AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Tellerfraude een op tien Duitse importauto's

42 miljoen euro schade

Klokje rond - Mazda MX-5
Bij zeker een op de tien importauto's uit Duitsland is de kilometerteller teruggedraaid. Van nog eens een op de tien bestaat gerede twijfel of de tellerstand klopt. Dat blijkt uit onderzoek van de Dienst Wegverkeer (RDW) en de voertuigbranche, verenigd in de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT).

De economische schade van Duitse auto's met teruggedraaide teller wordt geschat op jaarlijks 42 miljoen euro. Een auto waarvan de kilometerteller is teruggedraaid, is volgens de RDW en VAT minder veilig en duurder in aanschaf en onderhoud.

Al jaren worden steeds meer auto's uit omliggende landen gehaald. Vorig jaar steeg het aantal personenauto's dat uit het buitenland kwam met 17,5 procent tot ruim 220.000 exemplaren. 58,8 procent van alle importvoertuigen komt uit Duitsland. België en Frankrijk volgen met 18,3 en 4,1 procent.

Het is volgens de RDW voor het eerst dat de betrouwbaarheid van de tellerstand van met name Duitse importauto's goed is onderzocht. Bij 5.218 voertuigen uit Duitsland die voor import werden aangeboden, is de tellerstand op het display vergeleken met andere bronnen, zoals keuringsrapporten. In de helft van de gevallen werd de teller 10.000 tot 50.000 kilometer teruggedraaid, in 20 procent van de gevallen was dit nog meer. Vanwege beperkingen in de opsporingsmethoden zijn niet alle tellermanipulaties op te sporen, volgende RWD.

In Nederland is iedere zogenoemde RDW-erkenninghouder bij elke reparatie en bandenwissel boven de € 150 verplicht de tellerstand door te geven. Tellerfraude zou in Nederland de afgelopen jaren zijn teruggebracht van 48 procent in 1991 tot 2,75 procent dit jaar. Op België na heeft het buitenland echter geen goede registratie, stelt de RDW.

De RDW doet momenteel een proef met het digitaal uitlezen van kilometerstanden via digitale data die in controlesystemen van auto-onderdelen worden vastgelegd. De RDW wil deze gegevens bij elke importauto gaan uitlezen.

De voorzitter van Branchevereniging Bovag, Bertho Eckhardt, adviseert daarom niet zelf auto's te importeren, maar dat aan de professionele handel over te laten: "In tegenstelling tot consumenten die op eigen houtje een auto importeren, zijn de professionals in staat om systemen in en rondom de auto of het dealernetwerk te raadplegen, waarmee de staat van onderhoud en de juiste kilometerstand kan worden geraadpleegd. Het professioneel getrainde oog levert uiteraard ook een bijdrage in de juiste beoordeling van de koopwaar."

De import van tweedehands auto's heeft volgens Bovag de afgelopen jaren een grote vlucht genomen, tot bijna 210.000 stuks in 2017. Die toename valt eenvoudig te verklaren door de structureel lagere nieuwverkoop sinds het begin van de economische crisis, waardoor er nu ook minder occasions verkrijgbaar zijn in Nederland. Bovendien werden in het afgelopen decennium voornamelijk nieuwe auto's verkocht waar de gemiddelde occasionkoper minder interesse voor heeft, zoals kleine stadsauto's en diesels. Het aantal verkochte occasions in ons land schommelt al jarenlang tussen de 1,8 en 2 miljoen, terwijl het jaarlijks gemiddelde voor nieuwe auto's sinds 2008 op circa 430.000 ligt. De Nederlandse occasionkoper is echter voornamelijk op zoek naar een compacte of middenklasse-auto op benzine, van enkele jaren oud en met een lage kilometerstand. Die zijn schaars op de binnenlandse markt en daarom maken veel autobedrijven gebruik van de vrije Europese markt om dit soort auto's te importeren en daarmee te voldoen aan de vraag van het Nederlandse publiek. Duitsland is veruit het favoriete land om occasions vandaan te halen, vanwege de grote markt en omdat auto's daar vaak luxer zijn uitgerust.

De Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) is het samenwerkingscollectief van Bovag, RAI Vereniging, ANWB en VNA. De VAT heeft een samenwerkingsovereenkomst met de RDW om samen tellerfraude te bestrijden. Het onderzoek van de VAT en RDW verschijnt een maand nadat het Europees Parlement de Europese lidstaten heeft opgeroepen om maatregelen tegen tellerfraude te nemen. De RDW en VAT ondersteunen een internationale aanpak en roepen Duitsland op om de registratie van tellerstanden verplicht te stellen en deze tellerstanden te delen. Eerder heeft Europa al bepaald dat vanaf 20 mei 2018 de tellerstand bij de APK verplicht in een nationale database moet worden opgenomen. Duitsland is hiermee al gestart en uitwisseling van tellerstanden tussen Nederland en Duitsland is al mogelijk (via Eucaris), maar in de praktijk gebeurt dat nog niet. Met België wisselt de RDW al met succes tellerstanden uit.

Lezersreacties (53)

Reageren