste vijf procent hoort.

Lezersreacties (2) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.