Stelling: 'Ik rij minder vanwege de hoge brandstofprijzen'

In of uit de auto

Tanken Shell benzine pompstation tankstation

2022 gaat onder meer de boeken in als het jaar van de hoge energie- en dus ook brandstofprijzen. De papieren doekjes bij het tankstation kregen als extra taak in hun vezelrijke bestaan om tranen droog te deppen. Hoog tijd om de volgende stelling te poneren: 'Ik rij minder vanwege de hoge brandstofkosten'.

De brandstofprijzen rijzen dit jaar de pan uit. De landelijke adviesprijs (GLA) van een liter Euro 95 (E10) brak record na record, met als absolute dieptepunt een GLA van meer dan €2,50 per liter. De accijns op brandstof werd verlaagd om de pijn enigszins te verzachten, maar al binnen twee maanden haalde de benzineprijs de doorgevoerde accijnsverlaging al in. Momenteel dalen de brandstofprijzen weer, maar de gemiddelde landelijke adviesprijs van een liter benzine (Euro 95, E10) ligt op moment van schrijven nog altijd boven de €2,10. Ook is een liter diesel (GLA €2,14) nog altijd duurder dan een liter benzine.

Bij de pomp wordt menig traantje weggepinkt. Uit onderzoek van RAI Vereniging bleek in juni dat bijna twee derde van de Nederlandse reizigers vaker het ov of de fiets pakt als gevolg van de hoge brandstofprijzen. We zijn heel benieuwd of jij ook vaker de auto hebt laten staan om de financiële schade enigszins te beperken.

Tijd voor een stemronde, waarbij we de volgende stelling poneren:

'Ik rij minder vanwege de hoge brandstofprijzen'

Kun je je daarin vinden? Waarom wel, of waarom juist niet? Misschien tank je wel gewoon altijd voor €50? Je kunt meerdere antwoorden geven.

Toelichtingen en argumenten kun je in de reacties kwijt. Enneh, zoals altijd geldt: jouw mening hoeft niet die van een ander te zijn. We zitten als het goed is allemaal op AutoWeek.nl omdat we iets met auto's hebben, wees dus een beetje lief voor elkaar en probeer je niet te veel uit de tent te laten lokken.

Lezersreacties (198)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens