Subaru Legacy Touring Wagon 3.0R Executive (2007)

autoreview

Subaru Legacy Touring Wagon 3.0R Executive (2007)

Signalement

UitvoeringLegacy Touring Wagon 3.0R Executive
Versnellingen5, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2018
KM-stand bij aanschaf229.000 km
KM-stand laatst266.825 km
Lezerswaardering: 86%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Alleskunner

  • 266.825 km

Voordat ik in 2016 een Mazda Tribute uit 2002 aanschafte was ik al op zoek naar een Legacy of Outback van de vierde generatie. Die waren me toen nog iets te duur in aanschaf. De Mazda die ik toen kocht werd ingeruild op een Toyota Camry Custom Wagon uit 1994. Fantastische wagen, met twee wissers op de achterruit en - nog bijzonderder - een derde achterbankje in de kofferruimte. Met de Camry heb ik 12,5 jaar probleemloos rondgereden; een echte Toyotank. We zijn er in de zomer mee op vakantie gegaan tot in de Sahara, naar de Balkan gereden en zelfs tot in Theth (in de Albanese Aplen) gekomen. En ook in de rest van Europa is die auto geweest. Ik heb er lang spijt van gehad dat-ie vier jaar geleden van de hand is gedaan. De auto's voor de Camry waren een Renault 21 Nevada ("my worst car ever"), een VW Golf II met 1.3 motor, een Fiat Ritmo (die heel snel was en nóg sneller roestte) en een Turkoisegroene Audi 80 uit 1974 van de eerste generatie. Uit dat model zijn onder meer de VW Passat en Golf voortgekomen. Maar ik dwaal af, het gaat hier over een review van een Subaru Legacy.

Op zoek naar een Subaru

  • 266.825 km

Na twee probleemloze jaren in de Mazda Tribute ging het toch weer kriebelen en na de zomervakantie van 2018 ben ik daarom op internet gaat rondkijken. Wat ook meespeelde was dat er veel benzine in de Tribute ging, maar er veel minder uit kwam dan je op grond van het verbruik mocht verwachten. Jammer van die dorstige en weinig presterende motor, want voor de rest was de Tribute best wel een leuke non-nonsense SUV.

Dat de nieuwe auto een Subaru moest worden stond meteen al vast. En ook dat het een Legacy Touring Wagon van de vierde generatie of een Outback van de derde generatie moest zijn. Na een tijdje werd de zoektocht ingeperkt tot de uitvoeringen met een 3.0R motor. Het argument: als ik er nu niet voorkies, dan komt het er vast nooit meer van. Want dan moeten we met z'n allen aan de elektromotor. Een week na de aanschaf van de Legacy bleek die inschatting aardig te kloppen: Ed Nijpels presenteerde toen het ontwerp Kimaatakkoord...

Bij verschillende kandidaat-auto's ben ik gaan kijken en heb ter referentie ook gereden in een paar Outbacks met een 2.5 liter motor. Bij een garage in Almere spotte ik op een gegeven moment een interessant exemplaar. Op een vrijdagavond heb ik toen een uitgebreid kentekenrapport opgevraagd en allerlei feitjes nagezocht. Toen ik de ochtend erop belde om een afspraak te maken, bleek de auto net de dag ervoor te zijn weggebracht naar een autoveiling, want de auto stond er al veel te lang. Jammer genoeg bleek het geen online veiling te zijn en had ik die week geen tijd om er heen te gaan.

Gelukkig belde de garage me twee weken later: de auto was op de veiling niet verkocht en of ik nog steeds interesse had. Natuurlijk had ik die. Op de foto's zag de auto er prachtig uit, maar er bleken een paar addertjes onder het gras te zitten. Achterin was een fikse hoeveelheid apparatuur geplaatst geweest die aan de carrosserie was verankerd. Om dat te kunnen doen was een stuk uit de vloer gezaagd. Die was daardoor zodanig verzwakt, dat de vloerplaat was gebroken. De achterbak leek wel een berglandschap! Het andere 'dingetje' was dat de navigatie was verwijderd, waardoor middenin het dashboard een gat zat waar ooit een scherm had gezeten. Dat zag er niet uit en ik kan me voorstellen dat het veel potentiële kopers heeft afgeschrikt.

Maar gelukkig waren er ook genoeg positieve dingen: de auto voelde prima, geen rare geluiden en alles dat er op zat werkte. En de prijs was erg interessant voor een exemplaar uit 2009. En hoewel de garage naar eigen zeggen vaste prijzen hanteerde kon er in dit geval aardig wat van de prijs af en kreeg ik een verse APK, inclusief nieuwe voorbanden.

Onvolkomenheden wegwerken

  • 266.825 km

Op de dag dat ik m'n Mazda ging verkopen ben ik nog langs Van Deijne in Volkel gereden. Daar werd ik geholpen door Tonnie van Deijne (rallyrijder, onder meer bekend van de Dakar rally) in hoogsteigen persoon. De onderdelen die ik zocht lagen niet in het magazijn en het was zo druk dat er geen monteurs beschikbaar waren. Gelukkig mocht ik zelf gaan kijken of de delen van de vloer die ik nodig had nog in een van de sloopauto's zaten. Dat was het geval; uiteindelijk bleek de vloer voor maar 35 euro te kunnen worden gefikst. In het gat in het dashboard - formaat 2 DIN en zo'n 3 cm diep - bleek na lang zoeken precies een 7 inch Android tablet te passen. Voor nog geen 80 euro had ik uiteindelijk een prima werkend en ideaal geplaatst navigatiesysteem.

Ervaringen tot dusverre

  • 266.825 km

De Legacy heeft inmiddels bijna 40.000 kilometer gereden. En het bevalt uitstekend; het is vooral een understated auto, daar houd ik wel van. Jammer alleen dat het geluid van de motor zo op de achtergrond blijft. De Legacy kan behoorlijk hard de hoek om, De schakelflippers aan het stuur zijn leuk om mee te spelen en in de automaatstand S# (Sport Sharp) wordt het een totaal andere auto.

Het grootste probleem tot dusverre was dat de Legacy tijdens onze vakantietrip naar de Baltische staten en Scandinavië op een gegeven moment in noodloop ging. Al snel bleek dat de accu de veroorzaker was van het euvel; die was gewoon op. Het was opgelost na het plaatsen van een nieuwe accu.

Serieuzere problemen dan dit ben ik nog niet tegen gekomen. De automaat heb ik paar maanden na aanschaf laten spoelen. En het onderhoud wordt gedaan door een Subaruspecialist in Volkel die zelf ook een liefhebber is.

Rijden

  • 266.825 km

De rijervaring is een belangrijke reden voor de aanschaf van een auto als deze. Je kunt er heel relaxed mee rijden, maar als je haast hebt dan gaat de Legacy daar graag in mee. De auto heeft geen nukken, sturen gaat heerlijk precies en remmen doet-ie als de beste.

Toen ik in april 2020 mijn dochter en haar zoontje moest ophalen van een repatriëringsvlucht die landde in Frankfurt, ben ik hen met de auto gaan ophalen. De heenweg was een buitenkans: op een bijna lege Autobahn heb ik een tijdlang ver boven de 200 kunnen rijden, voordat ik moest afremmen voor een auto die in de verte een vrachtauto ging inhalen. Rijden op hoge snelheid ging met het grootste gemak en voelde heel vertrouwenwekkend.

Verder is rijden in de bergen een waar genot. De versnelling als het steil omhoog gaat is totaal onvergelijkbaar met alle auto's die hiervoor heb gehad. En ook belangrijk: de wegligging is onder zulke omstandigheden een belangrijke plus. De permanente vierwielaandrijving levert daaraan een flinke bijdrage; de auto rijdt als op rails.

Maar ook op onverharde wegen kan de Legacy prima uit de voeten. De bodemvrijheid is minder dan van een Outback, maar greenlanen is tot dusverre geen enkel probleem gebleken. Inmiddels zijn honderden kilometers afgelegd op onverharde wegen in Noorwegen, Slovenië en Nederland. De Subaru Legacy Touring Wagon 3.0R is dus met recht een alleskunner.

Maar de meeste kilometers worden uiteindelijk gemaakt om gewoon van A naar B te komen. De huidige maximale snelheid in Nederland is 100 kilometer per uur. En ook dat is uitstekend te doen met de Legacy. De auto heeft prima stoelen waarop het lang is uit te houden, de climate control en de cruise control zijn een zegen en lange afstanden afleggen gaat uiterst comfortabel. In de alledaagse omgang, met de automaat op standje I of S is het echt een auto waarin je prima kunt onthaasten, met gedempt op de achtergrond de roffel die zo kenmerkend is voor een boxermotor.

Kosten

  • 266.825 km

Het gemiddelde verbruik is sinds de aanschaf nauwkeurig bijgehouden en bedraagt 10,08 liter per 100 km (1 op 9,92). Dat zullen de meeste lezers niet zo zuinig vinden, maar het is het praktijkverbruik van een auto met een behoorlijk sportieve motor, waarvan op zijn tijd - en waar het kan - het volledige potentieel wordt benut.

Anders dan het normale onderhoud (spoelen van de automaat, nieuwe banden, grote beurt, kleine beurt etc.) zijn er tot dusverre geen onvoorziene kosten geweest. De Subaru is dus (nog?) geen dure hobby geworden.

4,8
  • Betrouwbaarheid
    5
  • Prestaties
    5
  • Comfort
    5
  • Kosten
    4
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (10)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens