Toch geen verbod op verkoop niet-EV’s in Californië per 2035

Senaat steekt er een stokje voor

Californië laadpaal Cybertruck Ferrari 456 Venice Rivian

Californië kondigde eerder net als de Europese Unie een verbod op de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor per 2035 af. Er is echter één belangrijk verschil met de Europese variant: het Californische plan gaat niet door. Dat heeft ook gevolgen voor andere Amerikaanse staten.

Dat is ook toevallig: gisteren deed columnist Bas van Putten nog verslag van de interessante autowereld in de Amerikaanse staat Californië, vandaag blijkt dat het plan om per 2035 vrijwel volledig te elektrificeren is afgeschoten door de Amerikaanse Senaat. Dat meldt onder meer persbureau Reuters. De gedachte van Bas dat die volledige elektrificatie nog erg ver weg is in Amerika’s meest progressieve staat, blijkt dus helemaal te kloppen.

Het schrappen van het ambitieuze 2035-doel is zeker geen keuze van Californië zelf, maar het resultaat van een stemming in de landelijke Senaat die onder meer werd gehouden naar aanleiding van lobbywerk van onder meer Toyota en General Motors, die sterk tegen de Californische maatregel gekant zijn. Het schrappen van de maatregel heeft (net als de maatregel zelf uiteraard) grote gevolgen voor de Amerikaanse automarkt. Niet alleen is Californië in zijn eentje goed voor 11 procent van de totale autoverkopen in de VS, ook zijn er nog 11 andere staten die de Californische in plaats van landelijke regels volgen als het om uitstooteisen gaat. Dat is al sinds mensenheugenis zo, maar president Trump is al sinds zijn eerste termijn openlijk tegenstander van dit eigen beleid. Ook voor hem is het terugdraaien van het Californische verbod dus een overwinning, al heeft die stap formeel nog wel zijn handtekening nodig.

Californië laadpaal Cybertruck Ferrari 456 Venice Rivian

Onder meer Rivian doet goede zaken met zijn EV's in Californië, maar voor de doelen van die staat is het niet genoeg.

Het Californische verbod op verbrandingsmoren was net geen totaalverbod, maar betekende dat 80 procent van de verkopen in 2035 volledig elektrisch moest zijn. De overige 20 procent zou vanaf dat jaar weliswaar nog een verbrandingsmotor mogen hebben, maar alleen in de toepassing van een plug-in hybride. Net als in Europa zijn er in Californië ook allerlei ‘tussendoelen’ opgesteld, zoals een elektrisch aandeel van 35 procent in de verkoop van lichte voertuigen in 2026. Ook net als in Europa stuit dat op weerstand van autofabrikanten, omdat de vraag naar dit soort auto’s in de praktijk achterblijft bij de gestelde doelen.

Op de foto bovenaan dit verhaal, gemaakt bij een Californische laadplek, is toch al de helft van het wagenpark geëlektrificeerd. De andere helft mag er ook zijn.

Lezersreacties (49)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.