Subaru Legacy B4 (2003) - In het Wild

Japans sedangeweld

Subaru Legacy B4 In het Wild
Subaru Legacy B4 In het WildSubaru Legacy B4 In het WildSubaru Legacy B4 In het WildSubaru Legacy B4 In het WildSubaru Legacy Blitzen

Wie denkt aan potente Subaru's ziet al snel heftig bespoilerde Impreza's GT Turbo of WRX'en STI voor zich. Ook grote broer Legacy is in diverse pittige smaken geleverd. De B4's van de derde generatie Legacy spreken bij de liefhebber van Japanse powersedans wellicht het meest tot de verbeelding. Dankzij AutoWeek-lezer en voormalig stagiair Bart Vergeer hebben we vandaag een fraaie Subaru Legacy B4 uit 2003 op de digitale bühne van In het Wild.

Subaru leverde de vierde generatie Legacy net als de generatie ervoor nog met een 3,0-liter zescilinder boxermotor, die in de tussen 2004 en 2009 geleverde Legacy 3.0R goed was voor 245 pk. De tussen 1998 en 2004 geproduceerde derde generatie Legacy was in nog pittigere smaken beschikbaar, maar niet in Nederland. In ons land kon de Legacy-koper kiezen voor 125 pk en 156 pk sterke 2.0 en 2.5 viercilinder boxermotoren en wie in de markt was voor de toen actuele Legacy Outback kon ook een 209 pk 3.0 zescilinder boxermotor krijgen. Turbo's was de derde generatie Legacy hier vreemd, maar niet buiten de Nederlandse grenzen. De Legacy kende namelijk diverse sportieve B4-versies, die zo nu en dan naar Nederland worden gehaald en waarvan dit fraai ogende zwarte exemplaar een perfect voorbeeld is.

De Legacy's B4 werden al naar gelang de markt geleverd met diverse motoren, al betrof het altijd een Legacy Sedan. Naast de 157 pk B4 RS & TS-R met een turboloze 2.0, de 172 pk B4 RS25 met atmosferische 2.5 en de 223 pk RS30 en GT30's hadden de krachtigste Legacy's B4 een dubbel geblazen viercilinder boxermotor onder de kap. Benzinemotoren met twee turbo's dus die in Australië in combinatie met een handbak 258 pk en met automaat 239 pk naar alle vier de wielen joeg. In Japan waren die 2.0's nog een stukje krachtiger, daar schopte onder meer de B4 RSK en B4 gedoopte Legacy's het in combinatie met handgeschakelde bak en dankzij benzine met octaangehalte 100 op papier zelfs tot 280 pk. De Legacy op deze foto's heeft volgens zijn kentekenregistratie een 2.0 van 280 pk onder de kap, genoeg om de 1.450 kilo wegende sedan in een seconde of 5,5 naar de 100 km/h te schieten.

De Legacy B4 op deze foto's staat er bijzonder fris bij en is pas sinds de tweede helft van 2020 in Nederland. De achterbumper van dit zwarte exemplaar lijkt overigens afkomstig van een Blitzen, een speciale gelimiteerde editie van de Legacy die in samenwerking met Porsche tot stand is gekomen (foto 6).

Ook iets bijzonders gesnapt? Stuur je foto's dan vooral op naar journaal.autoweek@autoweek.nl. Bijzonder is een breed begrip. Er komt in In het Wild van alles voorbij, van oude Hondaatjes Civic tot Saturns Vue en van Opels Rekord tot Peugeots 403 en, Datsuns 100A en Mercury's Park Lane.

Lezersreacties (12) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.