Subaru: niet langer niche-merk?
In Nederland is er niet veel van te merken, maar Subaru beleeft gouden tijden. Bloomberg meldt dat het verkoopcijfer het afgelopen jaar met 13 procent zijn steeg naar 724.000. Bovendien maakt het Japanse merk relatief heel veel winst. De marge van 12,7 procent die de Japanners halen wordt alleen overtroffen door het Chinese Great Wall. Het gevolg is dat er bij Subaru momenteel meer geld verdiend wordt dan bij Suzuki, dat ruim tweemaal zoveel auto's op de wereld zet. De oorzaak is eenvoudig: Subaru's zijn over het algemeen duurder dan concurrerende producten, maar onderscheiden zich door de consequente toepassing van zaken als boxermotoren en vierwielaandrijving.
Goed nieuws dus voor de Japanners, maar het betekent ook dat Subaru nu voor de keuze staat: doorgaan op de huidige weg, of iets lager positioneren om nog meer auto's te verkopen? De topman van moederbedrijf Fuji Heavy Industries, Yasayuki Yoshinaga, twijfelt nog: "Binnen het bedrijf gaan stemmen op die zeggen dat we meer goedkopere massaproducten moeten bouwen, maar is dat echt de juiste weg voor Subaru? Wij zijn geen merk dat net zo groot zal worden als Toyota, maar zelfs als dat wel zou kunnen, zou het kunnen betekenen dat we onze identiteit kwijt zouden raken."
De BRZ, de Forester en de elders op de wereld in 2011 vernieuwde Impreza (die wij alleen kennen als XV) doen het momenteel erg goed in onder meer de Verenigde Staten. De extra winst wordt daarom onder meer ingezet om de Amerikaanse fabriek van het merk in Indiana een impuls te geven: dankzij een investering van 400 miljoen dollar hoopt Subaru daar vanaf 2016 100.000 auto's per jaar te kunnen bouwen. De totale afzet moest volgens de oorspronkelijke voorspellingen in dat jaar uitkomen op 850.000 exemplaren, maar omdat de groei harder gaat dan verwacht, is de kans groot dat dat aantal nog hoger zal liggen.