Suriname voert rij- en voertuigenbelasting in
Vandaag laatste betaalmogelijkheid
Het is ons tot nu toe ontglipt, maar Suriname heeft de rij- en voertuigenbelasting ingevoerd. De laatste betaaldatum is vandaag en er staan lange rijen, maar natuurlijk klinken er ook protesterende geluiden.
2019 is het eerste jaar waarover Surinaamse voertuigbezitters rij- en voertuigenbelasting verschuldigd zijn. De betaling daarvan geschiedt per jaar en gaat net als in Nederland op gewicht, al zijn de tarieven wel een stuk vriendelijker.
Er moet worden betaald voor nagenoeg alle voertuigen die zich op de openbare weg bevinden, meldt de Surinaamse belastingdienst. Dan gaat het behalve om personenauto’s en bedrijfsvoertuigen ook om bussen, vrachtauto’s, tractoren en motorfietsen. De dienst meldt er fijntjes bij dat ook voertuigen die zich niet in rijdbare staat bevinden, zoals ‘sloopvoertuigen op bermen’, worden belast.
Het goede nieuws, vanuit Nederlands perspectief althans, is dat de tarieven mee lijken te vallen. De complete tariefkaart vind je hieronder, maar als voorbeeld nemen we een auto met een gewicht tussen de 1.200 en 1.600 kg. Hiervoor is 520 Surinaamse dollar per jaar verschuldigd, ofwel € 61,30. De brandstofsoort speelt daarbij geen rol. Het bedrag dient in één keer te worden betaald en dat kon vanaf 15 november 2018. De laatste mogelijkheid om te betalen is vandaag en vanaf morgen, 1 maart, kan er worden beboet indien het bedrag niet is voldaan. Waterkant.net meldt dat er lange rijen staan bij de locaties waar de belasting kan worden voldaan.
Als je gewend bent om helemaal niets te betalen, zijn die paar tientjes per jaar echter evengoed geen goed nieuws. Er is dan ook protest en dat komt onder meer van Wilgo Valies, die sinds kort lid is van oppositiepartij Nationale Partij Suriname (NPS). Waterkant.net meldt dat hij Surinamers oproept om de rij- en voertuigenbelasting niet te betalen. Valies zou van mening zijn dat de Surinaamse bevolking, die toch al kampt met een stevig teruggelopen koopkracht, de beoogde extra overheidsinkomsten niet kan opbrengen. In de vorm van accijns op brandstof zouden voertuigbezitters bovendien al voldoende betalen. Ten slotte stelt Valies volgens Waterkant.net dat het raar is dat slechts 10 procent van de opbrengsten van de nieuwe belasting zal worden aangewend om de infrastructuur te verbeteren.
De Surinaamse overheid verwacht naar verluidt 82 miljoen Surinaamse dollar, zo’n 9,7 miljoen euro, binnen te halen met de rij- en voertuigenbelasting.