Supershowroom: Fiat Punto
Italiaan met lange adem
Fiat 127 (1971)
In 1971 valt het doek voor de 850. Om de leegte op te vullen die de compacte Fiat achterlaat, wordt de 127 in datzelfde jaar geïntroduceerd als diens opvolger. De auto blijkt een groot succes. In juni 1974, ongeveer drie jaar nadat de 127 voor het eerst werd geproduceerd, rolt het miljoenste exemplaar al van de band. De 127 heeft onder andere een 900cc 4-cilinder met 45 pk in het vooronder die de voorwielen aandrijft. In 1977 wordt de 127 gefacelift. Hierbij worden de voor- en achterkant aangepakt. Het interieur verandert niet veel ten opzichte van de pre-facelift versie. In januari 1982 verschijnt de 127 in zijn laatste vorm op de markt. In dat laatste productiejaar wordt de designtaal van de Fiat Ritmo aangehouden. Deze voor het laatst aangescherpte 127 wordt slechts één jaar geproduceerd om daarna opvolging te vinden in de Uno.
Fiat Uno (1983)
Het vullen van de schoenen van de 127 is een hele opgave. De 127 was een groot verkoopsucces. De Uno, ontworpen door Giorgetto Giugiaro, komt in het B-segment recht tegenover auto's als de Nissan Micra en Peugeot 205 te staan. Uiteindelijk blijkt de Uno een prima vervanging voor de 127. In 1989 krijgt de Uno een facelift. Hierdoor krijgt de auto een serieuzere uitstraling en wordt de levensvatbaarheid van het ontwerp verlengd. De Uno wordt nog tot 1995 geproduceerd, de Poolse divisie van Fiat produceert hem echter nog tot 2002.
Fiat Punto I (1993)
In 1993 wordt de Punto als opvolger van de verouderde Uno geïntroduceerd, terwijl de voorganger nog steeds in productie was. De koets is weer ontworpen door Giugiaro en beschikt over enkele opvallende details. Er is bijvoorbeeld geen duidelijke grille aanwezig en de auto beschikt over langwerpige achterlichten. De Punto kent drie carrosserievormen; een 3-deurs, 5-deurs en een cabriolet. De cabriolet heeft een volledig elektrisch inklapbaar dak en maakt naam als één van de goedkoopste cabrio's op de markt.
Fiat Punto II (1999)
Hoewel de Punto voor de tweede generatie compleet hertekend wordt, is hij toch nog zeer herkenbaar als Punto. Vanbinnen herken je de Punto echter niet meer terug. Deze generatie Punto is de eerste Fiat waar het originele ronde logo op prijkt. In 2003 is het feest als Fiat de 5 miljoenste Punto bouwt. De Italianen besluiten de Punto op een facelift te trakteren. Het belangrijkste detail van de facelift is de neus, waar nu een echte grille op zit. Daarnaast worden er ook kleine aanpassingen toegepast in de rest van het exterieur. Binnenin worden de bekleding en het stuurwiel aangepakt. De opvolger van de tweede generatie verschijnt in 2005 in de vorm van de Grande Punto. Omdat het nieuwe model groter is en Fiat een kleinere auto in de markt wil houden, besluit het merk om de tweede generatie voortaan door het leven te laten gaan als Punto Classic. De productie van de Classic loopt tot 2010, daarna valt het doek.
Fiat Grande Punto (2005)
In 2005 wordt de Grande Punto na de onthulling op de Frankfurt Auto Show op de markt gebracht. Qua vorm lijkt hij nog wel iets op de vorige Punto, maar verder zet Fiat met de Grande Punto een volledig nieuwe auto neer met een nieuw chassis en een nieuwe carrosserie. Motorisch gezien is er bij de Grande Punto meer keuze. In 2009 kwam eer een grondige update voor de Grande Punto. De Abarth-versie van de Grande Punto blijft nog tot 2010 ongewijzigd in productie.
Fiat Punto Evo
De facelift van de Grande Punto neemt de naam Punto Evo aan. Op technisch gebied verandert er weinig. Wel komen er twee nieuwe motoren bij en gaat de neus flink op de schop. Er komt dagrijverlichting bij en de conventionele lampen worden achter vervangen door duurzamere led-lampen.
Fiat Punto
In 2012 is het gedaan met de naamswisselingen en komt Fiat met de laatste facelift van de derde generatie Punto, die vanaf dat moment gewoon weer Punto heet. Op motorisch gebied was de TwinAir-benzinemotor en een nieuwe 1,3-liter dieselmotor nieuw onder de zon. Deze vullen het al bestaande motorenspectrum aan. Veranderingen in het interieur zijn bijvoorbeeld nieuwe bekleding en een verbeterd multimediasysteem. Het exterieur verandert op een paar kleine dingen na niet.