Tankstations bij de grens: 'Nederland moet prijsverlaging volgen'

Wat als België korting gaat geven?

Tankstation Duitsland (foto ANP)

Nederlanders kiezen er nog niet massaal voor om in het goedkopere België en Duitsland te gaan tanken, nu de benzineprijzen snel stijgen. Tankstations nabij de grens waarschuwen dat dit wel kan gaan gebeuren als België en/of Duitsland de prijzen gaan verlagen en roepen de overheid op om dat voorbeeld dan te volgen.

Volgens de Belangenvereniging Tankstations (BETA) is sinds brandstof door de oorlog in Oekraïne snel duurder is geworden, geen duidelijke verandering te zien. De angst is wel dat dit zal gebeuren als België besluit in te grijpen in de brandstofprijzen. De Belgische regering kijkt naar mogelijkheden om de snelle prijsstijging van brandstof in te dammen. "Dan kunnen wij niet achterblijven", aldus BETA-voorzitter Ewout Klok. "Dat zou een drama zijn voor de pomphouder in de grensstreek. Die lopen leeg." Volgens hem is al aan de pomp te zien dat Nederlanders 'door het koopkrachtverlies veel minder geld uitgeven'. "De laatste twee weken zien we het toenemen dat mensen bewust rijden. De pompen krijgen het minder druk."

Tamoil, met 225 tankstations in Nederland, ziet al dat tankstations verder bij de grens vandaan het al zwaarder beginnen te krijgen. Bij pompen op 5 tot 15 kilometer van de grens ziet men dat daar nu iets minder brandstof wordt verkocht. "Dichter bij de grens zien we dat maar beperkt. Die mensen waren we al kwijt", zegt Ronald Kempen, directeur van Tamoil Nederland. Ook De Haan, met tankstations door heel Nederland en ook in de grensregio, hoopt dat de overheid gaat ingrijpen. "Dat zal positief zijn voor ons en met name voor consumenten", zegt een woordvoerder. "De consument is de grootste dupe, maar onze marges worden ook kleiner."

Wim van Gorsel heeft een Shell-pomp in het Zeeuwse Rilland, bij België. Ook hij ziet nog geen verschil met de situatie van voor de oorlog. "Maar van een gelijk speelveld hebben we hier in Nederland al heel lang niet meer gehoord. Als je hoort dat ze in België wel nadenken over het bevriezen van de prijzen, wanneer dit dan niet in Nederland gebeurt wordt het natuurlijk wel drama." Verschillende tankstations in België zeggen dat het aantal Nederlandse auto's daar de afgelopen tijd niet opvallend is veranderd. "Hier is tanken ook echt veel duurder geworden", laat een tankstation in Lommel met de naam Van Raak weten.

Flinke verschillen

In België stelt een overheidsdienst een maximumprijs vast voor brandstof, die dinsdag op €1,95 lag voor een liter E10. In Nederland is de gemiddelde adviesprijs voor E10 volgens consumentencollectief UnitedConsumers nu €2,48. Duitsers betaalden maandag gemiddeld iets meer dan €2 per liter, berekende automobilistenclub ADAC.

Lezersreacties (49) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.