Stellantis-fabriek Polen bouwt 12,5 miljoen auto's

Fiat 500, Abarth 500, Lancia Ypsilon

Stellantis Tychy 12,5 miljoenste Fiat 500

De autofabriek van Stellantis in het Poolse Tychy viert feest: de 12,5 miljoenste auto is hier van de band gelopen. Het betreft een Fiat 500, terwijl de auto’s ervoor en erna van de andere twee hier gebouwde types zijn.

‘Tychy’ is een erg belangrijke vestiging voor de Italiaanse tak van Stellantis, het voormalige FCA. De fabriek bestaat al sinds de jaren zeventig en produceerde verkooptoppers als de Fiat 126, Cinquecento, Uno, Panda en 500. De huidige, niet-elektrische versie van de Fiat 500 wordt er vanaf het begin van zijn carrière gebouwd, net als de sportieve Abarth 500. Ook de Lancia Ypsilon loopt hier van de band. De kleine Lancia is dus nog altijd in productie, al wordt het model alleen in Italië verkocht.

Auto 12,5 miljoenste auto is een grotendeels witte Fiat 500 Hybrid, bestemd voor een Belgische klant. Het exemplaar dat er direct voor van de band liep, was een Ypsilon en eindigt dus in Italië. Auto nummer 12.500.001 is een Abarth 500. De dikke 695 Tributo 131 Rally gaat naar Duitsland.

Het nieuwere, elektrische broertje van de in Polen gebouwde Fiat 500, de Fiat 500e, loopt in Turijn van de band. In Tychy hoeven ze zich echter niet te vervelen, want de fabriek krijgt onder meer de productie van de nieuwe, compacte en ook als EV leverbare Jeep Avenger op z’n bordje.

Lezersreacties (20) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.