TomTom sluit kwartaal goed af

Beleidswijziging werpt vruchten af

Peugeot navigatie
Navigatiedienstverlener TomTom sluit het kwartaal positief af en heeft ook de verwachting voor de rest van het jaar naar boven bijgesteld.

TomTom verhoogde zijn eigen omzet- en winstverwachting na een tweede kwartaal waarin de cijfers weer hoger uitvielen dan door kenners voorzien. Vooral de diensten aan de auto-industrie brachten meer geld in het laatje. TomTom levert onder meer software aan Renault, FCA en PSA. Voor het hele jaar voorziet TomTom een omzet van 825 miljoen euro, 25 miljoen euro meer dan bij een eerdere raming. De aangepaste winst valt volgens het bedrijf 20 procent hoger uit.

De opbrengsten in het tweede kwartaal vielen op jaarbasis lager uit, maar dit kwam niet als een verrassing. Het bedrijf kampt al langer met teruglopende opbrengsten bij zijn consumentendivisie nu steeds meer mensen navigeren via hun smartphone. TomTom sloot het afgelopen kwartaal af met een omzet van 231 miljoen euro. Dat betekende evengoed een daling met 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Onder de streep resteerde een winst van 19,8 miljoen euro. In het tweede kwartaal in 2017 was er nog sprake van een tekort van 156,4 miljoen euro, vooral als gevolg van eenmalige lasten.

Bij de consumententak was sprake van een omzetdaling met bijna een kwart tot bijna 95 miljoen euro. Topman Harold Goddijn benadrukte in een toelichting dat het bedrijf niet van plan is om de consumentendivisie van de hand te doen of af te splitsen, zoals wel is gesuggereerd. "Het onderdeel is altijd winstgevend geweest, ook in het afgelopen halfjaar", zei hij. De consumentendivisie was in de eerste zes maanden van 2018 goed voor een brutowinst van 32 miljoen euro.

Verder ging Goddijn in op de oplopende handelsspanningen tussen onder meer de grootmachten China en de Verenigde Staten. De hogere importtarieven die de Amerikaanse president Donald Trump in het leven roept, zullen volgens de topman maar een beperkt effect hebben op de resultaten van TomTom. Het bedrijf is voor zijn productie grotendeels afhankelijk van China

Lezersreacties (5) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.